fbpx
cele mai valoroase companii din românia

13 martie, 2025

Pe lista cu cele mai valoroase companii din România listate la Bursa de Valori București (BVB) se numără giganți din energie sau grupuri bancare.

Cele mai mari companii de la BVB

1. Erste Group Bank AG, grupul bancar austriac ce deține în România Banca Comercială Română (BCR), este cea mai valoroasă companie listată la Bursa de Valori București, având la data de 12 martie o capitalizare de piață de peste 131 de miliarde de lei. În ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Erste Group Bank a variat între 184 și 349 de lei.

2. Compania de stat Hidroelectrica este a doua cea mai valoroasă companie listată la Bursa de Valori București, având la data de 12 martie 2025 o capitalizare de piață de aproape 55 de miliarde de lei. În ultimul an, prețul unei acțiuni Hidroelectrica a variat între 116 și 137 de lei.


Acționarul majoritar al Hidroelectrica este statul român prin Ministerul Energiei, acesta deținând 80% din acțiuni. Persoanele juridice dețin 16%, iar cele fizice circa 4%. În anul 2023, producătorul de energie electrică a avut circa 3.500 de angajați, o cifră de afaceri netă de peste 12,3 miliarde de lei și un profit net de peste 6,3 miliarde de lei.

Cele mai valoroase companii din România listate la BVB

3. OMV Petromcompanie implicată atât în producția de petrol și gaze naturale, cât și în rafinarea produselor petroliere, distribuția de carburanți și generarea de electricitate, avea la data menționată o capitalizare bursieră de peste 46 de miliarde de lei. În ultimele 12 luni, prețul unei acțiuni OMV Petrom a variat între 0,64 și 0,80 de lei.

Acționarul majoritar al OMV Petrom este compania austriacă OMV, această dețnând peste 51% din acțiuni. Statul român prin Ministerul Energiei deține aproape 21%, diverse persoane juridice dețin circa 24%, iar persoanele fizice aproape 4%. În anul 2023, OMV Petrom a avut circa 7.200 de angajați, o cifră de afaceri netă de circa 34 de miliarde de lei și un profit net de circa 3,9 miliarde de lei, arată datele oficiale de la Ministerul Finanțelor.

4. Banca Transilvania se află pe locul 4 în acest top cu cele mai valoroase companii din România în funcție de capitalizarea bursieră. Astfel, grupul de servicii bancare și financiare avea la data menționată o capitalizare de piață de peste 26 de miliarde de lei. În ultimele 12 luni, acțiunile Banca Transilvania au variat între 23,3 și 29,7 lei. Banca Transilvania este deținută în procent de 75% de diverse persoane juridice, în timp ce persoanele fizice dețin aproximativ 25%.

cele mai valoroase companii din românia
Foto: geralt / pixabay.com

Cele mai valoroase companii de la BVB

5. Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, avea la data de 12 martie 2025 o capitalizare bursieră de peste 23 de miliarde de lei. În ultimele 12 luni, prețul acțiunilor Romgaz a oscilat între 4,8 lei și 6,4 lei.


Compania este deținută în procent de peste 70% de Ministerul Energiei, în vreme ce persoanele juridice dețin circa 25%, iar cele fizice circa 5%. În anul 2023, Romgaz a avut un număr mediu de 5.300 de angajați și o cifră de afaceri netă de 8,6 miliarde de lei. În același an, compania a avut o profit net de peste 2,6 miliarde de lei.

Cele mai valoroase companii din România listate la bursă

6. BRD – Groupe Société Générale are o capitalizare bursieră de peste 12,8 miliarde de lei. În ultimele 12 luni, prețul unei acțiuni BRD a variat între 17 lei și 23 de lei. Banca este deținută în procent de peste 60% de Société Générale, un grup francez ce oferă servicii bancare și financiare. Restul este deținut de persoane juridice (35%) și fizice (5%).

7. Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, ce operează reactoarele de la Cernavodă, este una dintre cele mai valoroase companii din România, având o capitalizare de piață de peste 12,5 miliarde de lei. În ultimul an, prețul unei acțiuni a variat între 37 și 50,5 lei.

Acționarul majoritar al Nuclearelectrica este statul român prin Ministerul Energiei (82,5%), în vreme ce restul este deținut de persoane juridice (circa 13%) și fizice (4,6%). În anul 2023, compania Nuclearelectrica a avut un număr mediu de 2.300 de angajați și o cifră de afaceri netă de aproape 7,5 miliarde de lei. Compania a avut în acel an un profit de peste 2,5 miliarde de lei.

Cele mai mari companii din România în funcție de capitalizarea bursieră

8. Digi Communications N.V. avea la data de 12 martie 2025 o capitalizare de piață de 6,7 miliarde de lei. În ultimele 12 luni, prețul unei acțiuni Digi Communications a variat între 49 și 70 de lei. Grupul de telecomunicații, ce oferă servicii de internet, televiziune prin cablu și telefonie mobilă, are afaceri în România, Spania, Italia, Portugalia și Belgia. Din trustul Digi Communications fac parte și posturile de televiziune Digi 24, Digi Animal World, Digi Life, Digi World, Digi Sport, Film Now, precum și posturile de radio Digi FM și PRO FM.


În ceea ce privește structura acționariatului, Digi Communications N.V. este deținută în procent de 66,5% de persoane juridice, în vreme ce persoanele fizice dețin 15,9%. Fondul de Pensii Administrat Privat NN are 17,6% din acțiuni.

În anul 2023, societatea Digi România SA din grupul Digi a avut un număr mediu de circa 10.100 de salariați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor. În acel an compania a avut o cifră de afaceri netă de peste 5,1 miliarde de lei și un profit net de peste 609 milioane de lei.

Cele mai valoroase companii din România

9. Transgaz se află pe locul 9 în acest clasament, având o capitalizare de piață de aproape 5,4 miliarde de lei la data menționată. În ultimul an, prețul acțiunilor Transgaz a variat între 18,5 și 28,8 lei/acțiune.

Transgaz, care este unicul operator al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale (SNT), este deținută în procent de 58,5% de statul român prin Secretariatului General al Guvernului. Persoanele juridice dețin aproape 32%, iar cele fizice 9,5%. În anul 2023, Transgaz a avut un număr mediu de circa 4.000 de angajați, o cifră de afaceri netă de peste 2 miliarde de lei și un profit net de peste 168 de milioane de lei.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com


Dacă acest articol despre cele mai valoroase companii din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună. TOP 6
Acțiuni Piața AeRO care au crescut în ultima lună. 4 companii
Acțiuni BVB care au crescut în ultima lună. 4 companii
Cele mai scumpe acțiuni BVB. 7 companii de pe Piața Principală
Acțiuni Premium BVB. Cele 30 de companii incluse în categorie
În ce să investești 1000 euro. Ghid pe înțeles cu exemple
Riscuri investiții în titluri de stat. La ce să fie atent un investitor
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră
Cele mai valoroase companii BVB. TOP 7 societăți
Cele mai performante acțiuni la BVB în ultimul an. TOP

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: