marți

23 aprilie, 2024

26 august, 2020

Majoritatea analiștilor CFA® România (peste 69%) anticipează că „durata impactul economic al coronavirusului se va resimți puternic până în Trimestrul 2 al anului 2021”, potrivit raportului lunar al asociației, privind Indicatorul de Încredere Macroeconomică, publicat miercuri.

În aprilie, aceeași analiști estimau că impactul puternic al pandemiei asupra economiei ar fi durat până în Trimestrul 1 / 2021.

Modul de revenire a economiei este încă subiect de dezbatere: opiniile cu ponderile cele mai mari (fiecare de 31% din totalul repondenților la sondaj) prevăd:

  • fie revenirea în W (având în vedere recrudescența crizei medicale),
  • fie cea de forma semnului „radical”, care se acreditează recuperarea rapidă a unei părți din scăderea economică, cu o recupereare lentă ulterioară a celeilalte părți.

Celelalte estimări medii rezultate din sondaj


Din sondajul (realizat în iulie) au mai rezultat următoarele estimări medii:

  • Cursul valutar de 4,9582 lei / euro pentru orizontul de 12 luni (4,9608 în iunie), cu estimări între 4,8500 si 5,1500 lei / euro, iar pentru orizontul de 6 luni de 4,9022 lei / euro (4,8991 în iunie);
  • Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020): 2,70%;
  • Deficitul bugetar pentru 2020: a fost estimat la 8,3% (sondajul a avut loc înaintea rectificării bugetare care prevede 8,6% din PIB).
  • Evoluția PIB în 2020 :-4,4%
  • Rata șomajului la sfârțitul anului: 7%.

Societatea în schimbare, măsurile necesare

Criza „a generat modificarea comportamentului de consum, de muncă, de călătorie”, iar schimbările sunt „de lungă durată (de ordinul anilor)”, potrivit majorității răspuinsurilor (59%).

De lungă durată este și impactul puternic asupra anumitor sectoare economice, potrivit răspunsurilor a 44% dintre analiști CFA® participanți. Mai rău, 33% consideră ca impactul asupra anumitor sectoare economice va fi permanent.

Cele mai frecvente răspunsuri la întrebarea „ce măsuri trebuie luate” sunt:

  • Investiții în infrastructură, educație, sănătate;
  • Investiții în tehnologie și digitalizare, în special digitalizarea serviciilor publice;
  • O mai bună absorbție a fondurilor europene și îmbunătățirea eficienței parteneriatelor public-private.

Încrederea în economie – peste minimul ultimilor 7 ani, înregistrat în martie


Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA® România și-a continuat săderea reluată în iunie, după creșterea din mai. A coborât în iulie cu 3,8 puncte față de iunie, până la valoarea de 30,3 puncte, (-17,9 puncte față de iulie 2019), ca urmare a evoluției ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut, față de luna anterioară cu 2,2 puncte, pana la valoarea de 19,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 36,5 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut in luna iunie cu 4,6 puncte pana la valoarea de 35,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 8,6 puncte).

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 250 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: