luni

17 ianuarie, 2022

Comisia Europeană a lansat a doua etapă de consultări pentru asigurarea salariilor minime echitabile în UE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iunie, 2020

Comisia Europeană a anunțat miercuri lansarea celei de-a doua etape de consultări cu sindicatele și organizațiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toți lucrătorii din Uniunea Europeană, arată un comunicat de presă.

Comisia nu urmărește stabilirea unui salariu minim european uniform, nici armonizarea sistemelor minime de stabilire a salariilor. ”Orice eventuală măsură ar urma să fie aplicată diferit, în funcție de sistemele de stabilire a salariului minim și de tradițiile statului membru, cu respectarea deplină a competențelor naționale și a libertății contractuale a partenerilor sociali”, transmite Comisia.

Inițiativa UE ar urmări să garanteze că:

  • salariile sunt stabilite ca urmare a unor negocieri colective care funcționează bine
  • cadrele naționale permit stabilirea și actualizarea regulată a salariilor minime obligatorii, pe baza unor criterii clare și stabile
  • partenerii sociali sunt implicați în mod efectiv în stabilirea prin lege a salariului minim pentru a sprijini gradul de adecvare al salariului minim
  • variațiile salariului minim și exceptările sunt eliminate sau limitate
  • cadrele naționale privind salariul minim sunt respectate în mod efectiv și că există mecanisme de monitorizare

Partenerii sociali pot răspunde la întrebările adresate în cadrul consultării până la 4 septembrie 2020.

Următorul pas către această a doua etapă a consultării constă fie în negocierile dintre partenerii sociali în vederea încheierii unui acord în temeiul articolului 155 din Tratatul UE, fie în prezentarea unei propuneri de către Comisia Europeană.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, s-a angajat să prezinte un instrument juridic pentru a se asigura că toți lucrătorii din Uniune beneficiază de salariu minim echitabil, care să le permită un nivel de trai decent, indiferent de locul de muncă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Prima etapă a consultării s-a desfășurat în perioada 14 ianuarie – 25 februarie 2020, Comisia primind răspunsuri din partea a 23 de parteneri sociali din întreaga Uniune. Pe baza răspunsurilor primite, Comisia a concluzionat că sunt necesare acțiuni suplimentare.


Ideea inițială a fost lansată în 2017 de către Comisia Juncker.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr