Europa rămâne în urmă față de China și Statele Unite în implementarea internetului mobil de mare viteză, cunoscut sub numele de 5G standalone (SA), atât de mult încât unele cercetări sugerează că doar 2% dintre europeni se conectează la acesta, potrivit Politico.
Lipsa 5G amenință să încetinească inovația europeană, menținând industria blocului comunitar pe o bandă lentă, în timp ce alte părți ale lumii avansează rapid. Oficialii din industrie avertizează că această întârziere agravează declinul competitiv al Europei și afectează capacitatea blocului de a atrage investiții.
„La începuturile 5G, furnizorii și operatorii au făcut promisiuni uriașe despre cum aceasta va permite intervenții chirurgicale robotizate, mașini autonome și multe altele”, însă nimic din toate acestea nu poate deveni realitate până când arhitectura standalone nu este pe deplin implementată, a declarat Luke Kehoe, analist în industrie la firma de inteligență în conectivitate Ookla.
Fabricile ultra-conectate sunt încă în faza de dezvoltare, parțial pentru că operatorii nu și-au modernizat complet rețelele
Companiile europene pierd accesul la viteze mai mari și la capabilități revoluționare care ar trebui să ducă industria la următorul nivel – făcând fabricile mai inteligente și mai automatizate. Fabricile ultra-conectate, pline de roboți, sunt încă în faza de dezvoltare, parțial pentru că operatorii nu și-au modernizat complet rețelele, în special în componentele esențiale, pentru a atinge standardul complet 5G.
Asociația comercială Connect Europe a estimat că doar 40% din populația europeană era acoperită de 5G standalone la sfârșitul anului trecut, în urma Americii de Nord (91%) și regiunii Asia-Pacific (45%).
Însă Ookla, compania din spatele instrumentului online Speedtest, a analizat datele și a descoperit că mai puțin de 2% dintre europeni se conectează efectiv la rețeaua 5G standalone în prezent.
„Am observat foarte, foarte clar că Europa este vizibil în urmă,” a spus Kehoe.
Semnalul pentru investiții este slab
5G non-standalone (NSA) – tehnologia pe care majoritatea europenilor o folosesc astăzi – este ca și cum ai pune un motor turbo într-o mașină veche. Crește viteza, dar se bazează în continuare pe infrastructura 4G existentă.
Pe de altă parte, 5G standalone (SA) este echivalentul construirii unui sistem complet nou de trenuri de mare viteză de la zero. Necesită timp și bani pentru a optimiza și moderniza întreaga rețea.
De fapt, implementarea lentă „indică faptul că nu avem un mediu investițional capabil să concureze,” a declarat John Giusti, directorul de reglementare al GSMA, asociația globală a operatorilor mobili.
Cei mai mari operatori de telecomunicații din UE avertizează de ani de zile că reglementările stricte, fragmentarea pieței și politicile restrictive privind fuziunile le-au redus profiturile și le-au slăbit capacitatea de investiție.
„Nu avem un randament suficient al capitalului pentru a continua să investim și să ne consolidăm rețelele. Asta este problema principală,” a afirmat Giusti.
China a făcut din 5G o prioritate strategică
Între timp, China – care are de peste două ori mai mulți roboți în fabricile sale decât UE – a făcut din 5G standalone o prioritate strategică, a spus Kehoe.
Țara dispune de o „bază uriașă de întreprinderi care folosesc 5G SA în producție, beneficiind de o latență extrem de redusă,” adică timpul critic necesar pentru ca datele să fie transmise către un server și înapoi. „Aici cred că Europa pierde teren acum.”
India, de asemenea, cunoaște o dezvoltare rapidă, datorită celui mai mare operator al său, Reliance Jio, care a sărit direct peste etapa non-standalone și a implementat infrastructura standalone încă de la început.
Totuși, nu este totul pierdut pentru bătrânul continent, subliniază Kehoe de la Ookla. „Fibra optică este extrem de importantă pentru competitivitate, iar la acest capitol, Europa stă foarte, foarte bine.”
O problemă de tipul „oul sau găina”
Nu este vorba doar despre bani sau despre lipsa acestora în investițiile pentru infrastructura de nouă generație.
„Ceea ce vedem în Europa este, de fapt, un comportament foarte rațional al investitorilor,” a declarat Robert Mourik, președintele grupului BEREC al autorităților europene de reglementare în telecomunicații.
Este o problemă clasică de tipul „oul sau găina”, a argumentat el. „Nu investim mult înainte ca cererea să apară” – menționând apetitul timid al industriei pentru inovație – dar recunoscând, în același timp, că operatorii care se confruntă cu dificultăți trebuie să se concentreze pe oportunități clare de venituri.
Conform Connect Europe, anul trecut au fost lansate nouă rețele comerciale 5G SA. Totuși, adoptarea lentă „se datorează în mare parte îngrijorărilor operatorilor cu privire la rentabilitatea incertă a investițiilor, imaturitatea tehnologiei și tranziția perturbatoare de la 5G la 5G SA.”
Pentru producătorii de echipamente 5G, Europa trebuie să accelereze procesul. „Cred că riscul este să rămânem și mai mult în urmă, atât în industriile existente, cât și în cele care încă nu au apărut,” a spus Jenny Lindqvist, directorul pieței europene la Ericsson.
Europa trebuie să recupereze decalajul, a subliniat ea. „Avem alte piețe în afara Europei unde infrastructura este deja implementată și unde începem să vedem noi scenarii de utilizare.”
(Citește și: ”Comisia propune deblocarea ajutoarelor de stat pentru a stimula competitivitatea UE”)
***