vineri

29 martie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

3 decembrie, 2020

Comisia Europeană a adoptat miercuri pachetul de inițiative pentru modernizarea sistemelor de justiție din UE, pachet ce conține doi piloni principali: Comunicarea privind digitalizarea justiției în UE și noua Strategie privind formarea judiciară europeană.

Prin aceste instrumente de justiție digitală se va oferi un sprijin suplimentar statelor membre pentru ca sistemele lor naționale  să progreseze către era digitală și pentru a se îmbunătăți cooperarea judiciară transfrontalieră între autoritățile competente la nivelul UE, arată un comunicat al Comisiei.

În ceea ce privește formarea judiciară europeană, Comisia le oferă judecătorilor, procurorilor și celorlalți profesioniști din domeniul justiției mijloacele necesare pentru a răspunde provocărilor secolului XXI, cum ar fi digitalizarea. Aceasta vizează, de asemenea, promovarea unei culturi judiciare europene comune, bazate pe statul de drept, drepturile fundamentale și încredere reciprocă.

Digitalizarea sistemelor de justiție ale UE


Pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea de a accelera digitalizarea justiției. A devenit clar faptul că întreprinderile și cetățenii trebuie să aibă acces la justiție și online, de pe calculatorul de acasă. Comunicarea de miercuri privind digitalizarea justiției în UE le oferă statelor membre mijloace de promovare a utilizării instrumentelor digitale, în conformitate cu principiile proporționalității și subsidiarității. Iată patru dintre instrumentele prezentate miercuri:

  • Digitalizarea ca opțiune implicită în cooperarea judiciară transfrontalieră: multe proceduri judiciare, chiar și cele care depășesc sfera națională, se desfășoară încă pe hârtie și prin poștă. Comisia Europeană va lucra la o propunere legislativă de digitalizare a procedurilor de cooperare judiciară transfrontalieră în materie civilă, comercială și penală, a cărei adoptare este planificată la sfârșitul anului 2021.
  • Combaterea criminalității transfrontaliere: Sistemul de gestionare a cazurilor, folosit de Eurojust pentru a efectua verificări încrucișate în diferite cazuri cu scopul de a coordona lupta UE împotriva formelor grave de criminalitate transfrontalieră, inclusiv împotriva terorismului, trebuie actualizat. În plus, odată cu modificarea mandatului Europol, se va introduce un sistem de căutare de tip „rezultat pozitiv/negativ” între cazurile instrumentate de această agenție și cele instrumentate de Parchetul European și de Europol. Datorită acestei conectivități a sistemele lor de gestionare a cazurilor, Eurojust, Europol și Parchetul European vor afla dacă există anchete și urmăriri penale conexe. În 2021, Comisia va prezenta, de asemenea, o inițiativă legislativă privind schimbul de informații digitale referitoare la cazurile de terorism transfrontalier și o inițiativă privind instituirea unei Platforme de colaborare pentru echipele comune de anchetă.
  • Îmbunătățirea accesului la informații: bazele de date electronice sunt ușor de consultat, reduc la minimum costurile pentru utilizatori și sunt reziliente în caz de crize. Prin urmare, statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a-și digitaliza și interconecta registrele.
  • Instrumente informatice de cooperare transfrontalieră: e-CODEX (comunicare în domeniul e-justiției prin intermediul schimbului online de date) este principalul instrument pentru cooperarea securizată transfrontalieră în materie civilă, comercială și penală, însă în prezent este utilizat doar de unele state membre. Odată cu adoptarea propunerii legislative de miercuri, Comisia își propune să transforme e-CODEX într-un etalon pentru comunicarea digitală securizată în cadrul procedurilor judiciare transfrontaliere în toate statele membre. Începând cu 1 iulie 2023, Comisia încredințează acest sistem agenției eu-LISA. Un alt instrument digital este eEDES (sistemul de schimb digital de probe electronice), prin intermediul căruia unele state membre fac schimb rapid și sigur de ordine europene de anchetă, depun și primesc cereri de asistență juridică reciprocă și probe conexe în format digital, renunțând la trimiterea acestor documentele prin poștă. Prin propunerea legislativă adoptată miercuri, Comisia încurajează toate statele membre să se conecteze la eEDES. Aceste instrumente informatice vor moderniza sistemele de justiție din UE și vor genera o valoare adăugată europeană reală.

Aceste măsuri pun în mișcare răspunsul UE la necesitatea de a continua digitalizarea sistemelor noastre de justiție. Finanțarea se va face prin mecanismele disponibile în cadrul următorului cadru financiar multianual 2021-2027 și al instrumentului Next Generation EU.

Formarea judiciară europeană

Raportul anual pe 2020 privind formarea judiciară europeană arată că, în 2019, peste 180 000 de profesioniști din domeniul justiției – 12,9 % din totalul profesioniștilor din domeniul justiției din UE – au beneficiat de formare pe teme legate de dreptul UE sau al unui alt stat membru. În total, de la adoptarea primei strategii privind formarea judiciară în 2011, 1,2 milioane de profesioniști din domeniul justiției au urmat cursuri de formare în domeniul dreptului UE.

Această a doua ediție a Strategiei UE privind formarea judiciară europeană extinde domeniul de aplicare al ofertei de formare a UE pentru profesioniștii din domeniul justiției la noi domenii de politică, cum ar fi digitalizarea și inteligența artificială, oferindu-le cunoștințele și competențele necesare pentru a face față provocărilor secolului XXI. Strategia stabilește, de asemenea, obiective ambițioase: profesioniștii din domeniul dreptului să urmeze anual cursuri de formare pe teme legate de dreptul UE, astfel încât, până în 2024, 65 % dintre judecători și procurori și 15 % dintre avocați să fi beneficiat de o astfel de formare. De asemenea, strategia sprijină profesioniștii din domeniul justiției din Balcanii de Vest și din alte țări partenere ale UE din Africa și America Latină. În plus, profesioniștii din domeniul justiției vor putea căuta cursuri de formare pe teme legate de dreptul UE prin intermediul Platformei europene de formare, lansată miercuri pentru o primă etapă de testare și planificată să fie pe deplin operațională în cursul anului 2021.


„Sistemele de justiție trebuie să țină pasul cu transformarea digitală și să răspundă așteptărilor cetățenilor. Instanțele naționale sunt, de asemenea, instanțe ale UE, de aceea sprijinim cu fermitate această nouă abordare a digitalizării sistemelor de justiție. Astfel se va îmbunătăți accesul la justiție și cooperarea în spațiul de libertate, securitate și justiție al UE, precum și funcționarea pieței interne, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, citată în comunicatul UE.

Etapele următoare

Setul de instrumente stabilit în comunicarea de miercuri privind digitalizarea justiției va fi discutat în continuare cu administrațiile publice, cu sistemele judiciare, cu organizațiile profesionale din domeniul juridic și cu alte părți interesate, pentru a se asigura o monitorizare promptă și concretă a acestora. Comisia și viitoarea Președinție a Consiliului UE vor organiza, în primăvara anului 2021, o conferință la nivelul UE privind formarea judiciară.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: