14 aprilie, 2025

China a suspendat exporturile unei game largi de minerale critice și magneți, amenințând cu întreruperea livrărilor de componente esențiale pentru constructorii de automobile, producătorii din industria aerospațială, companiile de semiconductori și furnizorii industriei militare din întreaga lume, scrie The New York Times.

Expedierea magneților – esențiali pentru asamblarea de automobile, drone, roboți și rachete – a fost oprită în multe porturi chineze, în timp ce guvernul chinez elaborează un nou sistem de reglementare. Odată implementat, noul sistem ar putea interzice permanent livrările către anumite companii, inclusiv către contractorii militari americani.

Această măsură oficială face parte din represaliile Chinei la creșterea bruscă a tarifelor impusă de administrația Trump, începând cu 2 aprilie.


Pe 4 aprilie, guvernul chinez a ordonat restricții privind exportul a șase metale grele de pământuri rare – care sunt rafinate exclusiv în China – precum și a magneților de pământuri rare, 90% dintre aceștia fiind produși în China. Aceste metale și magneții speciali fabricați din ele pot fi acum exportați din China doar cu licențe speciale.

Însă China abia ce a început să pună în funcțiune un sistem pentru emiterea acestor licențe. Acest lucru a provocat îngrijorare în rândul executivilor din industrie, care se tem că procesul ar putea dura mult și că rezervele actuale de minerale și produse din afara Chinei ar putea scădea.

Dacă fabricile din Detroit și din alte locuri rămân fără magneți puternici de pământuri rare, acest lucru ar putea împiedica asamblarea automobilelor și a altor produse cu motoare electrice care necesită acești magneți. Companiile au niveluri foarte diferite a stocurilor de urgență, așa încât este dificil de anticipat când ar putea avea loc întreruperi ale producției.

45 de zile până când se vor putea emite licențele de export

Așa-numitele metale grele de pământuri rare, vizate de suspendarea exporturilor, sunt folosite în magneți esențiali pentru multe tipuri de motoare electrice. Aceste motoare sunt componente cruciale ale mașinilor electrice, dronelor, roboților, rachetelor și navelor spațiale. Chiar și mașinile pe benzină folosesc motoare electrice cu magneți din pământuri rare pentru funcții critice precum direcția.

Metalele respective sunt, de asemenea, folosite în fabricarea de substanțe chimice pentru motoare de avion, lasere, faruri auto și anumite tipuri de bujii. Aceste metale rare sunt ingrediente vitale și pentru condensatori + componente electrice ale cipurilor de computer care alimentează serverele de inteligență artificială și smartphone-urile.


Michael Silver, președintele și directorul executiv al companiei American Elements, un furnizor de substanțe chimice cu sediul în Los Angeles, a declarat că i s-a comunicat că va dura 45 de zile până când se vor putea emite licențele de export și vor fi reluate exporturile de metale și magneți de pământuri rare. Dl. Silver a spus că firma sa și-a mărit stocurile în iarna trecută, anticipând un război comercial între Statele Unite și China, și că poate onora contractele existente în așteptarea licențelor.

Daniel Pickard, președintele comitetului consultativ pentru minerale critice din cadrul Biroului Reprezentantului Comercial al Statelor Unite și al Departamentului Comerțului, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la disponibilitatea pământurilor rare.

„Controlul sau interdicția exporturilor are potențialul de a avea efecte grave în SUA? Da,” a spus el. Pickard a avertizat că este necesară o rezolvare rapidă a problemei pământurilor rare, deoarece o întrerupere susținută a exporturilor ar putea afecta reputația Chinei ca furnizor de încredere.

Furnizorii din industria militară, vizați de interdicții suplimentare

Într-o posibilă complicație, Ministerul Comerțului din China, care a emis noile restricții de export împreună cu Administrația Generală a Vămilor, a interzis companiilor chineze să aibă orice relații comerciale cu o listă tot mai lungă de companii americane, în special furnizori din industrial militară.

Unul dintre liderii americani din domeniul mineritului, James Litinsky, președintele executiv și directorul general al MP Materials, a declarat că aprovizionarea cu pământuri rare pentru companiile militare reprezintă un motiv special de îngrijorare.


„Dronele și roboții sunt considerați pe scară largă viitorul războiului, iar pe baza a tot ceea ce vedem, resursele critice pentru lanțul nostru de aprovizionare viitor sunt blocate,” a spus el. MP Materials deține singura mină de pământuri rare din Statele Unite – mina Mountain Pass din deșertul Californiei, aproape de granița cu Nevada – și speră să înceapă producția comercială de magneți în Texas la sfârșitul anului, pentru General Motors și alți producători.

Companiile japoneze și-au făcut stocuri pentru un an, după criza din 2010

Câteva companii japoneze dețin stocuri de pământuri rare suficiente pentru mai mult de un an, după ce au fost afectate în 2010, când China a impus un embargo de șapte săptămâni asupra exporturilor de pământuri rare către Japonia, în timpul unei dispute teritoriale.

Dar multe companii americane nu păstrează aproape deloc stocuri, deoarece nu doresc să blocheze capital în materiale scumpe. Unul dintre metalele vizate de noile controale, oxidul de disproziu, se vinde la 204 dolari pe kilogram în Shanghai – și la prețuri mult mai mari în afara Chinei.

Pământurile rare cu proprietăți magnetice reprezintă o parte foarte mică din totalul exporturilor Chinei către Statele Unite și alte țări. Așadar, oprirea livrărilor provoacă un impact economic minim în China, dar poate avea efecte majore în SUA și în alte locuri.

Vameșii chinezi aplică diferit restricțiile

Oficialii vamali chinezi blochează exporturile nu doar către Statele Unite, ci către orice țară, inclusiv Japonia și Germania. Totuși, aplicarea noii cerințe privind licențele de export a fost, până acum, inegală între diferitele porturi chineze, potrivit unor directori din industria pământurilor rare.


Majoritatea, dar nu toți, magneții din pământuri rare conțin metale grele, care sunt necesare pentru ca magneții să nu își piardă magnetismul la temperaturi ridicate sau în anumite câmpuri electrice. Unii magneți sunt fabricați doar din pământuri rare ușoare și nu sunt supuși restricțiilor de export. Oficialii vamali din câteva porturi chineze permit exportul de magneți dacă aceștia conțin doar urme foarte mici de pământuri rare grele și dacă nu sunt destinați Statelor Unite.

Însă în alte porturi, autoritățile sunt mult mai stricte, cerând exportatorilor să efectueze teste pentru a dovedi că niciun lot de magneți nu conține metale grele de pământuri rare, înainte ca magneții să poată fi încărcați pe o navă pentru export.

Restricțiile de export ale Chinei au început să intre în vigoare înainte ca administrația Trump să anunțe, vineri seara, că va scuti multe tipuri de electronice de consum din China de la noile tarife. Exporturile de magneți continuă să fie blocate în acest weekend, au declarat cinci directori din industria pământurilor rare.

Ca majoritatea bunurilor provenite din China, magneții sunt de asemenea supuși celor mai recente tarife impuse de președintele Trump, odată ce ajung în porturile americane.

(Citește și: ”Importurile UE de pământuri rare au scăzut în 2024 cu aproape 30% – încercare de reducere a dependenței de China”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: