Costurile de împrumut ale Franței le-au depășit pentru prima dată pe cele ale Greciei, pe fondul îngrijorărilor investitorilor că executivul condus de Michel Barnier ar putea eșua în adoptarea unui buget de austeritate, transmite Financial Times.
Randamentul obligațiunilor guvernamentale franceze pe 10 ani a atins temporar pragul de 3,02% în tranzacțiile de joi dimineață, depășind randamentul de 3,01% cerut de creditorii Greciei.
Această inversare reflectă o schimbare în percepția riscului și subliniază îngrijorarea investitorilor cu privire la perspectivele politice și fiscale ale Franței, într-un moment în care administrația minoritară a lui Barnier întâmpină dificultăți în a implementa majorări de taxe și reduceri de cheltuieli în valoare de 60 de miliarde de euro.
„Se pare că politica franceză este pe cale să se ciocnească cu piața obligațiunilor”, a declarat Andrew Pease, strategul șef de investiții la Russell Investments, sugerând că turbulențele pieței vor forța în cele din urmă politicienii să accepte disciplina fiscală. „Cred că știm cine va câștiga.”
Sub presiunea intensă a partidelor de opoziție, Michel Barnier s-ar putea confrunta cu un vot crucial de neîncredere săptămâna viitoare. Joi, el a făcut o concesie majoră partidului de extremă-dreapta condus de Marine Le Pen, renunțând la un plan de creștere a taxelor pe energie electrică, în încercarea de a convinge partidul să nu răstoarne guvernul aflat în funcție de câteva luni.
„Putem încă să fim responsabili și să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți bugetul… sau există un alt drum al incertitudinii și al… unui salt în necunoscutul bugetar și financiar”, a declarat ministrul de finanțe Antoine Armand.
„Franța nu este Grecia”, a adăugat el în cadrul unei intervenții la BFMTV. „Franța are… o putere economică și demografică mult superioară, ceea ce înseamnă că nu este Grecia.”
Costurile de împrumut ale Franței rămân mult sub nivelurile care ar semnala o criză pe piața obligațiunilor, iar randamentele obligațiunilor pe 10 ani au scăzut la 2,95% joi, comparativ cu 2,99% în cazul Greciei. Spread-ul dintre randamentele obligațiunilor franceze și cele germane — un indicator cheie al riscului obligațiunilor franceze — a coborât la 0,82 puncte procentuale, față de un maxim al ultimilor 12 ani de 0,9 puncte mai devreme în săptămână.
Cu toate acestea, mișcările de joi subliniază modul în care investitorii reclasifică Parisul drept unul dintre debitorii mai riscanți ai zonei euro.
(Citește și: ”Franța se alătură Germaniei la scăderea economiei UE – contracția din industrie contaminează și sectorul serviciilor”)
***