joi

28 martie, 2024

5 decembrie, 2018

Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului este constituțională, cu excepția unui articol, a anunțat miercuri CCR.

În unanimitate, a fost declarată neconstituțională prevederea care scoate de sub incidența acestei legi organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și membre ale Consiliului Minorităților Naționale.

Organizațiile din acest Consiliu sunt cele care desemnează reprezentanții din Parlament ai minorităților.


Comitetul consultativ pentru Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, organism specializat al Consiliului Europei, semnala anul trecut poziția de monopol a organizațiilor din Consiliu:

„Legea electorală din 2015 prevede alegerea în Parlament, pe bază preferenţială, a unui reprezentant din fiecare minoritate naţională, dar nu creează condiţiile favorabile pentru o concurenţă liberă şi echitabilă. Poziţia de cvasi-monopol a organizaţiilor minorităţilor naţionale care participă la activităţile Consiliului minorităţilor naţionale privind finanţările face rău dezvoltării eventuale a pluralismului în sânul fiecărei comunităţi a minorităţilor naţionale“.

(Citiți și: Consiliul Europei îndeamnă România să revizuiască de urgență legislația privind reprezentarea minorităților naționale în Parlament)

Printre aceste asociații se numără și UDMR, formațiunea care a obținut, în schimbul majorității parlamentare PSD – ALDE, această prevedere din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor.

Legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut și sancționează nerespectarea acestei prevederi chiar prin dizolvarea asociației, fundației etc.


Ce spune CCR:

Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că sintagma „cu excepția organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale” din cuprinsul art. 4 alin. (2) lit.c) și art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative este neconstituțională.

Art. 5 alin. (1) lit. i) din Lege, prevede:

[Intră sub incidenţa prezentei legi următoarele entităţi raportoare] fundaţiile şi asociaţiile, cu excepţia organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

România dată în judecată

Comisia Europeană a trimis România și Grecia în fața Curții de Justiție a UE, în 29 august, pentru neîndeplinirea obligației de a transpune, în legislația lor națională, cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor, potrivit unui comunicat al CE emis joi.

Termenul a fost 26 iunie 2017, iar România este deja în situație de infringement în această speţă.

CE a propus impunerea de către Curte a plății unei sume forfetare, precum și a unor penalități zilnice până când cele trei țări vor lua măsurile necesare.

Ar fi pentru prima dată când România ar fi obligată să plătească sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiiilor de membră a Uniunii Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: