vineri

29 martie, 2024

29 mai, 2019

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu a cerut reluarea votului în Comisie.

UPDATE: Senatorul PSD Șerban Nicolae susține că acest vot neutru nu înseamnă schimbarea opiniei social-democraților:

„Eu nu cred că vreun social-democrat, vreun coleg de-al meu din grup al cărui lider încă sunt, să își fi schimbat opinia și să fi ajuns la concluzia că trebuie să îmbrățișăm formele de abuz care au paralizat România atâta vreme”, a declarat Șerban Nicolae.

***


Știrea inițială:

A treia zi după alegerile europarlamentare și la șase luni de la cererea DNA, Comisia juridică a Senatului a discutat solicitarea de ridicarea imunității prșeeidntelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Decizia votată a fost de a recomanda plenului Senatului acceptarea cererii DNA de începere a urmăririi penale în dosarul în care președintele camei superioare a Parlamentului este acuzat că a luat o mită de 800.000 de dolari.

”Avem un vot neutru, au fost trei voturi pentru, două abţineri şi un vot împotrivă. Noi, Comisia juridică, vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale faţă de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecinţă”, a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, citat de Mediafax.


Procurorii anticorupție au trimis la Senat cererea pe 7 noiembrie 2018, dar discutarea în Comisie a fost tergiversată, cel mai adesea pentru că n-a fost întrunit cvorumul.

Liderul ALDE ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost și în dosarele Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

În cadrul audierilor, Tăriceanu a susținut că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea ”abuzurilor” comise în România.

La reluarea lucrărilor Parlamentului, în sesiunea din februarie, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul definitv pentru ca membrii comisiei juridice să dea un aviz este 2 aprilie. Raportul comisiei este, oricum, unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii.

Tăriceanu nu poate fi urmărit penal, fără acordul Senatului, pentru că este vorba despre fapte săvârșite în perioada mandatului de premier.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: