De la rezumate, eseuri, articole de presă sau redactare de e-mail-uri până la crearea de conținut video, instrumentele dotate cu AI pot fi utilizate pentru îndeplinirea a numeroase sarcini. În acest articol detaliem ce poți face cu inteligența artificială și oferim câteva exemple de aplicații AI.
Ce utilizări are inteligența artificială – crearea de conținut text
1. Crearea de conținut text este una dintre cele mai comune funcții ale inteligenței artificiale generative, cum este și ChatGPT. Acesta din urmă este însă doar cel mai cunoscut chatbot dotat cu inteligență artificială care poate genera conținut scris. În afară de chatbotul lansat de OpenAI, alte instrumente AI generative similare sunt Copilot de la Microsoft sau Gemini de la Google.
Astfel de tool-uri dotate cu AI pot să genereze conținut text sub foarte multe forme, de la e-mail-uri, poezii, povești, eseuri, articole de presă la analize detaliate, rapoarte, rezumate sau chiar lucrări ample, de dimensiuni mari. Mai mult, ChatGPT poate să scrie și postări pentru social media, glume sau texte în stilul anumitor autori.
Ce poți face cu inteligența artificială – răspunsuri la întrebări
2. Interogări. Aplicațiile dotate cu inteligență artificială generativă pot să răspundă la întrebările adresate de utilizatori, oferindu-le rapid informațiile pe care le caută. Cei mai mulți chatboți oferă răspunsuri sub formă de text, însă cea mai recentă versiune a ChatGPT, care se bazează pe GPT-4o (un model transformator generativ preantrenat; litera „o” vine de la „omni”) poate accepta și interacțiunile de tip voce-voce.
Astfel, utilizatorii își pot instala aplicația pe telefonul mobil sau pe desktop, iar apoi îi pot adresa pur și simplu chabotului diverse întrebări, inclusiv în limba română. La rândul său, chatbotul poate să răspundă vocal la întrebări.
Ce poți face cu inteligența artificială – rezolvarea de probleme
3. Rezolvarea de probleme de matematică. Inteligența artificială generativă poate fi utilizată pentru a rezolva ecuații și diverse probleme de matematică. De exemplu, ChatGPT Math Solver, un bot care folosește modelul ChatGPT-4o-Latest al OpenAI, a fost conceput pentru a-i asista pe utilizatori în rezolvarea unei game largi de probleme de matematică. Utilizatorii pot să încarce o fotografie cu tema la matematică sau pot să introducă o ecuație scrisă, după care obțin soluția explicată pas cu pas.
Chatbotul oferă nu doar răspunsuri și rezolvări, ci și explicații clare și detaliate ale conceptelor și calculelor matematice complexe, facilitând înțelegerea principiilor și a procedurilor de bază. ChatGPT Math Solver poate să descompună problemele matematice dificile în pași ușor de înțeles și, de asemenea, își propune să facă matematica mai distractivă și mai puțin stresantă, folosind și umorul în timpul explicațiilor.
La ce ajută inteligența artificială – redactarea de cod
4. Scrierea de cod. În contextul discuției despre ce poți face cu inteligența artificială, trebuie menționat că instrumentele AI generative pot și să creeze cod în diverse limbaje de programare. Potrivit stratoflow.com, ChatGPT poate să scrie cod în diverse limbaje de programare, inclusiv C++, C#, Python și Java. De asemenea, chatbotul OpenAI poate să găsească erori în codul creat de programatori, poate sugera îmbunătățiri și îi poate ajuta pe inginerii software să convertească codul creat dintr-un limbaj de programare în altul.
Ce poți face cu inteligența artificială – analiza volumelor mari de date
5. Analiza unui volum mare de date. Unul dintre marile beneficii ale inteligenței artificiale este că poate analiza, prelucra, sorta etc volume uriașe de date, pe care un angajat uman le-ar face într-o perioadă de timp mult mai lungă. Analiza datelor AI folosește tehnici de inteligență artificială pentru a extrage informații valoroase din seturi mari de date, se arată pe site-ul companiei care a creat Julius AI, un asistent alimentat de inteligență artificială care poate oferi analize pe surse de date structurate fără intervenție umană.
Analiza datelor AI include:
- algoritmi de învățare automată; aceștia indentifică tipare sau fac predicții pe baza unor seturi mari de date;
- învățarea profundă, ce utilizează rețele neuronale pentru sarcini complexe cum ar fi recunoașterea imaginilor și analiza unor serii temporale;
- procesarea limbajului natural; algoritmii extrag informații din date text nestructurate.
Printre instrumentele AI ce pot realiza astfel de analize a unor volume mari de date se numără Julius AI, Tableau, Microsoft Power BI sau AnswerRocket.
Ce poți face cu inteligența artificială – imagini și videoclipuri
6. Crearea de imagini. Dincolo de texte, inteligența artificială generativă este capabilă să producă și imagini. Sisteme AI text-imagine precum Stable Diffusion, Midjourney și DALL-E pot primi prompt-uri (texte în limbaj natural care descriu sarcina pe care trebuie să o îndeplinească instrumentul AI), iar aplicațiile generează apoi imaginile cerute.
7. Crearea de videoclipuri. Inteligența artificială generativă s-a dezvoltat atât de mult în ultimul timp încât acum poate genera și clipuri video. Crearea de conținut video funcționează similar cu crearea de imagini (utilizatorul îi trimite aplicației AI un prompt în care îi oferă indicații cu privire la ce dorește să genereze). Printre instrumentele AI care pot genera videoclipuri se numără Sora (de la OpenAI), Runway, Fliki, Synthesia, Vyond sau Visla.
Foto: geralt / pixabay.com / tungnguyen0905 / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce poți face cu inteligența artificială vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Chatboți cu inteligență artificială de la OpenAI, Microsoft, Google
Inteligența artificială generativă. Ce poate face AI – 5 exemple
Inteligența artificială în limba română. 3 instrumente utile
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat