Bulgaria a început luni să utilizeze drone de înaltă tehnologie pentru a monitoriza frontiera sa cu Turcia, îndeplinind o parte a unui acord de compromis care i-a asigurat intrarea în Spațiul Schengen.
În 2022, Austria și-a condiționat sprijinul pentru aderarea Bulgariei la spațiul Schengen de înăsprirea controalelor la frontiera bulgaro-turcă, solicitând inițial construirea unui zid la frontieră, relatează Euractiv.
Comisia a contracarat această propunere oferindu-se să finanțeze în schimb supravegherea prin drone: un compromis care a dus în cele din urmă la ridicarea veto-ului Austriei la începutul anului 2024.
Proiectul, amânat cu aproape doi ani, face parte din eforturile Comisiei de a spori securitatea frontierelor de-a lungul frontierelor externe ale UE, cum ar fi frontiera terestră turco-bulgară.
O nouă strategie de apărare a frontierei
Ministerul bulgar de Interne, Daniel Mitov, a declarat săptămâna trecută că se pregătește un nou concept de îmbunătățire și organizare a supravegherii aeriene de-a lungul granițelor țării.
Noul concept include planuri de achiziție de drone suplimentare pentru Poliția de Frontieră. El a menționat, de asemenea, că vor fi achiziționate mai multe drone pentru a moderniza și crește capacitatea operațională a unității ministerului specializate în combaterea terorismului.
În prezent, mai multe departamente ale Ministerului de Interne utilizează drone, între care direcțiile generale ale Poliției de Frontieră, Poliția Națională, Jandarmeria, Operațiuni Speciale și Antiterorism, Securitate la Incendiu și Protecție Civilă, precum și unitățile de combatere a crimei organizate.
Direcțiile regionale și metropolitane sunt, de asemenea, dotate cu tehnologie aeriană.
Dronele sunt folosite într-o gamă largă de operațiuni, printre care misiuni de căutare și salvare, localizarea persoanelor dispărute, acțiuni specializate ale poliției, identificarea zonelor active de incendiu și monitorizarea traficului rutier.
Legislație modificată, sistem radar pentru neutralizarea dronelor neautorizate
În urmă cu o lună, ministrul Mitov a anunțat achiziția planificată a unui sistem radar pentru a neutraliza drone neautorizate pentru utilizarea de către Poliția de Frontieră.
La începutul lunii aprilie, în urma detectării unei drone în apropierea aeroportului Vasil Levski din Sofia, guvernul a aprobat modificări la Legea Aviației Civile. Legislația actualizată întărește supravegherea utilizării dronelor, interzicând zborurile fără autorizație în zonele cu restricții, inclusiv zonele securizate din jurul aeroporturilor civile. Amendamentele prevăd, de asemenea, proceduri pentru aterizarea forțată sau îndepărtarea dronelor care încalcă aceste reglementări.
(Citește și: AUR, SOS și POT au atacat la CCR legea care permite doborârea dronelor rusești ce intră spațiul aerian al României)
****