fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Cardianul argentinian Jorge Mario Bergoglio – ales Papa Francisc I

de Elena Poenaru 14.3.2013

Biserica Romano-Catolică are un nou Papă: cardianul Jorge Mario Bergoglio din Argentina, a fost ales ca Papa Francisc I, în a doua zi a reunirii Conclavului, relatează BBC.

Noul Papă va fi primul Suveran Pontif din afara Europei. El a fost primit cu urale şi aplauze de zecile de mii de credincioşi adunaţi în Piata Sf. Petru de la Vatican.

Noul Papă, este celde-al 266-lea al Bisericii Catolice, şi îl înlocuieşte, astfel, pe Benedict al XVI-lea, care a renunţat la Pontificat, în 28 februarie, la 85 de ani,invocând motive de sănăttate. Apărând la balconul de deasupra pieţei, el a cerut mulţimii de credincioşi să se roage pentru el şi a fost întâmpinat cu urale de bucurie atunci când a binecuvântat mulţimea.

Este primul Papă din America Latină şi primul iezuit care va fi pontificat.  Papa Francisc I are 76 de ani.

Cu doar o oră înaintea fumul al a apărut din coşul de fum al Capelei Sixtine, anunţând alegerea unuia dintre cardinaliîn funcţia de Papă.

Cardinalul francez Jean-Louis Tauran a anunţat alegerea sa cu cuvintele latine: “Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam” (Vă anunţ cu mare bucurie. Avem Papă). Jurnaliştii de la faţa locului spun că a fost o alegere suprinzătoare, părintele argentinian neaflându-se printre favoriţii din această cursă înaintea alegerilor. Unii observatori se aşteptau la alegerea unui papă mai tânăr.

Cardinalii se aflau izolaţi de lume începând de marţi seara şi au avut patru voturi neconclusive, fiind nevoie de două treimi, 77 de voturi pentru a fi ales un Sfânt Părinte. Alegerea sa a întâmpinată cu aplauze şi la Catedrala Catolică cin Buenos Aires.

Alegerea unui papă ne-european prima dată în mai mult de 1.000 de ani, şi primul din America Latină (unde trăiesc 40% dintre catollicii din întreaga lume) relevă importanţa pe care o acordă cardinalii mărimii şi relevanţei credincioşilor catolici din afara Europei.

Reputaţie bună

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio are o reputaţie de părinte modest, umil, care chiar şi atunci când a ocupat o funcţie importantă a mers la lucru cu autobuzul, a trăit într-un apartament mai degrabă decât într-un palat apostolic şi şi-a gătit singur cina.

În comparaţie cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, unii vor aminti vocaţia sa şi recomandarea de a fi mai degrabă un preot local, nu un cunoscător al vieţii interne din Vatican. El a descris inechitatea “ca pe un păcat social al cărei strigăt ajunge până în rai” şi asubliniat că Biserica trebuie să-i servească pe cei săraci şi oropsiţi.

Este perceput ca preferând viaţa din biserica locală birocraţiei administrative de la Vatican, considerată ca o plagă cu probleme de management şi nevoie de reformă.

Este primul Papă iezuit, membru al unui ordin vechi şi independent catolic, care nu s-a bucurat întodeauna de relaţii bune cu Roma. Oricum, a lucrat pentru mai multe comisii “curiale” ale Congregaţiei Veneraţiei Divine şi al Congregaţiei Disciplinei Sacramentelor.

Vorbeşte fluent italiana, ca şi germana şi spaniola, aşa că nu va avea probleme de comunicare cu cei din jurul său.

Are rădăcini italiene, ambii părinţi fiind italieni, ceea ce este văzut ca un avantaj ăn instituţia romană.

De asemenea, el are relaţii foarte bine cu comunitatea evreiească din Buenos Aires, primind diverse premii din partea unor organizaţii evreieşti, ceea ce subliniază recomandările sale privind legăturile între diferitele credinţe.

Este un evanghelist profund, care a criticat ceea ce a numit “boala spirituală a unei biserici auto-referenţiale” şi a cerut bisericii “să iasă din nou în stradă”.

Cine este Jorge Mario Bergoglio?

Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936 în capitala argentiniană, într-o familie de italieni formată din Mario Bergoglio, un angajat al căilor ferate, şi Regina, potrivit Agerpres.

Jorge Mario Bergoglio a crescut în Buenos Aires, a învăţat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.

În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús (Societatea sau Compania lui Iisus, ordinul iezuiţilor, aflat în serviciul direct al papei – n.r.), mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.

A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).

Sacerdoţiul său a început la 13 decembrie 1969, an în care îl găsim în Spania, la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, unde a predat în numeroase colegii, seminarii şi facultăţi. În 1972 s-a întors în Argentina.

În perioada 1980-1986, Bergoglio a fost profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel şi rector al colegiului Facultăţii de Filosofie şi Teologie.

În 1986 a revenit în Europa, mai precis în Germania, pentru a-şi finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în oraşul Córdoba pentru a activa ca director spiritual şi confesor al ordinului Societăţii lui Iisus.

Numirea sa ca episcop s-a produs la 20 mai 1992, când papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat episcop al Diocezei din Auca şi episcop auxiliar al diocezei din Buenos Aires.

Cinci ani mai târziu, în 1997, a fost numit arhiepiscop coauditor de Buenos Aires şi, în 1998, la moartea arhiepiscopului şi cardinalului Quarracino, a devenit arhiepiscop de Buenos Aires.

Bergoglio a fost o figură marcantă a Conferinţei Episcopale a Argentinei, instituţie pe care a prezidat-o timp de şase ani, între 2005 şi 2011.

Potrivit Associated Press, Bergoglio este al doilea care ar fi obţinut cele mai multe voturi după Joseph Ratzinger, precedentul papă, în alegerile papale din 2005. El a fost mult timp specializat în tipul de muncă pastorală – supraveghind biserici şi preoţi – despre care unii spun că este o abilitate esenţială pentru un papă.

Străbunicul cardinalului Bergoglio s-a născut în nordul Italiei, lângă Asti, în regiunea Piemont, iar bunicul lui, Giovanni Angelo Bergoglio, s-a mutat în tinereţe la Torino, capitala regiunii Piemont, unde s-a născut tatăl lui Francisc I.

Tatăl noului Suveran Pontif s-a transferat apoi în Argentina, unde avea să se nască viitorul Papă, Jorge Mario Bergoglio, care a menţinut legătura cu Italia şi cu regiunea Piemont, pe care a vizitat-o pentru prima dată la vârsta de 10 ani.

Primarul oraşului Asti, Fabrizio Brignolo, l-a invitat oficial să viziteze locul unde s-a născut străbunicul lui şi a declarat “Toţi locuitorii oraşului Asti sunt foarte mândri şi emoţionaţi că noul Suveran Pontif este de origine piemonteză”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.3.2013

Un raspuns

  1. maria
    14.3.2013, 11:18 am

    nu e primul papa din afara europei. nici macar al doilea.

Lăsați un comentariu


Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult

Europa

3500 de mari companii din SUA dau în judecată Casa Albă pentru suprataxele pe importurile din China

Razvan Diaconu

Tesla, Ford Motor, Target Corp, Walgreen, Home Depot, o filială a Volvo și producătorul de piese auto Dana Corp se numără printre cele aproximativ 3.500… Mai mult

Europa

Donald Trump a nominalizat-o pe judecătoarea Coney Barrett la Curtea Supremă – balanța înclină spre republicani

Iulian Soare

Președintele Donald Trump a nominalizat-o pe Amy Coney Barrett (foto) pentru postul rămas liber în Curtea Supremă a SUA, după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.… Mai mult

Stiri

Alegerile locale: Prezența la vot

Adrian N Ionescu

  UPDATE ora 12.00 La ora 12 prezență la urne anunțată de Autoritatea Electorală Permanentaă a fost de 15,62 %. Total votanți:2.858.498 Votanți pe liste… Mai mult

Europa

SUA se opun investițiilor chineze în portul strategic Sines din Portugalia: interesele occidentale în zonă

Iulian Soare

Statele Unite nu ar privi cu ochi buni atribuirea contractului de construcție a unui nou terminal în portul Sines unei companii chineze, potrivit declarațiilor ambasadorului… Mai mult

Europa

Brandul Dacia pe tricourile echipei Udinese Calcio încă trei ani

Vladimir Ionescu

Echipa italiană de Serie A Udinese Calcio a reînnoit contractul de  sponsorizare  în  virtutea căruia jucătorii echipei vor purta brandul Dacia pe tricouri, iar stadionul … Mai mult