vineri

29 martie, 2024

23 februarie, 2021

Miniștrii de Externe ai UE au discutat luni posibilitatea de a adopta sancțiuni suplimentare împotriva Chinei, inclusiv despre restricții privind extrădarea, deoarece Beijingul pare să-și intensifice represiunea împotriva Hong Kongului – anunță Politico.

Discuția a apărut în contextul în care, tot luni, principalul reprezentant al Beijingului la Hong Kong a cerut o revizuire fundamentală a sistemelor administrative și electorale din Hong Kong, pentru a se asigura că doar „patrioții” vor ocupa funcții cheie în toate cele trei ramuri ale guvernului.

Potrivit unui document de lucru pregătit pentru ședința de luni de către Serviciul european pentru acțiune externă, UE ar trebui să exploreze opțiuni de acțiune împotriva Chinei, între care consultarea tuturor țărilor membre în legătură cu disponibilitatea acestora de a-și înceta tratatele de extrădare cu China și de a planifica vizite comune la nivel înalt în Hong Kong.


„La nivel național și european, societatea civilă și mass-media privesc cu atenție sporită evoluțiile din Hong Kong. Poziția UE în această chestiune este din ce în ce mai atent monitorizată pe măsură ce situația se deteriorează. În acest context, pare oportun să se ia în considerare un posibil răspuns ferm al UE”, se afirmă în document.

O întrebare cheie, avertizează Serviciul european pentru acțiune externă, este în ce măsură deteriorarea situației din Hong Kong ar avea impact asupra relațiilor generale UE-China.

Politico scrie că marea provocare pentru politica externă a UE este aceea de a încerca să găsească o poziție comună a celor 27 de țări membre, având în vedere legăturile strânse dintre China și anumite state membre, precum Ungaria.

”Pentru a fi credibile și eficiente, toate măsurile UE trebuie să beneficieze de sprijinul total al statelor membre. Lipsa de unitate sau sprijinul ezitant acordat Hong Kong ar submina eficacitatea răspunsului UE și credibilitatea UE ca interlocutor politic al Chinei”, precizează documentul Serviciului european pentru acțiune externă.


Același serviciu sugerează că UE ar trebui să își coordoneze acțiunile care vizează Beijing și Hong Kong cu SUA, Canada, Japonia, Australia, Coreea de Sud, Norvegia și Elveția.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: