8 mai, 2025

Lideri din cel puțin 29 de țări sunt așteptați la parada organizată la Moscova, vineri, pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste. Din Europa și-au anunțat prezența, printre alții, președintele Slovaciei, Robert Fico, și omologul său sârb, Aleksandar Vučić, dar și cinci europarlamentari.

Delegația include doi europarlamentari din Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) de extremă stânga din Germania, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina, precum și eurodeputați Republica Cehă, Cipru și Slovacia. Ei vor petrece două zile în capitala Rusiei, în timpul armistițiului declarat unilateral de președintele Vladimir Putin între 8 și 10 mai, scrie The Moscow Times.

Grupul speră să „poarte discuții cu parlamentari și alți reprezentanți pentru a depăși spirala tot mai accentuată a confruntărilor și escaladării în Europa”, potrivit unui comunicat de presă al BSW. „De asemenea, dorim să transmitem un semnal că vrem ca armele din Ucraina să tacă definitiv”, se mai spune în textul citat.


Cei mai importanți președinți care vor asista la paradă sunt cel chinez, Xi Jinping, și omologul său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva.

Ceilalți lideri invitați sunt din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Burkina Faso, Congo, Cuba, Egipt, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Guineea Bissau, Kazahstan, Kîrgîzstan, Laos, Mongolia, Myanmar, Palestina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam și Zimbabwe.

Kremlinul a promis că va lua „toate măsurile necesare” pentru a garanta securitatea viitoarelor festivităţi de la Moscova. Cu ocazia evenimentului, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat la 28 aprilie un armistiţiu unilateral de trei zile, între 8 şi 10 mai.

Dar această propunere a fost criticată vehement de la Kiev. Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că „nu crede” că Rusia va respecta armistiţiul şi a declarat că Ucraina nu poate garanta siguranţa liderilor care se vor deplasa la Moscova.

Rachete intercontinentale și drone la parada din Piața Roșie

Legendarele tancuri sovietice T-34 vor deschide vineri parada din Piața Roșie, pe al cărui pavaj pietruit vor trece de asemenea rachete balistice intercontinentale moderne Yars, dar nu vor lipsi nici dronele de asalt utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina, informează Agerpres.


În total, aproximativ 130 de echipamente de război ruse vor lua parte la parada militară din centrul Moscovei, la care vor participa, pe lângă trupele ruse, soldați din 13 țări, inclusiv China.

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, parada din acest an se va concentra pe armamentul care a făcut posibilă eliberarea URSS și a permis forțelor sovietice să ajungă la Berlin.

Pe lângă tancurile T-34, în partea istorică a paradei, prin Piața Roșie vor trece tunuri de artilerie autopropulsate SU-100, care au fost utilizate și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acestea vor fi urmate de tancul T-90M Prorîv, intrat în arsenalul armatei ruse în 2021 și reprezintă primul tanc rusesc cu sistem de încărcare automată și un motor de peste 1.130 cai putere. Vor fi prezentate, de asemenea, T-80BVM-uri modernizate, cu propulsoare cu turbină și un sistem dinamic de apărare împotriva proiectilelor anti-blindaj.

Nu vor lipsi nici tunurile de artilerie precum Malva de calibru 152, montate pe un șasiu BAZ cu opt roți, și transportoarele blindate BTR-82A.


La parada din Piața Roșie vor fi prezente și rachetele intercontinentale Yars, care înlocuiesc în prezent sistemele cu lansare terestră Topol-M, având o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri. Rachetele Yars, capabile să transporte mai multe focoase, sunt montate pe un șasiu cu opt axe produs în țara vecină Belarus, principalul aliat al Moscovei în războiul dus de aceasta în Ucraina.

În plus, la paradă vor defila și rachete balistice Iskander, capabile să transporte focoase nucleare și care sunt utilizate frecvent în războiul din Ucraina. Un loc special le este atribuit dronelor, care și-au demonstrat eficiența în războiul din Ucraina, unde îndeplinesc misiuni de spionaj și de atacuri pe distanțe lungi.

(Citește și: JD Vance: Rusia cere „prea mult” în negocierile cu Ucraina)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: