vineri

19 aprilie, 2024

11 decembrie, 2017

Senatorii şi deputaţii au termen până luni, la ora 9.00, să depună amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2018, urmând ca de marţi să înceapă dezbaterile în comisii, votul final fiind programat într-o şedinţă comună a Legislativului, pe 21 decembrie.

Duminică, PMP a anunțat că va depune peste 3.000 de amendamente la acest proiect.

Consiliul fiscal, în opinia preliminară emisă săptămâna trecută, și senatorul PNL Florin Cîțu, într-o analiză publicată luni dimineață, afirmă că proiectul este construit pe venituri supraestimate și cheltuieli sociale subdimensionate.


Calendarul dezbaterii proiectului de lege a bugetului – aprobat de Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului – prevede termen de depunere a amendamentelor de către parlamentari de joi, 7 decembrie, de la ora 17:00 şi până luni, la ora 9:00.

De marţi, de la ora 9:00, vor începe dezbaterile bugetului în comisiile Parlamentului, tot marţi, între 10:00 şi 14:00 urmând să aibă loc dezbateri generale în comisiile de buget reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Începând de miercuri şi până sâmbătă sunt programate dezbateri pe amendamente pentru redactarea raportului în cadrul comisiilor de buget, iar votul final în plenul reunit al Parlamentului va avea loc pe 21 decembrie.

„Am primit în mapă, cu 10 minute înainte să înceapă şedinţa de birou permanent, un program care spune că începând de astăzi, ora 17.00, până luni dimineaţa, la ora 9.00, trebuie să pregătim şi să depunem toate amendamentele la legea bugetuluid e stat. Pe de o parte se poate vedea că este o incapacitate şi o incompetenţă a Guvernului să poată să pregătească din timp acest proiect şi să-l trimită la Parlament. Pe de altă parte, avem o instituţie şi o majoritate care a refuzat să prelungească la cinci zile, cum permite regulamentul, termenul de depunere a amendamentelor la bugetul de stat. Nu ştiu încotro se îndreaptă această majoritate parlamentară, dar e o dovadă că nu se gândesc decât la modul în care să-şi treacă mai repede acest buget şi să ascundă faptul că e un buget cu zero rezerve. Îşi dau cui trebuie fondurile, după care mucles, ceilalţi, că nu ne mai interesează de ce mai aveţi nevoie”, a declarat senatorul Mihai Goţiu la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite.


Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat dumică depunerea a peste trei mii de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe 2018, amendamente care, spun reprezentanţii formaţiunii, ”aduc corecţii elementare bugetului trimis spre adoptare, în ciuda faptului că, pe fond, proiectul de lege nu mai are nimic în comun cu vestitul program de guvernare pe baza căruia PSD i-a păcălit pe români la alegeri, cu promisiunile mincinoase din campania electorală ale principalului partid de guvernământ”. Parlamentarii PMP au cerut alocarea de resurse suplimentare pentru continuarea lucrărilor la centura Bucureştiului, consolidarea clădirilor cu grad seismic ridicat, continuarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, programe şi acţiuni pentru Diaspora, precum şi pentru implementarea programului „O ambulanţă pentru fiecare localitate”, dar şi pentru construirea a 1.400 de grădiniţe şi creşe în principalele localităţi din România.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de buget pe 2018, în care sănătatea, educaţia şi investiţiile sunt anunţate ca domenii prioritare.

(Citiți și: Consiliului fiscal, despre proiectul de Buget 2018- Ținta de deficit depinde de venituri excepționale. Încasări supraevaluate, cheltuieli subevaluate)

Cabinetul Tudose estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

(Citiți și: Bugetul 2018 analizat de senatorul Florin Cîțu- Ignoră recomandările privind deficitul structural, va atrage procedura de infringement)

În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului. Legat de persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.

În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat care vor demara anul viitor.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le înregistrează contribuţiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit cu 2,3% din PIB.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.

Totodată, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei, o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistenţa socială ajung în 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi în anul 2018 – 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului. Cheltuielile cu investiţiile în anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creştere cu 13 miliarde lei faţă de anul 2017, potrivit estimărilor Guvernului.

Guvernul vrea să aloce mai mulţi bani anul viitor pentru mai multe ministere, în special pentru Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Educaţiei, dar vrea să taie din bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei.

Totodată, Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) vor avea bugetele majorate anul viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: