Negociatori de rang înalt din SUA și China au petrecut sâmbătă și duminică ore întregi la masa discuțiilor în Elveția, scopul întâlnirii fiind detensionarea războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie Bloomberg, care prezintă și anumite detalii din culisele discuțiile.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și vicepremierul chinez, He Lifeng, au condus negocierile care s-au desfășurat pe parcursul a două zile la Geneva. Sâmbătă a avut loc prima rundă de discuții față în față, iar ele au fost reluate în cursul dimineții de duminică. Nivelurile tarifelor vamale reciproce au ajuns la niveluri nesustenabile care echivalează cu un embargo comercial.
Bessent a anunțat duminică seară că Statele Unite și China au înregistrat „progrese substanțiale” după cele două zile de discuții. Acesta a anunțat că va oferi mai multe detalii luni, după întoarcerea la Washington.
Discuțiile au fost găzduite de ambasadorul Elveției la ONU, reședința acestuia fiind folosită ca loc de întâlnire pentru echipele celor două țări.
Trump a anunțat că „pe multe lucruri am căzut de acord”
La rândul său, președintele Donald Trump a salutat „marile progrese” înregistrate în cadrul discuțiilor dintre liderii americani și chinezi de la Geneva și a declarat că „a fost negociată o resetare” a relației comerciale dintre cele SUA și China.
„O întâlnire foarte bună azi cu China, în Elveția”, a scris Trump pe Truth Social. „S-au discutat multe lucruri, am căzut de acord pe multe lucruri. Am negociat o resetare totală într-o manieră prietenoasă, dar constructivă. Ne dorim, în interesul ambelor părți, deschiderea Chinei pentru afacerile americane. Progres uriaș!!!”

Menținerea tarifelor la nivelurile actuale ar distruge 90% din comerțul bilateral
Șeful biroului pentru acorduri comerciale (United States Trade Representative) al SUA, Jamieson Greer, participă de asemenea la discuții. Întâlnirile au avut loc la misiunea Elveției pe lângă ONU, la Geneva.

Ambele părți încearcă să proiecteze încredere că dețin poziția dominantă, însă status quo-ul, respectiv menținerea tarifelor la nivelurile actuale, presupune riscuri majore. Schimbul de sancțiuni a zguduit piețele financiare și a ridicat temeri privind penurii de produse și creșteri de prețuri în SUA, ceea ce sporește presiunea asupra administrației Trump pentru a găsi o cale de ieșire din impasul cu China.
La rândul lor, liderii chinezi a încercat să-și consolideze economia înaintea războiului comercial, dar datele indică semne puternice de slăbiciune, cu risc major de recesiune.
Întâlnirea din Elveția este „un pas important spre o soluționare” a problemei, dar rezolvarea finală va necesita răbdare, determinare și sprijinul comunității internaționale, a transmis agenția oficială chineză Xinhua într-un comentariu publicat sâmbătă, în timp ce discuțiile erau în desfășurare. Agenția a reiterat și hotărârea Chinei de a-și apăra interesele naționale și de a menține ordinea în comerțul internațional.
Bessent temperează așteptările
Pe de cealaltă parte, administrația Trump a transmis mesaje relativ contradictorii privind rezultatul dorit al negocierilor, uneori vorbind despre ruperea legăturii comerciale cu China, iar în alte rânduri vorbind despre nevoia de reechilibrare a economiei chineze dinspre supra-producție industrială spre consum.
Îno rice caz, înaintea discuțiilor, președintele Trump a anunțat un potențial gest simbolic și a spus vineri că un tarif de 80% „pare rezonabil”. Tariful echivalează în continuare cu un embargo comercial, dar chinezii au cerut o scădere a tarifelor ca gest de bună-voință.
„Trebuie să obținem un acord excelent pentru America”, le-a spus Trump jurnaliștilor, vineri seara, în Biroul Oval. „Cred că vom reveni cu un acord corect pentru ambele părți.”
Scott Bessent a temperat miercuri așteptările, spunând Congresului că discuțiile sunt abia la început și că obiectivul este reducerea tensiunilor, nu un acord amplu. Alți oficiali americani au subliniat și ei oportunitatea de a calma conflictul.
Secretarul pentru Comerț al SUA spune că un anumit nivel al tarifelor va rămâne pe China
Secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick (foto), a spus vineri seara la Fox News că „nu există nicio șansă” ca tarifele să fie complet suspendate, indiferent de rezultatul negocierilor.
Dacă lucrurile merg bine, a adăugat el, tarifele „vor fi aduse la un nivel uman”: „La un nivel la care se pot face afaceri și comerț bilateral. Tarifele vor rămâne semnificative – acesta este obiectivul președintelui. Aceasta este așteptarea lui. Și așa ar trebui să fie și așteptarea tuturor”, a spus Lutnick.

Bloomberg mai scrie că Beijingul abordează negocierile cu prudență, menținând așteptările scăzute și tratând discuțiile ca fiind mai degrabă exploratorii decât decisive.
Reprezentanții lui Xi vor evalua cât de serioși sunt omologii americani în a obține un progres real, a comentat Wu Xinbo, director la Centrul pentru Studii Americane al Universității Fudan din Shanghai și consilier al ministrului de externe chinez.
Cele două economii, cu un PIB cumulat de 46 trilioane de dolari, au mult de pierdut dacă negocierile eșuează. La nivelul actual, tarifele vor distruge 90% din comerțul bilateral, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.
Retailerii mari din SUA au reluat comenzile pentru China – Livrările ar urma să se vadă în porturile SUA pe la finalul lunii mai
Efectele disputei comerciale deja se fac simțite: volumul transporturilor din China către SUA a scăzut, iar în China, fabricile de bunuri de larg consum și-au încetinit sau oprit producția. Comerțul bilateral anual este de aproximativ 700 de miliarde de dolari, cu exporturi de 3 ori mai mari ale chinezilor decât ale SUA, iar China are investiții de portofoliu (mare parte obligațiuni) în SUA în valoare estimată la 1,4 trilioane de dolari.
Conflictul a determinat Beijingul să-și diversifice piețele comerciale și să încerce să eludeze tarifele: exporturile către SUA au scăzut cu 21%, în timp ce cele către UE au crescut cu 8% luna trecută, potrivit datelor de vineri. Între timp, economia internă a Chinei este afectată de producția industrială slabă și o spirală deflaționistă accentuată de o piață a muncii fragilă și o concurență intensificată de supraproducția care acum trebuie vândută mai mult la intern.
Deși economia SUA rezistă încă, analiștii avertizează că lipsurile de produse de larg consum se vor manifesta curând prin rafturi goale, afectând locuri de muncă mai ales în transport, logistică și retail.
Trump vrea reducerea deficitului comercial al SUA și să rămână cu un anumit nivel al tarifelor pentru a proteja industria
Pentru președintele Trump, obiectivul principal al discuțiilor este echilibrarea schimburilor comerciale, acesta afirmând din nou sâmbătă că vrea ca Beijingul să-și deschidă piețele.
„Au multe de câștigat” din aceste negocieri, a spus Trump joi. „Într-un fel, chiar mai mult decât noi”.
China vede în schimb tarifele ca o parte a unei strategii mai ample a SUA de a-i limita ascensiunea. Din perspectiva Beijingului, conflictul nu este doar un război comercial, ci o amenințare existențială, comentează Regina Ip, parlamentar din Hong Kong și coordonator al cabinetului șefului executiv John Lee, pentru Bloomberg.
„China e hotărâtă să îndure – «nu îngenunchem» – și abordează o linie foarte dură”, a spus ea.
Una dintre prioritățile SUA este relaxarea restricțiilor chineze privind exporturile de pământuri rare, utilizate la fabricarea magneților pentru roboți sau motoare de avion.
Administrația Trump vrea, de asemenea, ca Beijingul să combată traficul cu fentanil, oprind fluxul de precursori. Însă progresele pe acest subiect ar putea fi obținute separat de discuțiile de la Geneva. China afirmă că a luat deja măsuri ferme și că Washingtonul îi datorează „mulțumiri mari” pentru eforturi.
(Citește și: ”Realitatea deficitului comercial al SUA cu UE: Mare parte provine de la companiile americane din Irlanda și este stimulat de regimul fiscal al Americii”)
(Citește și: ”Mario Draghi: „Uitați de SUA – Europa și-a pus singură tarife vamale””)
***