Guvernul României va încasa dividende de aproximativ 4,87 miliarde de lei în contul participațiilor majoritare la principalele trei companii ale statului și în contul participației minoritare la OMV Petrom (SNP), potrivit estimărilor CursdeGuvernare.ro.
Legea bugetului de stat include la capitolul venituri încasări de 8 miliarde de lei din profiturile companiilor de stat, la fel ca în 2024. Pentru următorii ani sunt prevăzute creșteri la 8,24 miliarde de lei în 2026, la 8,84 miliarde de lei în 2027 și 9,46 miliarde de lei în 2028.
Companiile de stat cu investiții majore au vărsat la buget doar jumătate din profit în ultimii ani
Recordul de vărsăminte la buget datează din 2022, când companiile de stat au generat profituri brute de 17,9 miliarde de lei pe fondul creșterii majore a prețurilor la energie, sector unde activează marile companii de stat. De notat că sezonul de raportări financiare de la bursa locală indică deja o posibilă discrepanță față de proiecțiile bugetare ale Guvernului, în condițiile unei dinamici de temperare a profitabilității în 2025, inclusă de asemenea în proiecțiile companiilor.
Guvernul a început din 2017 să ia ca dividende o cotă de 90% din profiturile companiilor la care are participații majoritare, iar în anumite cazuri a solicitat inclusiv dividende din rezervele financiare ale companiilor de stat. Această politică a fost implementată ca urmare a scăderii taxării și a creșterii deficitului bugetar pe măsură ce au fost majorate salariile bugetarilor și pensiile.
Romgaz și Nuclearelectrica au fost scutite în mai multe rânduri de distribuirea ca dividende a 90% din profit, în contul investițiilor mai mari, care vor crește inclusiv în anii următori pe fondul intrării în linie dreaptă a proiectului Neptun Deep în cazul Romgaz și a proiectelor de investiții ale Nuclearelectrica care includ și retehnologizarea reactorului I pe parcursul a doi ani de zile.
Hidroelectrica – creștere a portofoliului de clienți pe furnizare și investiții în creștere semnificativă. Plus scădere a producției și profitului după o tendință similară în 2024
1. Hidroelectrica va distribui ca dividende aproape 3,14 miliarde de lei în anul 2025, din rezultatul anului 2024, cu circa 22% mai puțin comparativ cu suma repartizată distribuirii de dividende în 2024, potrivit notei de fundamentare a proiectului de buget al companiei de stat pentru anul în curs.
Partea statului ar urma să fie de circa 2,51 miliarde de lei, în baza participației de 80% a Ministerului Energiei.
Compania de stat ce exploatează hidrocentralele de pe râurile și fluviile din România și-a bugetat pentru 2025 un profit net de 3,55 miliarde de lei, cu circa 12% mai mic comparativ cu cel de 4,06 miliarde de lei de anul trecut, care a fost și el sub profitul net din 2023 cu 35%.
Mai mult, Hidroelectrica nu estimează o creștere semnificativă a producției înspre producția istorică, în ciuda rezolvării în curând a problemelor de la hidrocentrala Porțile de Fier I, ceea ce se explică cel mai probabil prin așteptări ca anul hidrologic să fie unul slab, ca cel din 2024, afectat de secetă.
Totodată, cheltuielile de investiții ar urma să crească în 2025 la 1,79 miliarde de lei, cu 68,4% față de bugetul pe 2024 (realizat sub 700 milioane de lei), mare parte din creștere venind la capitolele modernizări (+300 mil. lei) și achiziții (participațiuni), cu un buget pentru achiziție de participațiuni de 660 milioane de lei, dublu față de 2024.
„Proiectele de diversificare a afacerii societății pentru anul 2025, în valoare de 660 milioane lei, vizează achiziții de participații la societăți de proiect pentru construcția de centrale de producție a energiei electrice din surse fotovoltaice. La acest moment pentru perioada 2025-2027 sunt prevăzute achiziții de participațiuni pentru capacități din surse fotovoltaice totalizând 550 MW”, se arată în proiectul de buget al Hidroelectrica.
(Citește și: ”Hidrocentrala Porțile de Fier 1 continuă să funcționeze sub capacitate – Unul din grupuri va reintra în curând în funcțiune după reparații capitale”)
De notat că Apele Române au transmis săptămâna trecută că în principalele 40 de lacuri de acumulare coeficientul de umplere este în prezent de 56%, iar rezerva de apă provenită din stratul de zăpadă este cea mai mică din ultimii cinci ani.
Romgaz – anticipații pentru scăderea producție și profitului în 2025, cu cheltuieli în ușoară creștere
2. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România și companie deținută de statul român, și-a bugetat pentru anul acesta un profit net de 2,35 miliarde de lei, în diminuare cu 26% față de profitul de 3,17 miliarde de lei al anului 2024, din care va distribui un procent de 50% ca dividende, potrivit notei de fundamentare a proiectului de buget al companiei de stat pentru anul în curs.
Din suma repartizată distribuirii de dividende în contul profitului de anul trecut, de aproape 1,59 miliarde de lei, partea statului ar urma să fie de aproximativ 1,11 miliarde de lei, în baza participației de 70% a Ministerului Energiei.
„În propunerea de buget pe anul 2025, repartizarea profitului s-a efectuat conform prevederilor OG nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, cu modificările și completările ulterioare. Procentul de repartizare a profitului pentru dividende cuvenite acționarilor este de 50% din profitul distribuibil, iar diferența nerepartizată se alocă surselor proprii de dezvoltare”, se arată în BVC-ul Romgaz.
În prezent, Romgaz are constituite la bănci depozite în valoare de 1,34 miliarde de lei.
Nuclearelectrica – cele două reactoare de la Cernavodă sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacității de producție de la punerea în exploatare
3. Nuclearelectrica, compania producătoare de energie electrică în reactoare nucleare, a convocat deja acționarii pentru aprobarea de repartizare a sumei de 815 milioane de lei, din profitul anului 2024, ca dividende.
Suma reprezintă circa jumătate din profitul net de 1,7 miliarde de lei al anului trecut, iar în contul participației de 82,5% a statului la Nuclearelectrica, Guvernul ar urma să încaseze 0,67 miliarde de lei.
Pentru 2025, compania și-a bugetat venituri totale de 5,7 miliarde de lei, în creștere cu 11,5% față de 2024, din care veniturile din vânzarea energiei electrice sunt în sumă de 5,39 miliarde de lei. Profitul net bugetat pentru 2025 se situează la 1,68 miliarde de lei, în scădere cu 1,6% față de profitul net din 2024.
De notat că cele două reactoare nucleare de la Cernavodă au o capacitate de producție limitată parțial de faptul că ele funcționează deja la un factor mediu de capacitate ridicat, semnificativ peste media industriei, precum și de durata opririi planificate a Unității 2 de 48 de zile și de numărul de ore de opriri neplanificate bugetat.
Unitățile 1 și 2 sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacității de producție de la punerea în exploatare.
Totodată, impozitele și taxele ce sunt estimate că vor fi plătite de companie în 2025 consemnează o creștere semnificativă în acest an, inclusiv în contul introducerii taxei pe construcții speciale (așa-numita taxă pe stâlp), de la 0,51 miliarde de lei la 0,77 miliarde de lei, un plus de 263 de milioane de lei. În lipsa normelor metodologice, compania și-a bugetat un impozit pe construcții speciale de 115 milioane de lei, datorat în baza ordonanței trenuleț din final de 2024 (OUG nr.156/2024).
OMV Petrom – cel mai probabil pe primul loc în topul profiturilor din România, în 2024
4. Petrom, principalul producător și distribuitor de combustibili din România, a anunțat repartizarea sumei de 2,8 miliarde de lei din profitul lui 2024 pentru distribuirea ca dividende – echivalentul unui dividend de 0,0444 lei/acțiune.
În baza participației de 20,7% a statului la Petrom, Guvernul va încasa dividende de 0,58 miliarde de lei.
Grupul OMV Petrom a raportat un profit net în creștere cu 4,9% anul trecut, la 4,2 miliarde de lei, însă rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, s-a redus cu 52%, la 5,7 miliarde de lei, pe fondul unor prețuri mai mici ale mărfurilor și al unui impact negativ al mediului de reglementare asupra activității de gaze și energie.
În plus, trimestrul patru din 2024 a livrat un profit net de doar 263 milioane de lei, minus 82% față de același trimestru din 2023, în contextul unei scăderi a vânzărilor din ultimul trimestru de 12%.
Directorul Petrom, Christina Verchere, a declarat în debutul anului că „ne aşteptăm ca 2025 să fie un an dificil şi cu volatilitate, cu provocări fiscale şi de reglementare”.
Notă: Sumele estimate a fi încasate sunt dividende brute, fără a lua în calcul rata de impozitare de 10%. Cele 4 companii menționate sunt printre cele mai profitabile companii din România.
Alte dividende importante vor fi cel mai probabil încasate de stat de la Aeroporturi București (aprox. 300-350 milioane de lei), Transelectrica sau de la Compania Națională Imprimeria Națională, în timp ce Banca Națională a României (BNR) ar trebui să verse cel puțin un milliard la bugetul de stat, în contul legii ce prevede trimiterea la buget a unei cote de 80% din veniturile nete – în 2024, BNR a vărsat la bugetul de stat peste 1,9 miliarde de lei.
(Citește și: ”Romgaz face primul pas oficial în direcția preluării Azomureș”)
***