Piețele financiare și investitorii din întreaga lume sunt miercuri cu ochii ațintiți spre Casa Albă, unde președintele american Donald Trump este așteptat să anunțe tarifele vamale pe care le va impune administrația SUA.
Anunțul președintelui Trump va fi făcut la ora 23:00, ora României, după închiderea piețelor financiare din Statele Unite, iar, potrivit Wall Street Journal, încă existau marți dezbateri în interiorul Casei Albe cu privire la duritatea tarifelor.
Nervozitate pe Wall Street
Piețele bursiere au reluat miercuri tendința descendentă, în așteptarea tarifelor, cotațiile futures pentru indicii americani indicând către o deschidere negativă pe Wall Street, cu un minus de 1% pentru indicele S&P 500.

Luni și marți, bursele americane au crescut sub influența așa-numitului fenomen de „window-dressing”, care la final de lună/trimestru obligă fondurile de investiții să opereze schimbări majore în portofolii.
Nervozitatea investitorilor reiese și din valoarea tranzacțiilor, care în ultimele zile au fost mult reduse față de mediile istorice, investitorii minimizând riscul și expunerea pe piețe, după cum relatează Reuters.
Piețele financiare așteaptă de câteva săptămâni așa-numita „Zi a eliberării”, cum a numit președintele Trump ziua în care vor fi impuse tarife vamale semnificative pe toți partenerii comerciali ai SUA.
Cel mai pozitiv lucru, din perspectiva piețelor, îl reprezintă faptul că odată impuse tarifele, volatilitatea și incertitudinea ce răsar din politica comercială a administrației Trump ar urma să fie eliminate, firmele putând reveni la un mediu de afaceri ceva mai normal.
Casa Albă: Tarifele vor intra în vigoare imediat
Un element ce rămâne să fie clarificat este cât de puternic va fi efectiv impactul tarifelor asupra economiei reale – până acum, incertitudinea pe zona politicilor tarifare a forțat companiile să își reducă investițiile și implicit și angajările.
În prezent, Casa Albă este așteptată să anunțe fie o taxă vamală generală de 20% pentru totalitatea importurilor în SUA, fie un sistem cu tarife diferențiate, cuprinse între 10% și 20%, în funcție de țară. Ținta Casei Albe este generarea de venituri suplimentare la bugetul federal de 700 de miliarde de dolari, potrivit WSJ.
Pe termen scurt, companiile americane vor trebui să ajusteze toate prețurile produselor de proveniență import cu noile niveluri ale tarifelor vamale, ceea ce va produce un puseu inflaționist de factură recesionistă (venitul disponibil pentru alte tipuri de cheltuieli va fi redus).

Un impact suplimentar, pe termen scurt, va veni din tarifele ce vor fi aplicate în răspuns de țările vizate, printre care se numără și țările Uniunii Europene, care vor avea la rândul lor de suferit din cauza unui război comercial cu SUA.
(Citește și: ”Atlanta Fed: Economia SUA s-a contractat în T1. Care par să fie planurile economice ale administrației Trump”)
(Citește și: ”Video / Discursul președintelui Trump în Congres a fost un Raport către poporul american: măsurile sociale și societale, politicile tarifare, explicații la politica externă, de la Ucraina la Groenlanda”)
(Citește și: ”Fostul negociator șef al lui Trump pe comerț: Explicațiile SUA pentru războaiele comerciale și obiectivele urmărite de actuala administrație”)
***