fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

CCR – unanimitate: Legea descentralizării este integral neconstituțională. Principiile încălcate

de Victor Bratu 10.1.2014

Curtea Constituţională a admis vineri, în unanimitate, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii descentralizării, formulată de PDL pe 23 noiembrie 2013, după ce premierul Victor Ponta a angajat răspunderea Guvernului pe acest proiect.

„Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională” – a anunțat, oficial, Curtea.

Decizia CCR are ca efect suspendarea definitivă a textului care oricum era în suspensie până la decizia Curţii.

Guvernul trebuie să refacă legea integral.

Principii şi exigenţe pe care Legea descentralizării le încalcă

Conform unui comunicat al CCR, principiile încălcate de Legea descentralizării sunt:

 • principiul autonomiei locale, în privința trecerii bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, fără exprimarea consimțământului autorităților administrației publice locale/județene
 • principiul legalității, prin nerespectarea cadrului legal în materia descentralizării și a proprietății.
 • regimul constituțional al proprietății, în privința transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului

Curtea Constituțională a mai constatat:

 • încălcarea exigențelor de claritate, precizie și predictibilitate a legii prin reglementarea contradictorie a drepturilor care se transferă/constituie prin lege (de proprietate/de administrare)
 • lipsa de corelare cu ansamblul normativ în materie și cu reglementările din care sunt preluate competențele descentralizate
 • reglementarea unor structuri descentralizate cărora nu le este conferită nicio atribuție (comisiile județene ale monumentele istorice) cu menținerea în paralel a structurilor care au format obiectul descentralizării (comisiile zonale ale monumentelor istorice)

”Legea vicepremierului Dragnea” – amânată și scoasă prin asumarea răspunderii

Legea descentralizării a fost elaborată la ministerul vicepremierului Liviu Dragnea, ministru al Administrației și Dezvoltării locale. Încă de la faza de proiect, au existat voci care au acuzat coaliția de guvernare că pune instituțiile statului la dispoziția liderilor politici locali. Acest fapt a determinat guvernul să evite o dezbatere care s-ar fi anunțat prelungită, și să-și asume răspunderea pe lege în fața Parlamentului.

În 11 decembrie 2013, Curtea Constituţională a amânat pentru data de 10 ianuarie discutarea sesizării din cauza faptului că, pentru a judeca cauza, au fost solicitate tuturor instituţiilor implicate în procesul descentralizării documentele şi avizele care au stat la baza legii.

La vremea respectivă, premierul Ponta se declara îngrijorat că legea nu va putea fi aplicată de la 1 ianuarie.

„Îmi pare rău să văd, dar nu o să avem de la 1 ianuarie Legea descentralizării. Curtea Constituţională nu lucrează de Sărbători, a amânat-o pe 10 ianuarie. Sunt un pic îngrijorat. Curtea nu ne-a zis şi nu ştiu ce să facem de la 1 ianuarie- care sunt atribuţiile guvernului, care sunt atribuţiile parlamentului… Poate reuşim să mărim bugetul Curţii, să muncească şi dânşii un pic mai eficient. Că, dacă durează trei, patru, şapte luni o hotărâre, e destul de dificil”, declara Victor Ponta citat de Mediafax.

Urmare a solicitărilor efectuate, Curtea a primit aproximativ 4.000 de pagini de documente de studiat. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, declara înaintea şedinţei CCR că judecătorii au avut de studiat un dosar uriaş. „Cred că este cel mai voluminos dosar din câte am judecat până acum”, a spus Augustin Zegrean.

Asumarea răspunderii în Parlament s-a făcut în 40 de minute

Guvernul şi-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe Legea descentralizării pe 19 noiembrie 2013. La ședință au participat 451 de parlamentari, opoziția PDL părăsind sala înainte discursului premierului Victor Ponta.

A fost nevoie de doar 40 de minute pentru ca proiectul guvernului, negociat îndelung între partidele coaliției de la guvernare, să devină lege.

Premierul Ponta și-a justificat trecerea legii prin asumarea răspunderii prin necesitatea de-a transfera cât mai repede atribuțiile către administrațiile locale, pe fondul a ceea ce el a numit atunci ”lupte cu armate de funcționari din ministere, care nu voiau să-și piardă puterile pe care le aveau”.

Guvernul a aprobat 568 de amendamente la proiectul descentralizării, dintr-un total de 2.040 amendamente depuse de către parlamentari, majoritatea legate de forma proiectului, proceduri de tehnică legislativă şi erori materiale din anexe.

Domeniile care treceau în atribuțiile administrațiilor locale

Domeniile care urmau să fie descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii:

 • sănătatea,
 • agricultura,
 • mediul,
 • cultura,
 • tineretul şi sportul,
 • autorizarea şi clasificarea în turism,
 • cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare,
 • competenţele teritoriale legate de pescuit.

Nu au fost incluse porturile, aşa cum apărea într-o formă intermediară a proiectului, şi nici plajele.

Conform legii declarate neconstituţională de către CCR, la finalizarea procesului de descentralizare, aproximativ 14.000 de oameni erau încadraţi în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care intrau în subordinea autorităţilor locale.

Descentralizarea implica, de asemenea, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

Controverse politice asupra legii

La numai câteva zile după asumarea răspunderii guvernamentale pe Legea descentralizării au început să fie lansate acuzaţii la adresa legii. Cele mai multe au fost formulate de PDL, partidul care a contestat la CCR Legea descentralizării, însă cele mai dure au fost cele formulate de preşedintele Traian Băsescu. Controverse au fost inclusiv în interiorul USL, PNL fiind suspectat de PSD de sabotaj.

Traian Băsescu: ”Vor să îşi consolideze pe veci baronii”

Principalele acuzaţii ale preşedintelui Traian Băsescu :

“Avertizez public că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcţionarea instituţiilor- schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor- dar se uită definiţia statului roman, care e stat unitar. Vă dau în scris că, dacă vor face această mişcare, antinaţională, vor trebui să reînfiinţeze în câteva luni noi direcţii. Sunt brutali, privesc prioritar interesul politic, să îşi consolideze baronii câştigaţi acum încât nici mama legilor să nu îi mai mişte de acolo”, Traian Băsescu, pe 21 noiembrie 2013, la B1Tv.

Radu Mazăre: “Liberalii să plece din Guvern”

Principalele acuzaţii din interiorul USL au fost formulate de primarul Constanţei, Radu Mazăre

„Pentru că s-au opus descentralizării promovată de Dragnea, pentru că s-au opus descentralizării Portului, deşi în campanie susţineau contrariul, pentru mine sunt doar nişte mincinoşi care îşi doresc cât mai multă putere sub controlul lor. Ca atare, indiferent dacă Ponta se împacă cu Antonescu sau nu, liberalii au pierdut susţinerea mea. Cu cât pleacă mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, Radu Mazăre, pe 5 ianuarie, Gândul.

Gheorghe Nichita: ”Stroe a fost înghiţit şi copleşit de sistem”

Acuzele primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita,

“Ministrul liberal de Interne, Radu Stroe, doreşte un stat centralist în care să deţină controlul. Stroe a fost înghiţit şi copleşit de sistem”, Gheorghe Nichita, 4 ianuarie, Mediafax.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.1.2014

2 comentarii

 1. Caliman Eugen analist de provincie
  11.1.2014, 1:03 am

  Norocul “legii Dragnea”, este ca nu exista si o “Curte Economica”,cum este cea Constitutionala, care sa constate ca nu exista nici un temei economic sau financiar, pentru descentralizare.
  Nu exista nici o evaluare economica/financiara a pierderilor produse de actuala impartire “centralizata”, sau a beneficiilor care sa justifice o asemenea schimbare.Doar o schimbare de “palarii” si “marii” ar insemna aceasta descentralizare.Ea nu poate fi nici un act premergator reorganizarii adminstrativ-teritoriale, care la fel va trebui demonstrat sub raport financiar/economic ca oportun, cit si fezabil.Guvernarea se dovedeste treptat, un joc al absurdului economic si institutional, pretutindeni unde obiectivele sau demersurile USL se apropie de faza finala.
  Renuntarea la proiectul cresterii asumate politic, de 3-4 la suta pe an,lipsa oricarui “proiect economic de tara”, a lasat fara nici un reper sau viziune administrativa
  si economica, guvernul “marilor sperante” din 2012!

 2. alex
  25.1.2014, 11:42 am

  O aberatie. Au venit profesionistii CCR si au desfintat-o, Atat a putut sa produca Dragnea. Aici e vede cat este de INCOMPETENT si este vicepremier!! Ce ne facem cu acesti incompetenti nenorocit, cand scapam odata de ei?

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult