Chestiunea

Ups! Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil

Economia Uniunii Europene a consemnat în al doilea trimestru din 2019 cele mai slabe performanţe din ultimii cinci ani, cu o creştere trimestrială redusă (… Mai mult

06.08.2019

Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

La obiect

Producția agricolă – creştere pe sectorul vegetal, scădere îngrijorătoare pe zootehnie

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal a trecut pragul de… Mai mult

05.08.2019

Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Cronicile

Comisarul European Pierre Moscovici: „Politicile fiscale din România sunt extrem de impredictibile și afectează mediul de afaceri”

de Ioana Morovan , 28.2.2019

Comisarul European responsabil pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a menționat, pentru CursDeGuvernare.ro, că impredictibilitatea politicilor fiscale din Româia are efecte negative pentru mediul de afaceri. Acesta a mai comentat care sunt riscurile aduse de măsurile fiscale recent adoptate (Ordonanța 114).

În România au fost constatate dezechilibre macroeconomice, arată Raportul de țară pe anul 2019, publicat miercuri, 27 februarie; care conține o analiză în profunzime a unei serii de indicatori.
În acest context, Comisarul European Pierre Moscovici a explicat pentru CursDeGuvernare care sunt aspectele cele mai problematice sesizate în România, legat de guvernanța economică și fiscală:

„Credem că politicile fiscale în România sunt abordate într-un mod extrem de impredictibil. Acest lucru face rău mediului de afaceri, face rău deciziilor de investiții. De asemenea, România a făcut progres limitat în îndeplinirea recomandărilor specifice de țară. Legat de pașii următori, sperăm că aceste aspecte vor fi corectate.”, a spus Moscovici.

Întrebat cum comentează faptul că nu au existat consultări cu mediul de afaceri și alte grupuri relevante, înainte de adoptarea măsurilor din OUG 114, acesta a răspuns:
„Voi spune numai că măsurile, în această formă adoptată – Ordonanță de Urgență – riscă să aibă un impact negativ substanțial asupra economiei României și pentru perspectivele viitoare și stabilitatea financiară. Este o cale riscantă.”

Moscovici a dorit să puncteze și alte aspecte relevante: „Romania are o creștere economică puternică, dar totodată a înregistrat deviație semnificativă începând cu primăvara anului 2017. Va fi evaluată în această primăvară conformarea cu cele mai recente recomandări ale Consiliului; de asemenea este prognozată creșterea datoriei publice, la 35% din PIB – totuși, este încă sub 60% (indicatorul de referință).”
Comunicatul de presă al Comisiei Europene unde sunt menționate dezechilibrele economice constatate în România poate fi consultat aici.

Moscovici a mai făcut o serie de alte comentarii pe marginea concluziilor publicate miercuri, 27 februarie, în pachetul Comisiei Europene ce cuprinde Rapoartele de țară, dar și o evaluare de ansamblu a situației economice a Uniunii.

Moscovici a fost întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că în unele țări creșterea economică este în scădere, în contextul în care evaluarea generală a Comisiei este una pozitivă, pentru UE.

„Nu suntem nepărat fericiți. Dar să ne uităm în urmă, la situația pe care am preluat-o atunci când și-a început această Comisie mandatul – UE abia își revenea după criză: creșterea ere în jur de zero, mai degrabă stagnare, deficitele erau crescute. Acum, vedem creștere economică peste tot în Europa, rata șomajului și deficitele publice sunt în scădere. Așadar, nu suntem neapărat fericiți, dar obiectiv vorbind, lucrurile stau mult mai bine. De ce să nu spunem asta?”

Moscovici a admis faptul că sunt și țări unde creșterea încetinește, dar a explicat că acest lucru este este logic, conform teoriilor ciclurilor economice. „Europa a crescut în ultimii ani într-u ritm care este mult mai alert decât potențialul său, acum ne apropiem de ritmul potrivit cu potențialul său, aceasta este o abordare realistă.”

Pe de altă parte, nu pot fi ignorate tensiunile sociale și discrepanțele care se adâncesc între anumite categorii sociale.
„Un alt lucru pe care nu pot să îl ascund este că am trecut de la o criză econpmică la o criză politică . Lucru care, de asemenea, este logic, fiindcă au rămas răni și cicatrici după criză.

Moscovici a mai fost întrebat dacă există două Europe, una care este descrisă în aceste cifre și una care se vede în statele membre, unde sunt oameni în stradă, precum în Franța, Italia, Germania?

„Există o singură Europă”, a spus acesta, „dar care are structurile ei, diviziunile ei. Vom avea alegeri în câteva luni, nu putem anticipa ce se va întâmpla, însă vedem cu toții că naționalismul este în creștere, că populiștii sunt în creștere, la fel și extrema dreaptă, dar desigur că ne așteptăm ca toate acestea să aibă și o limită. Chiar dacă, să spunem, toate aceste grupări de orientare anti-europeană ar obține 30%, de fapt trebuie să sublinem faptul că 70% dintre voturi nu sunt anti-europene.”
Moscovici a sublinat din nou că Europa a depășit criza economică, dar suntem în criză politică, faptul că există inegalități creează tensiuni, oamenii doresc ca vocea lor să fie auzită.

„Aceste aspecte trebuie abordate, dar aceasta este politică, aici nu mai este vorba despre cifre. Desigur, pe cifre sărăcia scade, însă pe de altă parte discrepanța dintre cei care sunt bogați și cei săraci este în creștere și este un aspect greu de suportat pentru anumite categorii.
Deci nu este nicio contradicție între ceea ce vedem pe cifre și ceea ce resimt oamenii. Avem aceste Inegalității sociale, dar totodată situația economică per ansamblu a UE se îmbunătățește.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Attila Korodi o refuză pe Viorica Dăncilă: UDMR nu va discuta cu PSD susținerea unui guvern minoritar

Vladimir Ionescu

UDMR nu va discuta cu PSD despre susținerea Guvernului, în condițiile în care coaliția actuală de guvernare nu s-a destrămat, declară la RFI liderul deputaților… Mai mult

Europa

Inflația din zona euro a scăzut la 1% în iulie

Alexandra Pele

Rata anuală a inflației din zona euro a fost de 1% în iulie, în scădere de la 1,3% cu o lună înainte, potrivit datelor transmise… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, a doua vizită oficială la Casa Albă – agenda discuțiilor

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis pleacă luni în Statele Unite, unde va fi primit la Casa Albă de preşedintele Donald Trump. Printre cele mai importante subiecte ce… Mai mult

Stiri

Ministrul Sănătății: Tragedia de la Săpoca putea fi evitată. Sorina Pintea susține că ar fi fost finanțate posturi suplimentare

Razvan Diaconu

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că puteau fi evitate erorile care au dus la tragedia de la Spitalul de psihiatrie de la Săpoca, în care… Mai mult

Europa

Guvernul britanic abrogă legea din 1972 de aderare a UK la UE. Abrogarea intră în vigoare la 31 octombrie

Iulian Soare

Secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay (foto), a semnat duminică ordinul de aplicare a legii care o abrogă pe cea din 1972, care stabilea aderarea… Mai mult

Stiri

Scope Ratings: România are nevoie de politici fiscale mai bune, ca ratingul să promoveze la o perspectivă stabilă

Adrian N Ionescu

Perspectiva pentru ratingul suveran al României ar putea fi îmbunătăţită de la „negativă” la „stabilă”, doar dacă guvernul va aplica politici eficiente care să ducă… Mai mult

Europa

Directiva UE pentru echilibrul dintre viața personală și viața profesională – noi prevederi

Razvan Diaconu

  Un nou set de drepturi pentru părinți și îngrijitori au intrat în vigoare la 1 august, odată cu Directiva UE privind echilibrul între viaţa… Mai mult