joi

28 martie, 2024

7 iunie, 2016

hipermarket-succes-fructeInstitutul Național de Statistică a confirmat marți estimarea-semnal de la mijlocul lunii trecute și a anunțat o creștere a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din 2016 de 4,3% pe seria brută și 4,2% pe seria ajustată sezonier. Avansul față de trimestrul anterior a fost păstrat în această variantă, tehnic denumită provizorie 1, la +1,6%.

Nominal, valoarea PIB trimestrial a fost de 150,03 miliarde lei, cu observația că, în mod uzual, acest prim sfert al anului are o pondere situată undeva în jur de 20% în rezultatul final pe anul în curs. Reamintim că Ministerul Finanțelor lucrează cu raportări în care PIB 2016 a fost estimat la circa 757 miliarde lei iar toate deficitele de care auziți ca pondere în PIB se raportează la această estimare.

Dincolo de păstrarea neschimbată a seriilor de valori ce arată evoluția PIB, noutatea anunțului făcut de INS o constituie contribuția categoriilor de resurse la creșterea economică. Deși pare mare în context european, trebuie remarcat că aceasta provine cam în proporție de jumătate din majorarea consumului, în timp ce industria a scăzut ca pondere în PIB și a contribuit cu doar 0,1%.

tabel10
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

După comerț, cea mai mare influență asupra avansului economic a fost dată de creșterea impozitelor nete pe produs, adică 0,5%. Aici apar două probleme :
Prima, în acest caz, nu e vorba despre crearea de valoare adăugată brută iar adiția la VAB se face doar din considerente de procedură statistică de calcul al PIB.
A doua problemă – ea a fost influențată nu doar de creșterea taxelor colectate dar și de neplata la timp a subvențiilor către agricultori, care se scad din impozite și le dau denumirea de ”nete”

Ar mai trebui precizat că nivelul de creștere economică ce va fi comunicat către Eurostat pentru asigurarea comparabilității pe plan internațional este de 4,2%, urmare a ajustării datelor brute după sezonalitate. Altminteri, valoarea de creștere față de trimestrul precedent înregistrată la începtul acestui an este cea mai mare din ultimele șase trimestre și a egalat nivelul din trimestrul III 2014.

Creștere pe inflamarea consumului peste posibilitățile economiei

Problema acestei creșteri este că a fost obținută apăsând pe accelerația consumului gospodăriilor populației, inflamat până la o influență de 6,8% asupra avansului PIB. Mult peste posibilitățile date de evoluția din economia reală și având trasă frâna de mână a schimburilor externe, cu un sold din exporturi și importuri de -3,4% influență pe creșterea PIB (vezi tabelul).

tabel20
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Cu o pondere de numai 18% a formării brută de capital fix pe partea de utilizare a PIB și o influență de 1,3% pe creșterea economică, nici nu avem motive să sperăm că situația se va îmbunătăți semnificativ pe viitor, astfel încât producția internă să cupleze cât de cât la un nivel rezonabil la demarajul în trombă al consumului populației.


Mai grav, în pofida acordării de noi și noi beneficii (îndeosebi) către bugetari și pensionari față de situația din ani trecuți, așteptările au crescut pe logica necesității și neglijarea posibilității. Precum și pe baza a ceea ce pe baze matematice s-ar putea cheama inducție incompletă sau extrapolare infinită. Deși doar resursele sunt limitate, în timp ce necesitățile se dezvoltă de la sine.

Din păcate, am intrat din nou în logica de aplicare a tacticii pământului pârjolit sistematic încă din anul de dinaintea alegerilor, prin supralicitarea beneficiilor creșterii economice în loc de consolidarea lor. Tactică aplicată similar prin 2007 – 2008, cu efecte ce au devenit clare prin 2010, și ale cărei consecințe le vom vedea din nou în 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: