Guvernul României a încredințat Fondului European de Investiții (FEI) crearea unui fond de 106,7 mil. euro, cu scopul de a asigura finanțare sub formă de capital de risc pentru companiile inovative de la nivel local, potrivit unei hotărâri adoptate în ședința de miercuri.
Problema finanțării prin capital de risc e una foarte mare nu numai în România, ci și în întreaga Uniune Europeană: ea figurează printre punctele critice asupra cărora atrage atenția Raportul Draghi:
băncile nu finanțează inovația, din cauza riscului – acest lucru căzând în ”sarcina” fondurilor de investiții specifice. În SUA, 80% din companiile inovative sunt finanțate prin fonduri de capital de risc.
”Guvernul României, prin MIPE, a încredințat FEI, în temeiul Acordului de finanțare semnat de acestea în data de 04.12.2024, respectiv în data de 12.12.2024, crearea INNOVATION ROMANIA holding FUND (denumit „Fondul de Participare” sau „FP”) în sensul art. 2 alin. (20) din RDC, cu scopul de a remedia eșecul pieței menționat mai sus, prin facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiari finali identificați de către intermediarii financiari selectați, activi în sau relevanți pentru realizarea obiectivelor Programului, prin implementarea unuia sau mai multor Instrumente Financiare”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.
FP este finanțat cu suma de 106.738.824 EUR, constând în:
(a) resurse din Fondurile Uniunii Europene implementate în regim de gestiune partajată din Programul „Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare” 2021-2027, acțiunea 1.5.2. „Dezvoltarea inteligentă a întreprinderilor prin noi modele pentru dezvoltarea afacerilor și retehnologizare” în valoare de 80.000.000 euro FEDR și
(b) cofinanțare din bugetul național al României în valoare de 26.738.824 euro.
Părțile au convenit că orice sume plătite de către FP pentru investiții și costuri și comisioane de gestiune înainte de 31 decembrie 2029 vor fi finanțate de Programul Creștere Inteligentă, Dezvoltare și Instrumente Financiare (PoClDlF), în timp ce orice sume plătite în aceleași scopuri după această dată vor fi plătite din bugetul și resursele naționale.
România are un necesar de capital de risc de 2 mld. euro până în 2027
Conform unei evaluări realizate anul trecut, ”există un eșec al pieței în ceea ce privește asigurarea finanțării sub formă de capital de risc în România, pentru o sumă de 2 miliarde EUR pentru perioada de până în 2027.”
Evaluarea ex-ante prezintă faptul că investițiile românești de capital de risc ca procentaj din PIB se situează cu mult sub nivelul altor țări comparabile din regiune, iar firmele românești inovează într-o măsură mult mai mică decât media UE. Astfel, un instrument de capital de risc având ca obiectiv finanțarea inovării ar acoperi un deficit de finanțare real pe piață.
Destinatarii finali propuși sunt Microîntreprinderi/IMM-uri (inclusiv start-up-uri) și întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie.
”Prin acest instrument se urmărește finanțarea prin infuzii de capital a întreprinderilor românești în stadiu incipient, start-ups: finanțarea acordată unei întreprinderi pentru a începe producția/distribuția unui produs; de multe ori utilizat în sens larg pentru întreprindere nou-înființată și spin-offs: întreprindere nou-înființată pe baza unui rezultat obținut dintr-un proiect de cercetare, cu posibilitatea susținerii celor mai performante până la etapa de capitalizare medie (midcap)”, susțin inițiatorii.
Tipurile de finanțări pe care le va realiza noul fond
În cadrul PoCIDIF, Fondul de participare (FP) cuprinde, cu titlu indicativ, trei componente de instrumente (tipuri de Fonduri Specifice), fără o alocare specifică (pentru a beneficia de o flexibilitate maximă în condițiile actuale ale pieței):
a. Fond de Co-Investiții
- Acest instrument este destinat să sprijine fondurile aflate în faza incipientă, concentrându-se în primul rând pe rundele de finanțare în stadiile premergătoare și inițiale (,,proof of concept – etapa premergătoare, inițială”, ,,start-up – finanțarea acordată unei întreprinderi pentru a începe producția/distribuția unui produs; de multe ori utilizat în sens larg pentru întreprindere nou-înființată” și ,,seed – investiție în scopul dezvoltării produsului”).
- FP va fi principalul investitor, iar Intermediarul Financiar are sarcina de a obține un procent minim de investitori privați pentru fiecare entitate în care se investește, în același timp conducând, de obicei, runda de finanțare (se vizează „Investitori Providențiali” – ,,Business Angels”, dar și Fondurile de capital de Risc și alți investitori neinstituționali).
- Acesta va fi flexibil în ceea ce privește procentul de participare la capitalul social al societății în care se investește (de exemplu, atât co-investiții minoritare cu alți investitori, cât și dobândirea unei participații majoritare a sumelor care nu sunt deținute de fondatori).
b. Fond de accelerare
- Fondurile finanțate din PO Competitivitate 2014-2020 au inclus sub-componente de accelerare de succes; cu toate acestea, aceste investiții s-au încheiat odată cu perioada de programare anterioară, din cauza unui model diferit de venituri și a necesității unei echipe specializate.
- Pentru a continua dezvoltarea ecosistemului din inițiativa anterioară, acest instrument va selecta un intermediar financiar (sau mai mulți), cu investiții de bază în companii aflate în stadii incipiente (de exemplu, ,,proof of concept – etapa premergătoare, inițială”, ,,start-up – finanțarea acordată unei întreprinderi pentru a începe producția/distribuția unui produs; de multe ori utilizat în sens larg pentru întreprindere nou-înființată” și ,,seed – investiție în scopul dezvoltării produsului”).
- Pentru a atrage un număr considerabil de cereri eligibile pentru a primi finanțare, Intermediarul Financiar poate avea în vedere organizarea de sesiuni competitive de depunere a cererilor. La încheierea oricăror astfel de proceduri, solicitanții aprobați (în conformitate cu criteriile de eligibilitate și de evaluare a calității predefinite de către Intermediarul Financiar) ar putea primi finanțare inițială.
- Intermediarul Financiar va lua în considerare și o sumă pentru investițiile de continuare (follow-on) conform strategiei de investiții a Fondului Specific.
- O trăsătură specifică a acestui Fond Specific pentru etapa inițială constă în structura de mentorat și consiliere și în potențiala colaborare cu structuri similare din străinătate, catalizând astfel dezvoltarea de produse, pregătirea managerială și crearea de rețele de piață.
c. Fond de Transfer de Tehnologie
- Se preconizează ca Fondul Specific sa fie conectat la un consorțiu de universități/institute de cercetare (fără limitare geografică) și că va viza în primul rând proiecte și spin-off-uri (întreprindere nou-înființată pe baza unui rezultat obținut dintr-un proiect de cercetare).
- Obiectivul special al acestui Fond Specific este de a aborda un deficit de transfer de tehnologie din țară, urmând ca fondul și respectivul (respectivii) Intermediar(i) Financiar(i) să se implice profund în acest proces și să ajute la soluționarea problemelor actuale ale universităților în privința aspectelor legate de transferul de proprietate intelectuală sau de evaluare, printre altele.
FEI va elabora unul sau mai multe apeluri pentru expresii de interes – conform politicilor și procedurilor sale interne, ținând seama de nevoile pieței.
Fiecare apel va include criteriile de selecție specifice pentru Intermediarii Financiari și va fi aprobat pentru publicare de către Comitetul de Investiții al FP, care urmează să fie desemnat prin ordin de ministru.
”FEI va utiliza apelurile pentru a identifica, evalua și selecta Intermediari Financiari pentru a implementa Instrumentele Financiare ale FP. FEI va încheia cu aceștia acorduri operaționale, iar Intermediarii vor efectua investiții în beneficiari finali (intreprinderi mici și mijlocii – IMM și întreprinderi mici cu capitalizare medie – ,,midcaps”), cu respectarea regulilor privind ajutoarele de stat”, se mai explică în nota de fundamentare.
(Citește și: ” Draghi: „Băncile europene nu se pricep deloc la finanțarea inovației””)
(Citește și: ”Potențialul României: PIB (dublu) de 800 de mld. euro în 2035 și loc forte în economia UE – Motoarele creșterii și auspiciile”)
***