fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

CFA România: Euro va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Crește prima de risc pentru creditarea României

de Adrian N Ionescu , 25.9.2020

Marea majoritate a analiștilor CFA® din România (90%) anticipau deja din august o apreciere a euro până la 4,9777 lei pentru orizontul următoarelor 12 luni, potrivit rezultatelor sondajului realizat de Asociația CFA România pentru elaborarea Indicatorului de Încredere Macroeconomică, publicate vineri.

Anticipațiile anterioare s-au oprit la 4,9582 lei / euro în iulie și la 4,9608 în iunie, pentru orizontul de 12 luni. Ca și în iulie, în august estimările individuale s-au inserat între 4,8500 si 5,1500 lei / euro.

Astfel, analiștii au anticipat febra din utlimele zile de pe piața valutară, care a dus cursul euro la o medie BNR de 4,8722 lei, joi și de 4,8750 lei, vineri.

Vineri, piața interbancară a depășit pragul de 4,88 de lei / euro (un maxim de 4,8808). Înaintea orei la care BNR anunță media zilei, un mare vânzător a livrat în piață suficiente volume de euro ca piața să ajungă la 4,8755 lei / euro.

(Citiți și: „Leul, la cota 4,8722 față de euro – cauzele deprecierii și perspective oferite de experții financiari”)

Pentru orizontul de 6 luni prognoza este de 4,8886 lei / euro, față de 4,9022 în iulie și de 4,8991 lei / / euro în iunie.

Erste Group Reserch se așteaptă la un curs de 4,90 lei / euro la sfârțitul anului 2020 și la 4,95 peste un an, iar Banca Transilvania la o medie de 4,90 pe an, potrivit celor mai recente estimări.

Alte previziuni:

 • Durata impactului economic al cornavirusului se va resimți puternic până în Trimestrul 2 al anului 2021, potrivit celei mari părți a participănților (70%)
 • Proprietățile imobiliare din marile orașe sunt supraevaluate, potrivit majorității analiștilor (66%).
 • La majorarea primei de risc a creditării României (masurată prin instrumentele CDS peste 73% din participanții la sondaj.
 • Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,94%.
 • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 va fi 8,3% din PIB, potrivit valori medii a anticipațiilor.
 • Evoluția în termeni reali a PIB în anul 2020 este de -4,7% (valoarea medie a anticipațiilor).
 • Rata șomajului la finalul anului 2020: 7,0% (valoarea medie a anticipațiilor).

O mare pondere a respondenților (40%) anticipează revenirea prin recuperarea rapidă a unei părți din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părții va fi lentă (de forma «radical»).

Cele mai multe opinii spun că modificările de comportament (de muncă, călătorie, cumpărături) vor fi permanente. Alții spun că vor fi de lungă durată (mai mulți ani), dar disruptive.

Indicatorul de încredere – peste minimul de după OUG 114

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației FA® România a crescut ușor în august față de iulie (+3,0 puncte), până la valoarea de 33,3 puncte, care este încă sub cea mai mare valoare de la reluarea creșterii (36 puncte, în mai).

În martie, luna declanșării pandemiei și n România, indicatorul a fost de 20,8 puncte, cea mai mică valoare din iulie 2012 încoace (16,8 puncte). În ianuarie 2019, luna în care mediul de afaceri s-a confruntat cu perspectivele negative ale aplicării OUG 114 / 2018, valoarea a fost de 23,8 puncte.

Față de august 2019 indicatorul este cu 9,4 puncte mai jos. Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului:

 • Indicatorul condițiilor curente a crescut cu 2,6 puncte, față de iulie, până la valoarea de 22,5 puncte, dar este mai jos cu 39,2 puncte față de august 2019;
 • Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,2 puncte până la valoarea de 38,7 puncte față de iulie, dar este peste cel din august 2019 cu 5,4 puncte.

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

 • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
 • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 250 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.9.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul prelungește cu 1 an termenul de finalizare a proiectelor PNDL 1

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că programul PNDL 1 va fi prelungit cu un an de zile pentru ca autoritățile locale să poată finaliza… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor generale

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, vineri, legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare. Atacată de președinte la CCR, legea a fost declarată… Mai mult

Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult