28 decembrie, 2024

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, le-a cerut firmelor să-și desfășoare activitatea pe timpul nopții, acolo unde se poate, pentru a reduce consumul de energie în orele de vârf, după ce Gazprom va înceta la 1 ianuarie să mai folosească ruta ucraineană pentru gaze naturale. Îndemnul premierului moldovean face parte din seria de măsuri instituite pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică după 1 ianuarie.

Comisia pentru situații excepționale din Republica Moldova a adoptat vineri măsurile necesare pentru a face față crizei energetice, în contextul riscului de întrerupere a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom în Transnistria și al bombardării infrastructurii energetice din Ucraina, relatează TVR Moldova.

Măsurile care vizează firmele au fost discutate anterior de premierul Dorin Recean și oamenii de afaceri.


„Procurarea energiei electrice în regim de avarie va implica costuri mai mari. Pe termen lung, trebuie să ne adaptăm la prețul de piață al energiei electrice, așa cum s-a întâmplat în cazul gazelor naturale. Către sfârșitul anului 2025, vom avea infrastructură independentă de aprovizionare cu energie electrică”, a spus prim-ministrul.

Dorin Recean a explicat că, similar cu programul de compensații pentru cetățeni, săptămâna următoare va fi anunțat un program de compensații pentru mediul de afaceri.

În același timp, prim-ministrul a solicitat întreprinderilor să analizeze posibilitatea de a transfera anumite activități din procesul de producție pe timp de noapte, pentru a contribui la limitarea consumului de energie în orele de vârf.

„Guvernul are pregătite toate scenariile tehnice pentru a asigura livrarea de energie, dar trebuie să implementăm și măsuri de economisire. Vom limita la maxim incidența întreruperilor, iar în cazul acestora vom asigura o comunicare eficientă, astfel încât să existe o predictibilitate pentru toți consumatorii”, a spus Recean.

De asemenea, companiile au fost încurajate să acceseze programe de subvenționare a proiectelor de energie regenerabilă și de eficiență energetică. „În anul 2024, au crescut substanțial investițiile în fotovoltaice și eoliene, vom încuraja și în continuare acest lucru. Trebuie să utilizăm această situație ca pe o oportunitate suplimentară de a investi în energia regenerabilă”, a mai spus șeful Guvernului.


O celulă de criză a fost activată, joi, la Guvern, pentru ca instituţiile statului să intervină eficient la nevoie.

Alte măsuri decise de Comisia pentru situații excepționale:

  • administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale trebuie să limiteze iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%
  • de asemenea, aceștia trebuie să deconecteze vitrinele, iluminatul decorativ şi să limiteze timpul de funcționare a scărilor rulante.
  • în clădirile care au ascensoare trebuie plasate anunţuri prin care se recomandă ca acestea să nu fie folosite între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a evita blocarea în mers în cazul unei pene de curent
  • în caz de nevoie, generatoarele electrice pot fi amplasate pe domeniul public, în apropierea clădirilor private, cu respectarea normelor de siguranță

De asemenea, Guvernul a anunțat restricționarea exporturilor de electricitate în timpul orelor în care consumul este la un nivel de vârf, de la 06:00 la 23:00 (04:00 – 21:00 GMT), o măsură temporară.

Maia Sandu roagă populaţiei să facă economie de energie electrică

Şi preşedintele Maia Sandu a recomandat populaţiei să facă economie de energie electrică, pentru asigurarea funcționării instituțiilor vitale, precum spitalele.

Să evite utilizarea simultană a mai multor echipamente electrice, să stingă lumina în camerele în care nu se află sau să scoată din priză aparatele pe care nu le folosesc.


„Ştiu că preţurile la energie reprezintă o îngrijorare pentru foarte mulţi. Guvernul face tot posibilul pentru a asigura ţara cu electricitate şi gaze, dar şi pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să-şi achite facturile. Dar noi cu toţii putem înlesni situaţia. Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie şi să reducem costurile”, a transmis Maia Sandu într-o postare de pe Facebook în care dă şi câteva exemple concrete de gesturi care pot contribui la un consum mai mic de curent electric.

„Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari”, a mai spus Maia Sandu.

Stare de urgență energetică

Parlamentul din Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune.

Amintim că principala sursă de energie electrică a Republicii Moldova rămâne termocentrala de la Cuciurgani, deținută de grupul rusesc Inter RAO, alimentattă cu gaz rusesc.

De la 1 ianuarie, expiră tranzitul gazelor rusești prin rețeaua ucraineană.


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, spunând că firma refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă.

Rusia furnizează Republicii Moldova aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Ucraina. Acesta este trimis către regiunea separatistă Transnistria, care folosește gazele pentru a genera energie ieftină, pe care o vinde către teritoriul Republicii Moldova controlat de Guvern.

Liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselsky, a declarat că face apel la toate părțile pentru a evita o criză energetică. În enclavă se află centrala care furnizează cea mai mare parte a energiei către teritoriul Republicii Moldova, controlat de Guvern, la un preț fix scăzut.

Fără livrările de gaze, centrala și-ar putea înceta activitatea, iar Republica Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu pene de curent îndelungate, similare celor din Ucraina, unde oamenii au învățat să se descurce, pe fondul bombardamentelor constante ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Ministerul rus de Externe a precizat că Moscova îi va proteja pe cetățenii săi și forțele de menținere a păcii din Transnistria.

(Citește și: Stare de urgență energetică în Republica Moldova / Cauzele crizei și planul de sprijin elaborat de România)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: