fbpx

14 martie, 2025

UE intenționează să lanseze un proiect masiv pentru dezvoltarea industriei sale de apărare, cu scopul de a descuraja Rusia și de a sprijini Ucraina, în timp ce SUA se retrag de pe continent, potrivit unui draft al așa-numitei „Cartei albe” privind apărarea, obținut de Politico și Euractiv.

„Reconstruirea apărării europene necesită o investiție masivă pe o perioadă susținută”, se spune în proiect.

Documentul, pregătit de comisarul european pentru Apărare Andrius Kubilius și de diplomații de top ai UE, Kaja Kallas, urmează să fie prezentat săptămâna viitoare liderilor UE. Proiectul ar putea suferi modificări înainte de a fi publicat.


Elementele cruciale ale noii politici a UE includ favorizarea producției de arme în interiorul blocului și a „companiilor din țări terțe care împărtășesc aceleași principii”, încurajarea achizițiilor comune de armament, facilitarea finanțării proiectelor de apărare, concentrarea pe domenii cheie unde blocul are o lipsă de capacitate, cum ar fi apărarea aeriană și mobilitatea militară, și reducerea birocrației în investițiile de apărare.

Acțiunile Rusiei și schimbarea politicii SUA sunt motorul principal al noii politici UE

„Rusia reprezintă o amenințare existențială pentru Uniune și, având în vedere trecutul său de invadare a vecinilor și politicile sale actuale expansioniste, necesitatea de a descuraja agresiunea armată rusă va rămâne chiar și după un acord de pace just și durabil cu Ucraina”, se spune în proiect.

Prioritatea imediată este de a asigura faptul că Ucraina poate continua să respingă atacurile rusești.

„Fără resurse militare suplimentare semnificative, mai ales acum că SUA și-au suspendat sprijinul, Ucraina nu ar fi capabilă să negocieze un acord de pace just și durabil dintr-o poziție de forță”, se menționează în document.

Schimbarea politicii SUA față de Ucraina, Europa și NATO este menționată pe tot parcursul documentului de 20 de pagini, care afirmă: „Europa nu poate considera garantul de securitate al SUA ca pe un lucru garantat și trebuie să-și sporească semnificativ contribuția pentru a păstra NATO.”


Totuși, documentul subliniază că „NATO rămâne piatra de temelie a apărării colective în Europa.”

Se notează că Europa a devenit dependentă de capacitățile militare americane, ceea ce creează un pericol acum că SUA „își reconsideră abordarea și ar putea decide să restricționeze utilizarea sau chiar să oprească disponibilitatea acestor facilitatori.”

Reconstruirea complexului militar-industrial al UE

Reconstruirea complexului militar-industrial al UE înseamnă că blocul „ar trebui să ia în considerare introducerea preferinței europene în achizițiile publice pentru sectoarele și tehnologiile strategice legate de apărare.”

De asemenea, subliniază necesitatea „achizițiilor colaborative” ca metodă de a aborda piața de apărare fragmentată a blocului și de a oferi țărilor puterea financiară necesară pentru a încheia acorduri avantajoase. Comisia Europeană „ar putea acționa, de asemenea, ca un organism central de achiziții în numele acestora.”

Șapte domenii cheie pentru investiții prioritare

Documentul schițează șapte domenii cheie pentru investiții prioritare:

  • apărarea aeriană și anti-rachete;
  • sisteme de artilerie; muniție și rachete;
  • drone și sisteme de contracarare a dronelor;
  • mobilitate militară;
  • inteligență artificială, război cibernetic și electronic;
  • facilitatori strategici, capabilități de luptă și protecția infrastructurii critice.

De asemenea, documentul asigură că statele membre vor rămâne în frunte — un punct sensibil tradițional pentru capitalele îngrijorate de posibila ingerință a Bruxelles-ului în domenii ale suveranității naționale.

„Statele membre sunt responsabile pentru forțele lor armate — de la dezvoltarea doctrinei până la desfășurare,” se spune în document. „Contextul strategic radical schimbat, combinat cu deficitele acute de capabilități ale statelor membre, necesită însă mult mai multă colaborare între statele membre pentru a-și reconstrui apărările.”

Primul pas: Relaxarea regulilor fiscale pentru cheltuielile de apărare

Primii pași includ convingerea țărilor membre să facă următoarele: să aprobe o propunere de relaxare a regulilor fiscale ale blocului, ceea ce va face mai ușor să se sporească cheltuielile pentru apărare; să accepte să colaboreze pe 35% din cheltuielile de apărare; să aprobe Programul European pentru Industria de Apărare în valoare de 1,5 miliarde de euro; și să ajungă la un acord privind domeniile critice de capabilități cu NATO.

Documentul mai detaliază o serie de măsuri cheie pentru a sprijini Ucraina, inclusiv furnizarea a 1,5 milioane de obuze de artilerie, sisteme de apărare aeriană, continuarea instruirii trupelor ucrainene, plasarea de comenzi cu industria de apărare a Ucrainei, legarea mai strânsă a Ucrainei de schemele de finanțare militară ale UE și extinderea coridoarelor de mobilitate militară ale blocului pentru a include Ucraina.

(Citește și: ”Brațul diplomatic al UE propune un fond voluntar de până la 40 de mld. euro pentru nevoile militare ale Ucrainei”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: