fbpx

3 martie, 2025

Sumele creditate Guvernului României de către populație și care urmează să ajungă la scadență în următorii ani se situează la o cifră record de 60 de miliarde de lei, a anunțat Ștefan Nanu, directorul departaentului Trezorerie din cadrul MF, în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB). 25 de miliarde ajung la scadență în 2025.

Populația manifestă un interes major pentru creditarea statului, sprijinit de regimul fiscal avantajos (impozit zero pe venit) și dobânzile atractive.

„De la zero am ajuns undeva la 6%. Avem un outstanding (datorie totală – n.r.) de 60 de miliarde de lei, prin cele două programe Fidelis și Tezaur. Înseamnă enorm. Sumele sunt împărțite jumătate-jumătate și ambele au o dinamică foarte bună. Avem în vedere niște îmbunătățiri și câteva lucruri noi care vor probabil crea atractivitate”, a afirmat Ștefan Nanu (foto), directorul departamentului Trezorerie din cadrul Ministerul Finanțelor.


Acesta a făcut referire la faptul că, din 10 martie, este pusă la dispoziție o facilitate Ghișeul.ro prin care inclusiv românii din străinătate vor putea subscrie online, de la distanță, titluri de stat Tezaur, care au o valoare nominală de 1 leu.

Scadențele din acest an se ridică la aproape 25 de miliarde de lei, sume ce vor fi plătite populației de către Ministerul Finanțelor

Din totalul de 60 de miliarde anunțat de Ștefan Nanu, 24,5-25 miliarde de lei sunt scadențe ale anului curent, conform informațiilor Cursdeguvernare.ro, adică plăți pe care le va face anul acesta Ministerul Finanțelor în contul titlurilor de stat destinate populației Fidelis și Tezaur deja emise, o sumă record. Acestea reprezintă practic scadențe ale Guvernului în contul titlurilor de stat pentru populație emise în anii anteriori.

Nanu a mai spus că este loc de creștere a ponderii populației în datoria României, el dând ca exemplu Ungaria, țară care a ajuns la un nivel de 20% al segmentului de populație în total datorie.

„Sunt multe țări europene care vin foarte tare din urmă și insistă pe programele de retail”, a mai spus Ștefan Nanu.

Acesta a afirmat că Tezaur ajută inclusiv la majorarea intermedierii financiare din România, în contextul în care majoritatea subscrierilor se realizează cash, iar apoi banii intră în circuitul financiar prin plățile realizate de Ministerul Finanțelor.

Statul schimbă strategia de împrumut și se orientează spre banii populației 


Statul își propune de altfel să atragă peste 40 de miliarde de lei de la populație în 2025, prin emisiunile de titluri de stat Tezaur și Fidelis, bazându-se pe dobânzile atractive pe care le au aceste instrumente în comparație cu principalul ”competitor” reprezentat de depozitele bancare.

Anul trecut, circa 13% din suma totală împrumutată de România (local și internațional) a provenit de la populație, nivel record. La nivel de sumă brută, vorbim despre 33 de miliarde de lei atrase de la populație.

Dacă în 2023 am crescut cu 13 miliarde față de anul precedent, în 2025 am putea viza 40 de miliarde, peste 40 de miliarde de lei din împrumuturile de pe piața internă”, a declarat în final de ianuarie Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei, pentru CursdeGuvernare.ro.

Pentru a atinge acest obiectiv, Ministerul Finanțelor va majora în 2025 frecvența emisiunilor Fidelis (aceste titluri de stat sunt tranzacționabile, fiind listate la Bursa de Valori București), acestea urmând să aibă loc lunar. În 2024, au fost organizate șase emisiuni Fidelis, fiind subscrise 7,77 miliarde de lei și 1,7 miliarde de euro (echivalentul a 16,5 miliarde de lei).

Interes tot mai mare din partea populației în 2024 și începutul lui 2025

Statul a început să împrumute sume tot mai consistente de la populație în perioada pandemiei de COVID-19, când deficitul bugetar al României s-a majorat semnificativ. În 2021, spre exemplu, statul a împrumutat 9,3 miliarde de lei de la populație, echivalentul a 7,7% din necesarul total de finanțare. Suma s-a triplat în următorii trei ani.


Anul a demarat cu un interes în creștere a populației pentru titlurile de stat. Prima ediție Tezaur din 2025, desfășurată în perioada 13 ianuarie – 7 februarie, a marcat un record istoric pentru acest program de finanțare, valoarea subscrierilor ridicându-se la 5 miliarde de lei.

În același timp, prima ediție Fidelis a anului a reușit să atragă 4,3 miliarde de lei de la populație. Dobânzile pe Fidelis pot ajunge până la 7,95% pentru titlurile în lei pe 5 ani.

(Citește și: ”Interes mare pentru creditarea statului: Guvernul a împrumutat 4,3 mld. lei de la populație, prin prima ediție Fidelis”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: