Liderii europeni reuniți luni la Paris au făcut declarații ferme în sprijinul Ucrainei după discuția de 2 ore pe care au avut-o în capitala Franței, la solicitarea lui Emmanuel Macron.
Președintele Franței a găzduit luni lideri europeni, la Palatul Elysee, pentru un summit de urgență privind Ucraina. Întâlnirea informală reunește lideri din Franța, Polonia, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Țările de Jos și Danemarca, precum și înalți oficiali ai UE.
Înaintea întâlnirii, președintele Macron a avut ”o discuție deschisă” și cu președintele american Donald Trump, a anunțat Administrația Prezidențială franceză.
Olaf Scholz: Niciun dictat nu poate fi impus Ucrainei
Cancelarul german Olaf Scholz este primul care discută cu presa după reuniune. El a salutat ”dezghețul” în ceea ce privește discuțiile de pace, dar precizează că ”niciun dictat nu poate fi impus Ucrainei” și că Europa ar trebui să continue să sprijine Kiev, relatează Reuters.
El spune că dacă statele europene cheltuiesc mai mult de 2% din PIB pentru apărare, Germania consideră că acest tip de cheltuieli nu trebuie să ontre la calculul deficitului bugetar.
Scholz asigură că Germania va continua să investească în apărare și că trebuie să dea dovadă de flexibilitate cu propriile reguli bugetare.
Cancelarul german spune în continuare că nu ar trebui să existe nicio divizare între SUA și Europa în ceea ce privește responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei.
Keir Starmer: Ucraina are nevoie de pace durabilă, nu doar de o pauză pentru Putin
Premierul britanic Keir Starmer spune că Ucraina are nevoie de „un acord de pace durabil, nu doar o pauză pentru Putin”.
Într-un clip postat pe X din capitala Franței, premierul Marii Britanii spune că orice reglementare în războiul din Ucraina trebuie să fie „un acord de pace de durată, nu doar o pauză pentru ca Vladimir Putin să vină din nou”.
„Există și o pace mai largă aici, care este securitatea și apărarea colectivă a Europei. Și aici cred că avem o provocare generațională”, adaugă el. Starmer continuă spunând că „toți trebuie să creștem în ceea ce privește capacitatea și ceea ce facem ca europeni”.
Pedro Sanchez, activ pe social media în timpul reuniunii
Pe măsură ce discuțiile continuă, un lider a fost online, scrie The Guardian: Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a spus că „Europa vrea pace”, dar una care „păstrează principiile pe care se bazează ordinea internațională”.
„O pace justă pentru Ucraina și arhitectura europeană de securitate sunt inseparabile”, a spus el.
Și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a anunțat într-o postare pe rețelele de socializare că țara și regiunea nordică-baltică mai largă sunt reprezentate de daneza Mette Frederiksen, insistând că sunt „unanimi și sunt puternici în sprijinul nostru pentru Ucraina”.
„Ceea ce aducem la discuțiile de la Paris este că nu ar trebui să se poarte discuții despre Ucraina fără Ucraina și că sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie sporit și accelerat”, a spus el.
Marea întrebare: ce garanții de securitate poate oferi Europa
Țările europene NATO analizează acum un chestionar de la Washington care le cere să precizeze ce fel de garanții de securitate sunt dispuse să ofere Ucrainei, inclusiv dacă vor desfășura trupe terestre pentru a impune un acord de pace, ce fel de cheltuieli pot să facă și ce așteptări au de la SUA pentru a permite o astfel de desfășurare.
Deși liderii care au sosit la Paris sunt toți susținători puternici ai Ucrainei, există diviziuni asupra modului în care să participe activ la orice misiune militară în țară.
Polonezul Donald Tusk a exclus să trimită trupe poloneze în Ucraina, spunând că țara sa va ajuta la logistică. Emmanuel Macron, care a propus inițial ideea, este pentru trimiterea de soldați.
Premierul britanic Keir Starmer a ridicat miza întâlnirii, anunțând duminică seara că țara sa este dispusă să trimită soldați în Ucraina. La fel ca Tusk, Starmer a subliniat că Statele Unite ar trebui să mențină un rol central în apărarea europeană și în viitorul Ucrainei. Și Danemarca s-a arătat favorabilă soluției.
Ursula von der Leyen și Donald Tusk, mesaje puternice în deschiderea reuniunii
Securitatea Europei se află „într-un punct de cotitură”, a spus președintele Comisiei Europene, la sosirea la Paris pentru discuțiile cu privire la rolul pe care Europa îl poate juca într-o eventuală încetare a focului în Ucraina.
După anunțul- șoc de săptămâna trecută al președintelui SUA cu privire la deschiderea negocierilor cu Rusia, Ursula von der Leyen a spus luni: ”Problema este despre Ucraina – dar și despre noi. Avem nevoie de o mentalitate de urgență. Avem nevoie de o creștere a bugetului apărării. Și avem nevoie de amânduă, acum.”
La sosirea la Paris, premierul polonez Donald Tusk a făcut presiuni asupra altor lideri europeni pentru a crește masiv cheltuielile pentru apărare și pentru a nu se ”ciocni” cu SUA..
„Voi întreba direct pe primii miniștri adunați astăzi la Paris, sunt gata să ia o decizie serioasă?” a spus Tusk în drum spre adunare, referindu-se la cheltuielile pentru apărare. „Polonia este, din păcate, o excepție de la regulă în Europa în acest moment. Acest lucru trebuie să se schimbe, absolut.”
(Citește și: ”Colegiul Comisarilor merge la Kiev”)
***