Importatorii americani au început să fie notificați în legătură cu o creștere semnificativă a numărului de curse maritime din China care au fost anulate, scrie CNBC.
Anularea curselor de transport de mărfuri vine în condițiile în care operatorii de transport naval încearcă să compenseze scăderea comenzilor de import cauzată de tarifele impuse de președintele american Donald Trump și de embargoul comercial aproape total impus de cele mai mari două economii ale lumii.
Un total de 80 de curse anulate (cunoscute ca blank sailings) pe ruta China-SUA au fost înregistrate deja de compania de transport maritim HLS Group, în luna aprilie – comparativ, în luna mai 2020, la vârful incertitudinilor crizei Covid-19, cursele cunoscute ca blank sailings au fost în număr de doar 51. Într-o notă recentă adresată clienților, compania precizează că, din cauza scăderii cererii provocate de războiul comercial dintre China și SUA, operatorii maritimi au început să suspende sau să ajusteze serviciile transpacifice.
Alianță operatorilor maritimi ONE a „suspendat pe termen nelimitat” o rută pe care intenționa să o reintroducă în mai și care includea porturile Qingdao, Ningbo, Shanghai, Pusan, Vancouver și Tacoma. Între timp, pe o altă rută existentă se intenționează eliminarea opririi în portul Wilmington din Carolina de Nord.
Scăderea volumului de containere transportate din China spre America de Nord va avea un impact semnificativ asupra multor verigi din economie și asupra lanțurilor de aprovizionare, inclusiv porturi și companii de logistică. Dacă fiecare navă ar transporta între 8.000 și 10.000 de containere standard (TEU), ar rezulta o scădere a traficului maritim cuprins între 640.000 și 800.000 de containere, ceea ce ar duce inclusiv la mai puține operațiuni în porturi, taxe mai mici colectate și scăderi în piețele de transport al containerelor cu camioane și trenuri sau în piața de depozitare containere.
Avertismentul OMC – Declin major și pentru exporturile americane
Organizația Mondială a Comerțului a avertizat miercuri că perspectivele pentru comerțul global s-au „deteriorat brusc” în urma tarifelor administrației Trump, care urmărește decuplarea forțată a economiei americane de China și atragerea capacităților de producție înapoi în SUA.
„Nu avem cum să estimăm exact cât de grav va fi impactul acestei scăderi a comenzilor asupra calendarului de navigație al navelor. Nu există modele care să prevadă asta. Pot însă să vă spun că majoritatea containerelor pe rutele Asia-SUA provin din China. Nu vom ajunge la zero, dar vom vedea o reducere semnificativă a volumului și, în consecință, o avalanșă de curse anulate”, a spus Alan Murphy, CEO al Sea-Intelligence, citat de CNBC.
China reprezintă aproximativ 30% din toate importurile containerizate ale SUA (în scădere de la 37% în 2018), dar deține în continuare 54% din importurile SUA din Asia (în scădere de la 67% în 2018)

Bruce Chan, director pentru logistică globală la compania Stifel, a declarat la rândul său pentru CNBC că politica tarifară a administrației a generat o incertitudine semnificativă în ceea ce privește cererea consumatorilor, iar comercianții cu amănuntul își ajustează stocurile de o manieră mai conservatoare, mai ales din cauza așa-zisei „traume” provocate de suprastocarea de după criza lanțurilor de aprovizionare din perioada 2021-2022, când redeschiderea economică a produs o prăbușire a cererii de bunuri la nivel global și o creștere majoră a cererii de servicii.
As shared with me today
— Craig Fuller 🛩🚛🚂⚓️ (@FreightAlley) April 16, 2025
“This is COVID level supply chain collapse without the Fed.” https://t.co/PKtBq0PW2V
Colaps al lanțurilor de aprovizionare pentru companiile americane – Transportatorii compară situația de azi cu cea din perioada Covid, când China s-a închis complet
„Această incertitudine începe deja să se reflecte în anulări de curse pe rutele principale transpacifice către est, ceea ce ar putea duce la o scădere de două cifre a importurilor containerizate încă de luna viitoare”, a spus el.
Volumul rezervărilor de transport containerizat între ultima săptămână din martie și prima săptămână din aprilie a scăzut brusc pe rutele comerciale globale și americane.
S-au înregistrat scăderi accentuate în mai multe categorii de produse, inclusiv îmbrăcăminte și accesorii, precum și lână, țesături și textile – toate în scădere cu peste 50%. Principalele categorii de produse din China transportate în containere includ haine, jucării, mobilier și echipamente sportive – toate supuse unor tarife mari.


Potrivit CNBC, ca urmare a scăderii volumelor, operatorii de transport maritim nu doar că vor anula curse, ci vor ajusta sau elimina și rute întregi – așa-numitele „șiruri de nave” (vessel strings – eng.), cum este cazul serviciului ONE din China către Vancouver și Tacoma. Aceste rute necesită luni de planificare. Anularea navelor afectează și exporturile americane către Asia, care depind – la nivel de eficiență a costurilor și încasărilor – de transportul dus-întors.
O navă are nevoie de 6 săptămâni pentru o cursă dus-întors
Transportatorii maritimi trebuie să umple navele pentru a obține profit, însă nu le este rentabil să opereze nave mari dacă ele nu sunt complet încărcate. Pentru a se asigura că navele sunt utilizate la capacitate maximă, transportatorii pot ajusta șirurile de nave. O variantă este întinderea intervalelor dintre sosiri prin anularea unor curse, astfel încât volumul să corespundă mai bine capacității.
Potrivit lui Murphy, CEO-ul Sea-Intelligence, 99% dintre serviciile maritime au frecvență săptămânală și o navă are nevoie de circa șapte săptămâni pentru o călătorie dus-întors.
„În timpul pandemiei, companiile maritime și-au oprit navele și le-au băgat în mentenanță”, a spus Murphy. „Transportatorii pot anula curse, pot omite rute întregi, pot folosi nave mai mici sau pot reduce viteza de navigare, prelungind durata călătoriei”.
Deși o scădere a numărului de curse ar putea duce la ieftiniri ale costurilor de transport containerizat, în timpul pandemiei anulările au fost văzute de expeditori ca un factor care a dus la explozia tarifelor de transport, ce au ajuns chiar și la 30.000 de dolari la un moment dat.
Vietnam câștigă teren în fața Chinei
Situația cererii globale și a tarifelor de transport maritim rămâne fluidă și supusă unor schimbări bruște, în funcție de politica tarifară, mai scrie CNBC. Pe măsură ce comerțul cu China este tot mai afectat, un indice relevant pentru prețurile de transport maritim arată că Vietnamul a înregistrat un avans în aprilie.
Tarifele „mid-low” (pentru clienți mari) ale transportului maritim din Vietnam spre SUA au crescut cu 43% de la data de 30 martie, potrivit Xeneta, furnizor de date ale industriei maritime.
„Toți expeditorii – mari și mici – trebuie acum să plătească mai mult pentru a aduce marfă înainte de termen, întrucât pauza (de 90 de zile în aplicarea tarifelor reciproce pe Vietnam) a redeschis posibilitatea unor livrări mai mari în avans”, spune Peter Sand, analist la Xeneta.
Acesta adaugă că, în ciuda faptului că costurile de transport cresc, importatorii vor continua să aducă marfă din țări non-China, în condițiile în care situația rămâne extrem de imprevizibilă, iar în ceea ce privește tarifele reciproce mai mari „există toate șansele ele să intre în vigoare peste 90 de zile sau chiar mai devreme”.
(Citește și: ”Obiectivul SUA în negocierile cu UE: Decuplarea Bruxellesul-ului de China”)
***