joi

25 aprilie, 2024

8 decembrie, 2021

Carburanții se vor scumpi cu puțin peste 7 bani pe litru, din cauza creșterii accizelor de la 1 ianuarie 2022, ca urmare a ajustării cu creșterea inflației. Acciza la benzina standard va crește până la 1.892,72 lei / 1.000 litri (+3,60%),  iar cea la motorină până la 1.734,66 lei / 1.000 litri (+ 3,62%).

Creșterile de accize sunt de peste 6,5 de lei pe litru de benzină și de peste 6 lei / litru de motorină, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Și cum, în România este posibilă taxarea taxării, la accizele de mai sus se aplică și TVA.


„Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare”, spune Codul Fiscal.

Creșterea consumului, restricțiile și prețul petrolului

Creșterea cererii, ca urmare a relansării economice și a prețului petrolului sunt factorii obișnuiți care împring prețurile carburanților în sus.

Consumul de carburanți auto ar putea depăși nivelurile de dinaintea pandemiei. Deja OMV Petrom (SNP) a înregistrat o creștere a vânzărilor retail de peste 10% la 9 luni față de aceeașiperioadă din 2020, iar Rompetrol (RRC) de 19%.

Accidentul de la rafinăria Petromidia a adăugat o presiune în plus, carburanții s-au scumpit (până pe la 6,5 lei / șlitru de benzină CO95 la lanțurile de retail premium).


Prețurile s-au ameliorat ulterior, după repornirea Petromidia și în anticiparea unor noi restricții din cauza noii tulpini coronavirus.

Eventuala relaxare de sărbători a  restricțiilor și reluarea scumpirii petrolului vor crește din nou presiunile pe prețurile carburanților, potrivit experților din domeniu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: