marți

23 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

10 iunie, 2021

Cloud centru de date

Cel mai mare centru de date și centru Cloud din România și al șaselea din Europa va fi construit începând din această lună, lângă Craiova, de compania ClusterPower, înființată acum doi ani de trei antreprenori.
ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop, după o investiție inițială este de 172 milioane lei (36 milioane euro).

Aproape jumătate din investiție este acoperită de un ajutor de stat de 82 milioane de lei, acordat anul trecut de Ministerul de Finanțe, potrivit unui comunicat al companiei.

Cel mai mare furnizor de Cloud din Europa de Sud-Est


După finalizarea investiției, estimată în 2025, ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud și Compute din Europa de Est și al șaselea din Europa. Va avea o prezență globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume, potrivit sursei citate.

Proiectul va fi dezvoltat pe un teren de 25.427 metri pătrați, aflat în proprietatea ClusterPower din localitatea Mischii, jud. Dolj.

ClusterPower va fi primul centru de date de tip hyperscale din regiune și va crea contextul pentru stimularea creșterii economice a acesteia, permițând găzduirea și dezvoltarea de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată.

„Viziunea și strategia noastră sunt în concordanță cu cele ale Uniunii Europene și României, pe următoarele direcții: stimularea creșterii economice, crearea de valoare pe termen lung, atât pentru companie, cât și pentru societate, precum și susținerea inovației și performanței”, a declarat Cosmin Georgescu (foto), fondator și CEO ClusterPower.

Servicii Cloud alimentate de o centrală electrică de 200 MW


În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date și va fi alimentat cu electricitatea produsă de o centrală pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe același amplasament.

Centrala va avea o putere instalată de până la 200 MW și „va transforma centrul de date într-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorită sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic și agent de răcire”, potrivit sursei citate.

ClusterPower spune că centrul va fi unul dintre puținele din lume cu conexiune directă la cel mai înalt nivel de tensiune electrică (prin Transelectrica), precum și la cel mai înalt nivel de presiune de gaz natural (prin Transgaz). Proiectanții urmăresc, astfel, reducerea costurilor de operare.

Este primul centru de date din Europa de Sud-Est care „va beneficia astfel de una dintre cele mai prestigioase certificări din domeniu, cea a Uptime Institute, pe trei dimensiuni – design, construcție și operare”, spune Vladimir Ester (foto), CTO ClusterPower.

„Vom crește competitivitatea României în infrastructura IT globală, consolidând astfel imaginea consacrată de specialiști de top în IT”, potrivit antreprenorul citat.

Un start-up cu trei antreprenori

ClusterPower a fost înființată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu.

(Citiți și: „Universitatea Tehnică Cluj-Napoca primește 1 milion euro, fonduri europene, pentru infrastructură cloud”)

Cosmin Georgescu, CEO-ul ClusterPower, este expert în energie și are o experiență de 15 ani în management și 20 de ani experiență în domeniul infrastructurii energetice și proiectelor tehnologice complexe.

Vladimir Ester, CTO-ul ClusterPower, este expert în infrastructură și servicii IT și lucrează de 15 ani în domeniul tehnologic și în dezvoltarea de proiecte IT de mare anvergură.

Carmen Ursa Georgescu este expert în relații internaționale și are 12 ani de experiență în proiecte globale cu prezență pe mai multe continente. Toți sunt absolvenți EMBA Asebuss și Kenesaw State University și dețin specializări de prestigiu corespunzătoare expertizei lor, potrivit companiei.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: