CEO OMV Alfred Stern vine luni, 18 septembrie, în România – pe fondul procesului pe care compania austriacă l-a deschis împotriva României pentru schimbarea legii off-shore. Alfred Stern va discuta, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire urmând să participe și preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi vicepremierul Marian Neacşu, precum și Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a anunțat duminică Guvernul.
Anterior întâlnirii cu oficialii OMW, Marcel Ciolacu va avea discuţii, tot la Palatul Victoria, cu Nicolae Ciucă, Marian Neacşu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Marcel Ciolacu și Alfred Stern s-au mai întâlnit și în iunie, la numai câteva zile după numirea în funcție a premierului.
(Citiți și: ”Cum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă. Un interviu al lui Gerhard Roiss, fost CEO al OMV”)
Marți, oficialii OMV vor participa la Consiliul de Admnistrație al OMV Petrom.
OMV Petrom a dat în judecată România: Surpriză – România chiar se apără
Situația e tensionată:
OMV Petrom a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră.
Plângerea depusă la Curtea de arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.
Situația juridică a intrat, însă, într-un punct bizar:
Potrivit unor surse guvernamentale, austriecii se așteptau la o atitudine pasivă – oarecum tradițională – din partea României, însă de această dată guvernul a reacționat și a ales casa de avocatură Leaua – LLDDP, specializată în litigii internaționale, pentru a reprezenta în procesul cu OMV.
Potrivit acelorași surse, primele acțiuni juridice ale României crează probleme părții austrice, care se aștepta la o confruntare mai mult formală, astfel încât stafful OMV ar fi făcut o propunere ciudată: ar fi cerut României să-i facă o ”ofertă de împăcare”, în condițiile în care partea austriacă e cea care a deschis litigiul.
România nu a făcut și nici nu va face o astfel de ofertă, care ar putea avantaja în proces Austria.
(Citiți și: ”Cum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă. Un interviu al lui Gerhard Roiss, fost CEO al OMV”)
Miza crucială pentru Austria: Neptun Deep este esențială pentru intenția sa de a deveni hub energetic pentru Germania
OMV-Petrom este cel mai mare asset internațional al Austriei, iar exploatarea de la Marea Neagră este esențială pentru a deveni hub de gaze pentru Germania, care, după blocarea Nord Stream 2, e nvoită să privescă spre sursele din sud. Aceste surse nu au cum să ocolească Austria: conducta de GNL a Croației s-a făcut deja – mai sunt sursele din România (Marea Neagră) și Bulgaria (interconectorul cu Grecia).
Problema contestată de austrieci este gazul extras din Neptun Deep care rămâne după acoperirea necesarului României și Republicii Moldova – gaz care, potrivit legii offshore, ar urma să intre în piață prin Bursă. Partea austriacă are o problemă cu prețul la care dorește să ia și să vândă partea sa.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, declara în iulie 2022, după adoptarea legii offshore de către coaliția USD-PNL-UDMR că deși din noua formă a legii offshore fuseseră eliminate anumite cerințe considerate inacceptabile de partea austriacă, ar mai fi necesare clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care se petrece în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiții.
„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023”, declara anul trecut Christina Verchere. Între timp, OMV Petrom a decis să investească, dar a dat România în judecată.
OMV Petrom, cea mai mare companie din România
OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României.
„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate“, a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în conferinţa de presă online prin care au fost anunţate rezultatele record ale companiei de anul trecut.
****
(Citiți și: ”Cum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă. Un interviu al lui Gerhard Roiss, fost CEO al OMV”)
(Citește și: ”Cristian Grosu / Și tu, Austria? Ghinionul României și intrarea în Schengen”)
***
2 răspunsuri
Se dau gazele pe Scengen?
Nu ne vindem țara!
ACTIONARII PRINCIPALI AI OMW SUNT(niste criminali romani) CEI CARE L-AU UCIS PE MARIN CEAUSESCU LA VIENA IN 1989 SI AU INCASAT CEEA CE AVEA ROMANIA DE RECUPERAT DIN CREANTELE EXTERNE REALIZATE DIN COMERTUL EXTERN AL TARII…..