Cancelarul german, Friedrich Merz, a avut o conversație telefonică, joi seară, cu președintele american, Donald Trump, iar vineri s-a deplasat la Bruxelles pentru întâlniri cu liderii UE și cu secretatul general al NATO.
Noul lider de la Berlin a ținut să abordeze cu interlocutorii de pe ambele maluri ale Atlanticului teme majore, de la războiul din Ucraina și cel al tarifelor până la înarmarea Europei.
Președintele Trump și cancelarul Merz au convenit să colaboreze strâns pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a comunicat, după convorbirea telefonică dintre cei doi, Guvernul de la Berlin, într-un comunicat. „Rusia trebuie să accepte acum un armistițiu pentru a crea spațiu pentru negocieri. Trump a declarat că va sprijini eforturile Germaniei, împreună cu Franța, Marea Britanie, Polonia și ceilalți parteneri europeni, pentru o pace durabilă”, se mai arată în textul citat.
Preşedintele american Donald Trump a cerut joi o încetare necondiţionată a focului timp de 30 de zile între Rusia şi Ucraina, avertizând că Washingtonul şi partenerii săi vor impune sancţiuni suplimentare dacă încetarea focului nu este respectată.
„Această încetare a focului trebuie să ducă în cele din urmă un acord de pace. Totul se poate face foarte rapid, iar eu voi fi disponibil imediat dacă serviciile mele sunt necesare. Să sperăm că va fi respectată o încetare a focului acceptabilă. Ambele ţări vor fi trase la răspundere pentru respectarea principiului sfânt al negocierii directe”, a scris Trump, pe rețeaua Truth Social.
Merz și secretatul general al NATO, Mark Rutte,,s-au declarat și ei, vineri, în favoarea armistițiului de 30 de zile, menționând că acesta este susținut și de Franța, Marea Britanie și Polonia.
„Escaladare conflictului comercial nu este o idee bună”
Friedrich Merz i-a cerut lui Donald Trump să pună capăt războiului comercial și să elimine tarifele, potrivit Politico. „I-am spus că, în opinia mea, escaladarea acestui conflict vamal nu este o idee bună. Cea mai bună soluție ar fi «tarife zero» pentru toate și pentru toți. Cel puțin pe termen scurt, sper că putem face pași în direcția reducerii tarifelor existente. Și, pe termen lung, și în ceea ce privește un acord comercial”, a declarat Merz vineri, la Bruxelles, unde s-a întânit cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu cea a Parlamentului European, Roberta Metsola.
Friedrich Merz a susținut că, pe lângă tarife, UE ar trebui să ofere „o recunoaștere largă” a standardelor tehnice, datorită „potențialului ridicat de deschidere a piețelor”. Un exemplu ar fi normele privind autovehiculele. În discuția de joi, Merz i-a transmis liderului de la Casa Albă că va trebui să negocieze cu UE și nu cu fiecare stat membru în parte. „Cel mai apropiat partener comercial al SUA nu este Germania, Franța sau Polonia, ci Europa și Uniunea Europeană”, a cancelarul german.
Despre îndatorare pentru înarmare
Friedrich Merz nu a exclus vineri, în timpul primei sale vizite la Bruxelles în calitate de cancelar german, posibilitatea unui împrumut comun al Uniunii Europene pentru apărare, dar a afirmat că acesta ar putea fi acordat numai în circumstanțe excepționale și că este îngrijorat de creșterea datoriei globale.
Germania – cea mai mare economie a UE, recunoscută pentru prudența sa fiscală – a respins în mod tradițional împrumuturile comune, cu excepția pandemiei de COVID, când acestea au fost utilizate pentru a finanța proiecte de redresare. Însă ostilitatea crescândă a Rusiei față de Europa în urma invaziei Ucrainei și temerile că SUA ar putea să nu vină în ajutorul aliaților NATO au întărit apelurile adresate Berlinului de a face o altă excepție pentru a consolida securitatea regională, reamintește Reuters.
Merz a declarat, într-o conferință de presă comună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu dorește să se pronunțe înaintea discuțiilor din cadrul guvernului său și al UE cu privire la diferite opțiuni de finanțare. Întrebat despre datoria comună, el a repetat mantra germană potrivit căreia principiul călăuzitor trebuie să rămână acela că UE ar trebui să se îndatoreze numai în circumstanțe excepționale, fără a preciza dacă consideră că situația actuală se încadrează în această categorie.
(Citește și: „Prietenie de oțel” între Rusia și China. Xi și Putin se declară uniți împotriva SUA. Beijingul aderă la poziția Kremlinului în privința Ucrainei, cu gândul la Taiwan”)
***