UPDATE:
Piețele bursiere americane continuă să se tranzacționeze cu o volatilitate extremă, sub presiunea politicii tarifare a administrației Trump și a riscurilor de recesiune.
Indicii bursieri principali de pe Wall Street au deschis ședința de tranzacționare de marți pe creștere, cu un impuls puternic de creștere în primele 30 de minute, care a împins referința S&P 500 la un plus de 1,6%. Ulterior, piețele au pierdut avansul, intrând la un moment dat inclusiv în teritoriul negativ, iar la ora 18:18 minute S&P 500 afișa un plus de doar 0,3%.

Dolarul american (DXY Index, -0,8%) și dobânzile pe termen lung (US10Y & US30Y) erau în continuare vândute de participanții la piețe, adăugând la presiunea la vânzare (fluxuri macro negative), în timp ce dobânzile SOFR s-au mai comprimat, indicând o ușoară ameliorare a problemelor de lichiditate din piața monetar-bancară din SUA. Prețul petrolului era în continuare pe pierdere, cu un minus de 4%, în timp ce prețul cuprului a mai recuperat din prăbușirea recentă, afișând un plus de 2%.
Indicii bursieri din Europa erau în continuare pe scădere, cu câteva minute înainte de închidere, afișând declinuri cuprinse între 2 și 3 procente, în timp ce indicele BET al Bursei de Valori București a încheiat ședința de marți cu un minus de 3%, pe un rulaj zilnic al pieței de acțiuni de doar 55 milioane de lei.
***
Informația de bază:
Statele Unite traversează o perioadă în care în piețele financiare americane se manifestă un colaps simultan al tuturor prețurilor activelor, inclusiv obligațiunile SUA, considerate cele mai sigure investiții din lume. Singura excepție de activ care creștea miercuri, la ora 15:00, pe piețele internaționale era aurul, cu un plus de 3%, la 3.070 de dolari uncia (vezi grafic).

Până și Dolarul, un alt activ de refugiu la nivel mondial, înregistra miercuri un nou declin, de 0,6% la ora 15:00, față de alternativele de încredere de pe piețele valutare, în timp ce ratele de dobândă la titlurile suverane SUA explodau la niveluri masive, care riscă să producă apeluri în marjă în lanț în rândul fondurilor de investiții.
Lipsa unei intervenții a Fed riscă să producă o criză financiară de proporții
Așa-numitul „basis-trade”, de exemplu, are la bază luarea de expunere pe titluri americane de natura datoriei, utilizând masiv datorie în marjă. Explozia acestei strategii investiționale s-a mai produs și în Marea Britanie, în perioada septembrie-octombrie 2022, când guvernul conservator al premierului Lizz Truss a anunțat o serie de măsuri de stimulare economică și tăieri de taxe care urmau să fie finanțate exclusiv din împrumuturi.
Panica din piața de obligațiuni (care nu a fost aplanată din fașă de Banca Angliei, ci chiar accentuată) a dus la o criză bugetară, la pierderea încrederii piețelor și foarte aproape de explozia fondurilor de pensii britanice, împingând împins elita politică din Partidul Conservator britanic să retragă sprijinul pentru mandatul lui Truss.

Pe Wall Street, indicii bursieri și-au reluat declinul volatil, cu minusuri de aproximativ 2% dar cu risc de accentuare, după ce China a anunțat impunerea, de joi, de tarife vamale oglindind măsurile impuse de administrația Trump miercuri. Majorarea tarifelor de către cele două țări cu 84%, la niveluri și mai mari, echivalează cu impunerea unui embargo comercial total între cele două țări.
„Dezvoltările din ultimele 24 de ore sugerează că s-ar putea să ne îndreptăm către o criză financiară serioasă”, a scris miercuri, pe platforma X, Larry Summers, fost secretar al trezoreriei SUA.
În lipsa unei intervenții a Fed, banca centrală americană, volatilitatea s-ar putea accentua și mai tare, iar dobânzile suverane riscă să crească spre noi maxime, provocând în buclă apeluri în marjă. Ratele de dobândă la obligațiunile pe termen lung ale SUA înregistrau la ora 15:10 o creștere masivă, cu rata pe 30 de ani crescând spre 5%, aproape de maximul ciclului inflaționist actual. Rata pe 10 ani la obligațiunile SUA se îndrepta și ea spre 4,5% miercuri, de la 3,8% în ședința de vineri, evoluția indicând vânzări masive de active care, în mod normal, în scenariul conturării unei recesiuni, reprezintă active de refugiu.
Panica revine pe Wall Street – Risc sistemic și probleme de finanțare pe piața monetar-bancară a SUA
Totodată, cotațiile la care se împrumută instituțiile financiare americane în piața monetar-bancară internă a SUA (SOFR rates) înregistrau o deteriorare semnificativă, indicând stres sistemic în instalația financiară americană și anumite probleme de lichiditate pentru anumiți jucători din piețe. Vânzările de rezerve (obligațiuni SUA) este un alt semn de panică care indică necesar de lichiditate, cel mai probabil pentru anumite apeluri în marjă, cu toate că anumite colțuri ale piețelor există inclusiv teoria că Beijingul vinde puternic din rezervele sale ca răspuns la tarifele SUA – teorie invalidată însă de stresul din piața internă de finanțare a SUA.

Notă: Ratele SOFT (Secured Overnight Financing Rate) reflectă costul real al împrumuturilor overnight (peste noapte) între instituții financiare, garantate cu titluri de stat americane (deci „secured”).

În același timp, indicele volatilității de pe Wall Street a revenit pe creștere la finalul ședinței de tranzacționare de marți, revenind totodată, la ora 15:10, în zona nivelului de 60 de puncte, atins de doar 5 ori în ultimii 10 ani. Menținerea VIX la aceste niveluri indică nu doar cerere mare pentru produse de acoperire a riscului de portofoliu (eng. – hedging), ci și panică și denotă așteptările participanților la piețe cu privire la soluționarea de o manieră puternic negativă a incertitudinilor curente.
Conform lui Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations (CFR), majorarea tarifelor de către SUA pe China la 104% echivalează la nivel de inflație în SUA cu un șoc de 100 de dolari pe prețul barilului de petrol, pe lângă impactul probabil al distrugerii comerțului bilateral.
BCE a adormit la volan: Un guvernator exclude din fașă o reducere de dobândă
În același timp, în Europa, un oficial de rang înalt al BCE (guvernatorul Holzmann) a transmis miercuri că „nu vede motive pentru care s-ar reduce dobânzile, acum, în zona euro”, precum și faptul că „luarea în considerare a unei scăderi de 50 de puncte de bază a dobânzilor este o nebunie”.
De notat că declarații de acest tip produc și mai multă panică în rândul investitorilor, dând impresia de indiferență din partea băncilor centrale la evoluții financiare ce par să conducă spre conturarea unei crize financiare de proporții.
Pe lângă activele tradiționale, Bitcoin scădea miercuri cu între 4 și 5 procente, în timp ce prețul petrolului se prăbușea cu încă 5%, adăugând la un declin major de 20% în doar o săptămână.
(Citește și: ”Încep (și) războaiele valutare: China lansează devalorizarea yuan-ului”)
(Citește și: ”UPDATE: Panica se întoarce pe Wall Street, după o mișcare eșuată de revenire a burselor / Trump curtează investitorii cu cântecul de sirenă al negocierilor comerciale – BVB trece pe creștere și recuperează o bună parte din declin”)
***