10 ianuarie, 2025

Vânzările cu amănuntul au avansat cu 0,4% în noiembrie, comparativ cu octombrie și cu 9,2% în termeni anuali, a informat vineri INS.

Creșterea cifrei de afaceri a venit de la vânzările de produse nealimentare (+0,8%) dar s-a redus la +15,2% în noiembrie (an/an) de la +18,8% ceea ce arată că vânzările de Black Friday nu au mai fost la fel de mari ca cele de acum un an. Vânzările de carburanți auto au crescut cu 0,3% (lună/lună) și cu 3,2% (an/an).

Vânsările de produse alimentare au scăzut în noiembrie cu 0,7% față de luna anterioară, însă au depășit cu 4,3% față de aceeași lună a anului anterior.

Apetitul pentru consum se temperează


Consumul gospodăriilor dă însă semne de temperare pentru ultima lună a anului. Sondajele arată că încrederea consumatorilor a scăzut în perioada sărbătorilor de iarnă după ce atinsese în noiembrie maximul ultimilor trei ani și jumătate. Populația consideră că situația financiară din ultimele 12 luni este mai proastă, dar este mai optimistă pentru 2025.

Consumatorii se arată mai puțini dispuși de a face achiziții de bunuri de folosință îndelungată atât în prezent cât și în viitor, conform indicatorului de sentiment economic. Având în vedere sezonul sărbătorilor de iarnă rămâne de văzut dacă scăderea încrederii consumatorilor se va reflecta în cifra de afaceri a vânzărilor cu amănuntul din luna dembrie sau începând din 2025.

Vânzările, susținute de relaxarea creditării

Creșterea vânzărilor cu amănuntul a fost susținută de expansiunea creditelor de consum, sprijinită de relaxarea stabdardelor de creditare a băncilor și de reducerea dobânzilor la împrumuturile noi în ultimele trimestre datorită excedentului de lichiditate din sistemul bancar.

Această evoluție s-a reflectat în avansul vânzărilor de produse nealimentare din acest an, care au crescut cu 14% în perioada ianuarie-noiembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.


Erste Bank anticipează o decelerare a ritmului de creștere a consumului la +4,5% în 2025 de la o valoare estimată de +8,2% în 2024. Însă balanța riscurilor se înclină spre scădere din cauza efectelor consolidării fiscale anunțate de guvern. Totuși, economiile gospodăriilor ar trebui să atenueze parțial efectele politicii fiscale și de înghețarea veniturilor pentru o mare partre din bugetari și pensionari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2024, anulate și amânate

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: