Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul IV 2024 o creștere de 13,07%, față de aceeași perioadă din 2023, fiind împins în sus de majorările din Învățământ, Tranzacții imobiliare și Alte servicii.
Avansuri sub medie au consemnat Industria prelucrătoare și Informațiile și comunicațiile.
Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut în trimestrul IV 2024 cu 13,12%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 11,94%.
Reamintim că în noiembrie 2024 câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%, în termeni anuali.
Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt ce reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Explicații metodologice:
Costul total cu forţa de muncă – reprezintă totalitatea cheltuielilor – directe şi indirecte – suportate de angajator cu forţa de muncă salariată. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesională a angajaţilor, recrutarea personalului şi echipamentul de protecţie. Costul total exclusiv premiile ocazionale – reprezintă totalitatea cheltuielilor – directe şi indirecte suportate de angajator cu forţa de muncă salariată, conform definiţiei mai sus descrise, din care se scad premiile plătite ocazional, la alte perioade decât se face plata câştigului salarial în mod obişnuit (ex. premiile trimestriale, semestriale, pentru performanţe deosebite, individuale sau colective, primele de vacanţă pentru anul in curs, al 13-lea salariu).
Cheltuielile directe cu forţa de muncă – includ sumele brute plătite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (inclusiv premii), pentru timpul nelucrat, drepturile în natură ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de muncă), sumele brute plătite salariaţilor (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute plătite din alte fonduri (inclusiv drepturi în natură) acordate conform legislaţiei în vigoare. În cheltuielile directe cu forţa de muncă se cuprind şi contribuţiile de asigurări sociale, respectiv cele de asigurări sociale de sănătate suportate de angajat.
Cheltuielile indirecte cu forţa de muncă – includ contribuţiile angajatorului la fondurile de asigurări şi protecţie socială, sumele brute plătite salariaţilor care părăsesc unitatea (ieşire la pensie, transfer, detaşare etc.), sumele brute plătite pentru întreruperi ale lucrului neimputabile salariaţilor, alte cheltuieli cu forţa de muncă.
Creșteri în toate activitățile economice
Costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activitățile economice, conform datelor publicate joi de către INS, cele mai semnificative avansuri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în:
- învățământ (21,67%)
- tranzacţii imobiliare (21,17%)
- respectiv în alte activităţi de servicii (19,77%).
Creșteri mai mici au fost consemnate de:
- industria extractivă (6,28%)
- activități de servicii administrative și activități de servicii suport (8,56%)
- activități de spectacole, culturale și recreative (9,19%)
- respectiv în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (9,54%).
(Citește și: Costul cu forța de muncă – creștere în termeni anuali cu 17%)
****