vineri

29 martie, 2024

30 ianuarie, 2018

Cheltuielile cu personalul ale companiilor cu capital privat majoritar românesc au crescut cu 15%, până la 65 de miliarde de lei în 2016, în vreme ce productivitatea a sporit de aproape patru ori mai puțin, cu 4% față de 2015, până la mai puțin de 229.500 lei / salariat.

Statistica a fost realizată de studiul „Capitalul Privat Românesc”, ediția a III-a, 2017, lansată marți de Patronatul Investitorilor Români – PIAROM .

În schimb, productivitatea în companiile cu capital străin a fost mai mult decât dublă, de peste 504.400 de lei / salariat, deși în creștere cu 3% și cu cheltuieli cu personalul cu o creștere de 11%.


Pe ansamblul tuturor celor 485.613 companii luate în calcul, cheltuielile cu personalul au crescut cu 12 %, până la 144 miliarde de lei, de trei ori mai repede decât productivitatea, care a ajuns la 308.500 lei / salariat în 2016.

Cele mai puternice firme din lume ajung la o productivitate de peste 1 milion de euro/salariat. În România, o productivitate de 300.000-400.000 de euro o au în general firmele străine și firmele românești care desfășoară activitate de trading, în energie de exemplu”, spune studiul citat.

Salariul mediu net în companiile cu capital privat majoritar românesc (1.288 lei) era de două ori mai mic decât în firmele cu capital străin (2.631 lei), deși în cazul acestora creșterea (+8%) a fost aproape de două ori mai mică.


Cifra de afaceri a companiilor luate în calcul a fost de 1.225 miliarde de lei, din care cea a firmelor cu capital majoritar românesc s-a ridicat abia la mai puțin de 47% ( 571 miliarde de lei), cu toate că erau de 12,25 ori mai numeroase.

În companiile cu capital privat majoritar românesc lucrau de peste două ori mai mulți angajați (2,5 milioane) față de cele cu capital străin (1,2 milioane angajați).

Rezultatul net în cazul celor dintâi a fost de 33 de miliarde de lei, față de cele 19 miliarde de lei, în cazul celor din urmă.

Rezultatul net consolidat de 33 de miliarde de lei,raportat la o cifră de afaceri a companiilor private românești de 571 de miliarde de lei înseamnă o rată a profitabilității nete de aproape 6%.

Această rată a profitabilității nete a fost obținută ca urmare a majorării profiturilor nete cu 13% și a
scăderii pierderilor nete cu 8%.

„Înseamnă că pentru companiile private românești, 2016 a fost un an de consolidare, de creștere a vânzărilor și de menținere a cheltuielilor sub control”, spune studiul citat.

Companiile cu capital privat românesc au avut un randament al capitalului propriu de 22% în 2016,mai ridicat cu 4 puncte procentuale față de anul anterior. Aceasta înseamnă că gradul de atractivitate al economiei românești a crescut substanțial în 2016.

Trebuie inclus însă factorul “perturbator” al scăderii impozitului pe dividend la 5%, ceea ce a determinat multe firme să recunoască profituri substanțiale.

Cele mai mari ponderi ale companiilor cu capital autohton sunt în ramurile: lucrări speciale de construcții, „activități de investigații și protecție” (86% din cifra de afaceri a sectorului), restaurante și hoteluri, peisagistică, consrtucții în general și reparații de calculatoare.

Ieșirea netă de capital din România prin profituri expatriate s-a amplificat de trei ori în 2016 față de 2015, până la 2,1 miliarde de euro.

Concluzii

  • Companiile cu capital privat românesc au scăzut la 46% cotă în cifra de afaceri pe total economie, față de 47% în 2015. Companiile străine au crescut la 50% pondere în 2016.
  • Companiile cu capital privat românesc au o profitabilitate netă de 6% relativ la cifra de afaceri, dublă față de companiile străine.
  • Companiile străine și-au majorat substanțial profitul, de la un rezultat net de 9 mld. lei în 2015 la 19 mld. lei în 2016.
  • Companiile cu capital privat românesc au majorat salariul mediu net cu 15% în 2016.
  • Companiile cu capital privat românesc au avut un randament excepțional al capitalului propriu – ROE, de 22%.
  • Companiile private românești domină în construcții, restaurante/hoteluri, agricultură, comerț, transporturi, industria alimentară, servicii de sănătate, fabricarea de mobilă și publicitate.
  • A crescut ponderea companiilor private românești în exporturile de alimente, de la 39% la 45%.
  • Județe precum Gorj, Mehedinți sau Vaslui, cu un stoc al investițiilor străine sub 50 mil. euro fiecare, sunt pe ultimul loc ca cifră de afaceri.
  • Ieșirile de capital străin au fost cu aproape 2 mld. euro mai mari decât investițiile străine în 2016.
  • Multinaționale din auto, bere/băuturi răcoritoare sau software au creat eco-sisteme care au contribuit la dezvoltarea capitalului privat românesc.

Lucrarea „Capitalul Privat Românesc 2017” se bazează pe analiză realizată în colaborare cu  Ziarul Financiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: