UPDATE 20.15: Călin Georgescu, în primul mesaj după ce Curtea Constituțională a confirmat scoaterea sa definitivă din cursa pentru prezidențiale, îi îndeamnă pe susținătorii săi să „aleagă ceea ce își doresc pentru viitor, după cum le dictează conștiința”.
„Dacă vreți să susțineți orice persoană de pe listele de candidați, va rog să o faceți cum vă dictează conștiința”, a scris Călin Georgescu într-un mesaj postat pe rețelele sociale.
”În această campanie, în această chemare, aşa cum am numit-o, nu despre mine a fost vorba vreodată. Pentru mine aţi contat voi, poporul, nu eu. Nu a fost şi nu este vorba despre omul Călin Georgescu. Putea fi oricare altă persoană”, mai spune el.
UPDATE 19.50: Prezentăm integral comunicatul CCR referitor la respingerea candidaturii lui Călin Georgescu și acceptarea candidaturii lui Nicușor Dan:
„În ședința din data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere 16 contestații.
În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:
- Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
- Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
UPDATE 19.40: George Simion va candida la prezidențiale, după eliminarea din cursă a lui Călin georgescu, a declarat George Becali, parlamentar AUR, care a participat la ședința formațiunii în care s-ar fi stabilit acest lucru.
UPDATE 19.30: Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că speră ca decizia Curţii să fie doar un prim pas. În opinia sa, Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate „grozăviile” de care este acuzat, iar instituţiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate.
”Contează ce facem de acum înainte! Sper ca decizia CCR să fie doar un prim pas. Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituţiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate! Românii au nevoie să îşi recapete încrederea în instituţii!”, a mai scris Elena Lasconi, într-o postare pe Facebook.
UPDATE 19.18: CCR a respins toate contestaţiile depuse privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu de către BEC, precum și contestaţiile la candidatura lui Nicuşor Dan.
UPDATE 19.15: Reacțiile formațiunilor care îl susțin pe Călin Georgescu
Liderul AUR, George Simion, a transmis că, încă o dată, CCR îşi bate joc de poporul român şi atacă democraţia.
„Rușine! Rușine! Rușine! Nu ne veți învinge! Deja poporul român s-a trezit! Și va fi învingător! CG✌️🇷🇴”, a postat George Simion, pe Facebook.
Anamaria Gavrilă, preşedinta POT, spune că ”un sistem înfiorător şi-a arătat colţii şi devorează din democraţia şi din libertatea noastră, de peste trei luni de zile”.
UPDATE 19.00: Știrea pe surse privind decizia CCR a fost primită cu fluierături, huiduieli și scandări „Nu Plecăm/Nu plecăm” și „Nu plecăm/Votul apărăm”, din partea protestatarilor aflați în apropierea Senatului.
În acest moment, numărul partiicpanților la manifestație nu depășește 1.000 de persoane.
****
Știrea inițială:
Călin Georgescu nu va candida la alegerile prezidențiale, a hotărât marți CCR, care a respins contestația depusă împotriva deciziei BEC de a nu-i accepta candidatura. Urmează o întâlnire a lui Călin Georgescu și liderul AUR George Simion, pentru a decide cineva va fi candidatul acestei formațiuni, adică înlocuitorul celui căruia i s-a interzis intrarea în cursa prezidențială/ Decizia CCR este definitivă.
Judecătorii CCR au discutat, marţi, în şedinţă, discutarea celor 12 contestaţii la decizia BEC de respingere a candidaturii la prezidențiale a lui Călin Georgescu şi alte patru contestaţii înregistrate împotriva candidaturii lui Nicuşor Dan. Forțele de ordine au luat măsuri speciale în clădirea Casei Poporului (unde se funcționează Parlamentul, dar și CCR), în jurul acesteia, precum și toată Capitala, pe fondul protestelor violente ce au avut loc la BEC, duminică, atunci când a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu.
Câteva sute de susținători ai lui Călin Georgescu s-au adunat în apropierea Senatului, încă de la ora 17.00, ora programată pentru începerea dezbaterii sesizărilor, scandând „Turul 2/Înapoi”, ei dorind în primul rând reluarea prezidențialelor anulate, cu organizarea turului 2 între candidatul pro-rus, clasat atunci pe prima poziție, cu peste 2,1 milioane de voturi, și Elena Lasconi, lidera USR.
Măsuri speciale, după incidentele de duminică și după mesajul lui Horațiu Potra către militari și polițiști
Horațiu Potra, șeful grupării de mercenari ce a activat în Africa și care-l susține pe Călin Georgescu, a lansat duminică pe grupurile de comunicare cu angajații săi un mesaj prin care a cerut o acțiune armată din partea militarilor.
El a îndemnat militarii să iasă cu armele și să îi aresteze pe ”cei care au dat lovitura de stat” prin respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale.
”Mesaj către toți militarii români adevărații militari români care au jurat să-și apere patria și neamu, au depus un jurământ sacru: Ieșiți acum, ieșiți cu armele și arestați-i pe toți cei care au dat lovitura de stat. Absolut pe toți, arestați-i pe toți. Și dacă generalii voștri încearcă să vă oprească, arestați-i și pe ei. Rușine celor generali care până în acest moment nu au făcut nimic și au acceptat lovitura de stat. Ieșiți, militari români, respectați-vă jurământul. Nu sunteți singuri. Poporul e cu cu voi. Doamne ajută!”, a transmis Potra printr-un mesaj transmis pe grupurile de comunicare ale mercenarilor.
Trei dintre protestatarii implicați în violențele de la BEC, reținuți
Trei dintre cei protestatarii care au atacat duminică jandarmii aflați în dispozitiv la BEC, în Centrul Vechi al Capitalei, au fost reținuți marți de procurori și vor fi duși în instanță cu propunere de arestare preventivă.
Cei trei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice și vor fi prezentați la Judecătoria Sectorului 3 cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
„În baza probelor administrate s-a stabilit că, în noaptea de 9 – 10 martie 2025, cei trei bărbați, cu vârste de 43, 48 și 50 de ani, au exercitat acte de violență îndreptate împotriva dispozitivelor de jandarmi desfășurate în Centrul Vechi cu ocazia protestelor din fața sediului Biroului Electoral Central, precum și acte de distrugere asupra unei autoutilitare aparținând unui post de televiziune, iar prin aceasta au tulburat ordinea și liniștea publică. În cauză sunt administrate și alte probe pentru stabilirea tuturor urmărilor acțiunilor inculpaților, urmând a fi luate măsuri legale în consecință. De asemenea, se efectuează activități pentru identificarea tuturor persoanelor care au exercitat acte similare în contextul protestului amintit”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul București, marți, într-un comunicat de presă.
Tot marți, parlamentari AUR care au participat la protest au fost audiați la Parchetul General.
Deputații Răzvan Biro și Tiberiu Claudiu Bârstan, Mihai Bogdan Negoescu și Daniel Cătălin Ciornei sunt suspectați că ar fi incitat la violențe și chiar ar fi organizat protestele violente de duminică.
Reamintim că după ce BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, susținătorii acestuia s-au luat la bătaie cu jandarmii, au incendiat mai multe bunuri și au răsturnat o mașină a postului de televiziune Digi24.
De ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu de către BEC
BEC a invocat în hotărârea sa de duminică decizia CCR privind anularea alegerilor prezidenţiale din 2024:
„La data de 7:03:2025, a fost depusă la BEC candidatura domnului Georgescu Călin la funcţia de preşedinte al României, candidat independent.
Faţă de dispoziţiile art.16, alin. 3 şi ale art. 37 din Constituţia României, de jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materia contenciosului electoral prezidenţial, de prevederile art.4, art. 27-30 din legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, ale hotărârii AEP nr 1/2025, (…) se constată următoarele:
Analizând jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materia contenciosului electoral prezidenţial (a se vedea hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024) BEC ia act de faptul că, în exercitarea de către curte a atribuţiilor exclusive de „a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României”, respectiv de a-şi stabili competenţa, instanţa de contencios constituţional a statuat în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru Preşedintele României trebuie să îndeplinească condiţiile „care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţie de Preşedinte al României”, şi anume să respecte Constituţia şi să apere democraţia, condiţii pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale.
BEC constată că „deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.
Subsecvent reţinerii acestor premise esenţiale, BEC este în măsură să sublinieze împrejurarea că deciziile CCR fac parte din ordinea constituţională şi sunt general obligatorii. Astfel, în luarea deciziilor privind înregistrarea candidaturilor pentru alegerea Preşedintelui României, BEC este obligat să respecte şi să valorifice, să dea eficienţă statuărilor cu forţă juridică constituţionale ale instanţei de contencios constituţional, aşadar inclusiv celor pronunţate în exercitarea de către aceasta a atribuţiilor circumscrise obligaţiei sale de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României.
(…) Relevant pentru BEC este faptul că hotărârea CCR analizează şi statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept„.
Astfel, BEC a ajuns la concluzia că „în ceea ce priveşte candidatura domnului Călin Georgescu, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia de a apăra democraţia„.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Orice alegeri în România fără Georgescu vor fi ilegitime”
Decizia autorităţilor române de a nu-i permite lui Călin Georgescu, câştigătorul votului anulat dintr-un motiv fals, să participe la alegerile prezidenţiale va delegitima procesul electoral din România, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Desigur, în acest context, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, orice alegeri care vor avea loc fără el (Georgescu – n.red.) vor fi ilegitime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului într-o discuţie cu jurnaliştii, citat de News.ro.
El a repetat că Rusia nu are nimic de-a face cu Georgescu: „Ei acuză ţara noastră că ar avea ceva de-a face cu Georgescu, este un nonsens total. Este o acuzaţie absolut nefondată”, a insistat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o şarjă critică la adresa Occidentului, a declarat, marţi, că „în ţări precum România se întâmplă lucruri flagrante în domeniul electoral”.
El a acuzat Occidentul că nu mai crede „în nimeni altcineva în afară de Satana” şi l-a acuzat că face totul pentru ca Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să înceteze să existe. Lavrov a făcut această declaraţie după discuţii cu secretarul general al OSCE, Feridun Sinirlioglu, şi a invocat, într-o dispută mai largă cu privire la bugetul organizaţiei, problema organismului care monitorizează alegerile europene, ODIHR, acuzând că nu este imparţial.
(Citește și: UPDATE / Candidatura lui Călin Georgescu – respinsă de Biroul Electoral Central. Reacții)
****