16 aprilie, 2025

Guvernul a aprobat miercuri Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, un proiect ce ar trebui să ajute la atingerea obiectivului Deceniului Digital al României – ca 50% din populația adultă să aibă cel puțin competențe digitale de bază până în 2030.

Ținta Uniunii este ca până în 2030 este ca 80% din cetățenii europeni să dețină competențe digitale.

Reamintim cele două mari vulnerabilități în domeniu ale României, identificate de Comisia Europeană:

  • Competențele digitale – Deși România depune eforturi impresionante pentru a crește nivelul competențelor digitale, inclusiv prin reforme majore și investiții semnificative, mai mult de 72% din populație nu dispune încă de competențe digitale de bază. Doar 28% din românii cu vârste între 16 și 74 de ani aveau competențe digitale de bază, comparativ cu 55%, media UE.

  • Acoperirea 5G– Acoperirea 5G se îmbunătățește, dar este încă mult în urma mediei UE (32,8% față de 89,3%)

Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României este instrumentul strategic pentru planificarea inițiativelor și politicilor publice de digitalizare la nivel național, precum și o serie de modificări cu privire la personalul din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României nominalizat în echipele proiectelor finanțate prin programe, instrumente, mecanisme, fonduri europene sau internaționale ce decurg din activitatea/atribuțiile Centrului Naţional de Coordonare.

Dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor este o direcție de investiții presantă și esențială, formarea acestor abilități având următoarele scopuri:

  • să îmbunătățească participarea civică prin adoptarea și utilizarea serviciilor guvernamentale digitale

  • să îmbunătățească rezultatele pe piața muncii, inclusiv prin stimularea participării și prin perfecționare/ recalificare

  • să își îmbunătățească rezultatele la Indicele economiei și societății digitale (DESI), calculat anual de Comisia Europeană. În acest sens, absența unui cadru clar și unitar de competențe digitale riscă să compromită atingerea acestor obiective strategice, esențiale pentru modernizarea societății și economiei românești.

Cadrul este necesar pentru a pierde resursele financiare disponibile prin mecanismele europene, întrucât îndeplinirea jaloanelor aferente din PNRR necesită progrese cuantificabile în acest domeniu.

Standardizarea clară a competențelor digitale

Proiectul se referă la standardizarea și orientarea clară a competențelor digitale, atât în mediul privat, cât și în mediul public.

„Vorbim despre standardizarea și orientarea clară a competențelor digitale, atât în mediul privat cât și în mediul public. Facem un document de politică publică extrem de clar și o platformă informatică care va gestiona cu cap și coadă tot ceea ce înseamnă formarea, atât a specialiștilor din administrația publică, cât și un document de orientare strategică pentru mediul privat. Concret, din acest punct de vedere, creăm un cadru care se aliniază și standardelor europene, dar creăm, în același timp, și un cadru național în care ne punem specificul nostru și în care ne stabilim ca și țintă să ajungem până în 2030 cu un nivel al competențelor digitale la aproximativ 40% din populație, și anume cifre cuprinse între 4,3 și 6 milioane de persoane”, a declarat ministrul Economiei și Digitalizării, Bogdan Ivan, după adoptarea OUG.

La nivel european mai sunt, în momentul de față, doar trei state care au acest cadru la nivel național, și anume Spania, Franța și Austria.

„Ce facem concret? Toate cursurile de formare pentru funcționarii publici în următorii ani vor fi ghidate de acest standard. Acest standard care va avea și 4 nivele de competențe digitale care vor fi autorizate – elementar, intermediar, avansat și non-specializat – tocmai pentru a ști foarte clar atunci când cineva merge, fie să se angajeze, fie să-și găsească un nou loc de muncă, care este nivelul său din punct de vedere al competenților digitale. E un proiect făcut împreună cu mai multe autorități publice și companii private, care a fost gestionat împreună cu cei de la Banca Mondială pentru a ne asigura că România va avea acces la cel mai înalt standard de competențe digitale și de formare, atât pentru mediul public, cât și mediul privat, în etapa următoare. Această platformă va sta la dispoziția antreprenorilor, angajatorilor, ANFP și tuturor angajaților din segmentul public și privat”, a afirmat Ivan.

Registru pentru măsurarea impactului strategiei de dezvoltarea a competențelor digitale


În vederea monitorizării rezultatelor investițiilor în domeniul transformării digitale raportate la noul cadru adoptat, se instituie ca instrument, un Registru pentru a măsura impactul strategiei de dezvoltare a competențelor digitale de bază la nivelul cetățenilor, registru gestionat la nivelul Autorității pentru Digitalizarea României.

Registrul va conține date cu caracter personal prelucrate conform Regulamentului (UE) nr. 679/2016 (GDPR), accesul fiind limitat la personalul autorizat al Autorității pentru Digitalizarea României, desemnat prin decizie a președintelui, și la alte autorități, cum ar fi Comisia Europenă.

Din perspectiva instituțiilor implicate în implementarea DigCompRo, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului va coordona implementarea și actualizarea periodică a DigCompRo, va monitoriza și raporta periodic asupra modului în care acesta este utilizat în strategiile și programele naționale.

De asemenea:

  • Autoritatea pentru Digitalizarea României va gestiona Registrul beneficiarilor acestor programe de formare.

  • Ministerul Educației și Cercetării va integra DigCompRo în curriculumul național și în programele de formare a cadrelor didactice, colaborând la actualizarea periodică a cadrului.

  • Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale va colabora la elaborarea și actualizarea standardelor ocupaționale potrivit domeniului de competență.

  • Autoritatea Națională pentru Calificări va putea integra DigCompRo în procesul de elaborare și actualizare a standardelor ocupaționale și va dezvolta sistemul de validare a competențelor digitale. Institutul Național de Statistică va colecta și raporta date privind nivelul competențelor digitale ale populației în conformitate cu DigCompRo.

(Citește și: Analiză / Nivelul competențelor digitale frânează digitalizarea: De unde pleacă România și cât are de recuperat)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: