„La începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină” în România și va avea „contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România”, a anunțat șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu.
Delegația este compusă atât din republicani, cât și din democrați, și va aborda două teme de interes major – strategia la Marea Neagră și anularea prezidențialelor de anul trecut.
„Voi confirma faptul că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Nu pot să vă dau detalii, evident că în momentul în care își vor face apariția sigur că vor fi o serie de discuții. Este foarte bine. Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni”, a spus Cristian Diaconescu, într-un interviu acordat Antena 3.
Momentul este „foarte important”, în actualul context geopolitic, a explicat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu:
„Pe de o parte, elementele strategice care ne interesează, dar care îi interesează, atenție, și pe americani, adică aici sunt interese comune, vor fi discutate, dezbătute. Doi, este vorba de strategia la Marea Neagră pe care Congresul american a adoptat-o anul trecut cu o susținere bipartizană – și această prezență la București, din câte înțeleg, va fi egală (vor veni și republicani, și democrați, n.r.). Vor avea discuții cu noi, mă rog, deci din această perspectivă am reușit să depășim și absența acestor contacte”, a continuat Dianconescu.
El susține că „au existat” totuși contacte, dar au lipsit „cele cu valoare de semnal”.
Oficialii români sunt pregăți să lămurească subiectul alegerilor prezidențiale anulate
„Da, știu, sunt importante, chiar dacă poate discuțiile, mă rog, într-un cadru ceva mai elaborat nu se duc spre toate detaliile sensibile, dar este important să arăți opiniei publice faptul că există interes și există inclusiv disponibilitate de clarificare din punctul nostru de vedere în legătură cu alegerile (…). Stăm la dispoziție”, a adăugat consilierul prezidențial.
Întrebat dacă sunt oficialii români „pregătiți cu răspunsuri pentru congresmeni”, Cristian Diaconescu a răspuns: „Suntem pregătiți”.
„Mai mult decât atât, noi, sigur, vom da, dacă vor fi astfel de solicitări, răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar mai ales cu garanțiile în legătură cu ce se va întâmpla (…). Din punctul nostru de vedere, faptul că vom avea în perioada următoare, pe mai multe nivele, un dialog direct, public, reprezintă un pas înainte”, a mai spus Cristian Diaconescu.
Reamintim că vicepreședintele SUA JD Vance și alți oficiali americani au criticat decizia luată de CCR a României în 6 decembrie, când instituția a anulat alegerile prezidențiale pe baza rapoartelor prezentate de serviciile de informații în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
În motivarea hotărârii luate cu unanimitate de voturi, CCR a reclamat că „procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui” și a invocat inclusiv nevoia de a exclude ingerințele unor entități statale sau non-statale. Într-o conferință de presă din 18 decembrie, fostul președinte Klaus Iohannis a spus că Rusia a fost actorul statal implicat în prezidențialele românești.
Trump Jr., vizită în România cu o săptămână înainte de alegeri
Donald Trump jr, fiul cel mare al lideurlui de la Casa Albă, urmează să viziteze și el România, la 28 aprilie, cu numai o săptămână înainte de reluarea primului tur al prezidențialelor.
Vizita face parte dintr-un turneu Est-European, care include capitalele Praga (Cehia), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) Belgrad (Serbia) și Sofia (Bulgaria).
Printre organizatorii vizitei în România se numără omul de afaceri Adrian Thiess, care a explicat pentru mass-media că fiul lui Donald Trump nu va avea întâlniri cu oficiali români.
(Citește și: Trump Jr. despre anularea prezidențialelor din România: ”O altă încercare a lui Soros și a marxiștilor de a nega voința poporului”)
****