29 noiembrie, 2024

Curtea Constituțională va decide luni, când vor sosi și rezultatele renumărării voturilor, dacă validează sau anulează primul tur al alegerilor prezidențiale.

Reamintim că CCR a cerut joi – într-o decizie fără precedent – ca Biroul Electoral Central să renumere toate cele 9.465.257de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar BEC a început vineri procedura specială, care se desfășoară la birourile electorale județene.

Rezultatele renumărării vor fi anunțate oficial duminică seara, la ora 22.00, după închiderea votului pentru parlamentare. Până atunci, este interzisă comunicarea oricăror informații referitoare la renumărare și a interzis participarea observatorilor independenți, în pofida practicii din ziua votului.


”Biroul Electoral Central precizează că renumărarea dispusă de Curtea Constituţională la data de 28 noiembrie a.c. se realizează în conformitate cu Decizia BEC nr. 205D/28.11.2024, ca urmare a cererii de anulare a alegerilor înregistrată pe rolul instanţei de contencios constituţional, şi nu în proceduri reglementate de legislaţia electorală ca operaţiuni ale birourilor electorale ale secţiilor de votare sau ca operaţiuni de stabilire a rezultatelor alegerilor”, se justifică BEC, printr-un comunicat.

Argumentul pentru renumărare, 3 erori corectate ce nu indicau nici frauda, nici posibilitatea modificării rezultatelor

Decizia CCR a fost luată pe sesizarea unuia dintre candidați, Cristian Terheș, care a obținut sub 2% din voturi și a reclamat fraude, însă nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.

Acesta, fost membru AUR și PSD, a oferit exemple de la trei secții de votare: două din București și una din Mehedinți, unde numărul de voturi atribuite lui Ludovic Orban a fost modificat în favoarea lui Călin Georgescu, nu a Elenei Lasconi, așa cum acuză Cristian Terheș.

În opinia lui, acest lucru îi susține teza fraudării alegerilor. „În secțiile de vot cu indicativele B-1278, B-954 și MH-179, candidatul Ludovic Orban a înregistrat 85 voturi, 38 voturi, respectiv 36 voturi, în timp ce în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării s-a consemnat câte un singur vot pentru candidatul Ludovic Orban”, se arată în cererea lui Terheș.  Potrivit acestuia, de aici „rezultă că procedeul de «transfer» al unor voturi de la un candidat retras (Ludovic Orban – n.r.) la candidatul clasat pe locul al doilea (Elena Lasconi – n.r.) a influențat evident ordinea candidaților”.


Însă, cele trei procese-verbale arată că voturile lui Ludovic Orban, retras din cursă în favoarea candidatei USR, nu au fost înregistrate în final la Elena Lasconi, ci la Călin Georgescu.

Conform unor experți și chiar a unor fost judecători CCR, există două posibile scenarii: inversarea clasamentului, distanța dintre Marcel Ciolacu (aflat pe locul trei) și Elena Lasconi (locul doi) fiind de numai 2.742 voturi.

Dacă se invalidează, primul tur pe 15 decembrie, al doilea – pe 29 decembrie

Dacă CCR va invalida primul tur al alegerilor prezidențiale, el s-ar putea repeta pe 15 decembrie, iar al doilea va avea loc la 29 decembrie, a delarat vineri președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), la Radio România Actualități. Pe de altă parte, USR acuză că BEC a trimis o circulară prin care interzice reprezentanțiilor birourilor electorale județene care să ofere detalii despre renumărare, întrucât acestea „sunt confidențiale”.

„Sperăm ca această acţiune, care este realizată de Birourile Electorale Judeţene, coordonată de Biroul Electoral Central – Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competenţă legală în această operaţiune – să se termine cât mai repede. Din informaţiile pe care le avem, unele judeţe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi (vineri n.r.) renumărarea voturilor şi să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie şi de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfăşoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, desfăşurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet.”

Președintele AEP a mai spus că după renumărare pot apărea cifre diferite, care să schimbe ordinea candidaților rezultată după turul I și atunci CCR poate dispune invalidarea:

„Eu vă spun din punct de vedere juridic cum pot sta lucrurile – dacă constată (CCR n.r.) că frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea. Dar repet, dacă există probe certe că ordinea a fost influenţată de modul cum s-a desfăşurat votarea sau cum s-au numărat voturile şi poate să dispună invalidarea scrutinului din 24 noiembrie sau poate să constate că există unele diferenţe, cum poate să fie şi firesc, dar că acestea nu au influenţat major rezultatul final şi să valideze primul tur de scrutin. O diferenţă care schimbă ordinea competitorilor politici, adică cel de pe locul unu trece pe locul şapte şi cel de pe locul şase ar trece pe locul doi. Nu ştiu… Deci, se schimbă radical ordinea stabilirii rezultatelor votului.”

În acest moment, AEP nu știe dacă trebuie să tipărească buletinele de vot pentru turul 2: „Noi tehnic putem să organizăm alegerile. Deocamdată însă nu ştim cum să tipărim buletinele de vot pentru turul doi, pentru că nu este validat turul întâi”, a mai precizat șeful AEP.

(Citește și: CCR cere renumărarea voturilor de la primul tur al prezidențialelor; AEP spune că este imposibil în câteva zile)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: