sâmbătă

20 iulie, 2024

10 iulie, 2024

Ursula von der Leyen a fost, marți seara, în vizită la grupul socialiștilor din Parlament, unde a răspuns timp de trei ore la întrebările acestora.

După reuniune, scrie Politico, europarlamentarii socialiști au ezitat să spună dacă liderul susținut de PPE va primi voturile lor, deși mulți au sugerat că va fi un ”da”. Grupul S&D din Parlament deține 136 de locuri din parlamentul de 720.

În general, senzația a fost că Ursula von der Leyen a oferit răspunsurile așteptate de S&D. Ea s-a confruntat cu întrebări pe teme dragi socialiștilor, inclusiv locuire, dreptul muncii, Green Deal, coeziunea, libertatea presei, negocierea colectivă și blocarea extremei drepte în Parlament.

S&D cere înființarea postului de Comisar pentru locuire și cererile-cheie


Președintele socialiștilor, Iratxe García, i-a cerut lui von der Leyen să creeze un post de comisar pentru locuire, solicitare la care Ursula von der Leyen a spus că va fi ”deschisă”, potrivit a doi participanți la întâlnire.

Interzicerea motoarelor cu ardere internă pentru mașinile noi din 2035 este o „cerere cheie” a social-democraților UE pentru viitoarea Comisie Europeană, conform documentului lor oficial de „cereri cheie” văzut de Euractiv. Este una dintre cele mai dificile solicitări de rezolvat în condițiile în care familia politică a Ursulei von der Leyen insistă să se renunțe la acest punct.

O altă solicitare-cheie este respectarea cu strictețe a calendarului de reducere a emisiilor de carbon.

Pe listă se mai află implementarea riguroasă a legii de Restaurare a Naturii și a Strategiei de Biodiversitate 2030.


Grupul S&D cere și reforma articolului 7 din Tratatul de la Lisabona (potrivit căruia Comisia poate suspenda anumite drepturi ale statelor membre în cazul în care există riscul încălcării statului de drept), pentru a permite votul ”cu majoritate calificată” în loc de unanimitate.

O altă solicitare importantă: Creșterea bugetului de Apărare să fie făcută cu ajutorul de noi fonduri proprii, nu prin tăieri din fondurile sociale și de coeziune.

Cursă contra-cronometru pentru a aduna 361 voturi

Politico mai scrie că Ursula von der Leyen a spus că noua grupare ”Patrioții pentru Europa” va fi blocată pentru a ocupa poziții de conducere în următorul Parlament, dar nu și ECR.

Ursula von der Leyen a spus că nu va negocia cu ECR pentru a le obține voturile lor, dar se va întâlni cu grupul.

Ursula von der Leyen se întâlnește miercuri și cu grupul Verzilor din Parlamentului în încercarea de a-și extinde coaliția care să o susțină pentru un al doilea mandat.

Întâlnirea ei cu Stânga este programată pentru luni. Votul pentru al doilea mandat al ei este programat pentru joi săptămâna viitoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: