marți

19 martie, 2024

9 decembrie, 2019

Bugetul pe 2020 va fi construit, în principiu, pe un deficit bugetar de 3,5% din PIB, a confirmat luni ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
Acesta ar putea urca la 3,6% din PIB, în situația în care guvernul decide să elimine supraacciza la carburanți, însă Finanțele nu au încheiat încă studiul de impact pentru a vedea dacă măsura este oportună.

Florin Cîțu susține că principiul pe baza căruia sunt făcute calculele pentru anul viitor are în vedere eliminarea risipei și optimizarea cheltuielilor astfel încât ”alocarea banului public să fie făcută, cu prioritate, în sectoare unde vedem productivitate și valoare adăugată mare”.


Astfel, ritmul de creștere al cheltuielilor ar urma să nu mai fie dublu față de cel al veniturilor, însă Cîțu admite că nu va putea respecta cerințele Comisiei Europene, care recomanda o creștere de doar 4% a cheltuielilor primare (care nu iau în calcul anumite plăți one-off sau fondurile europene), din cauza legilor în vigoare, respectiv a legii pensiilor.

”Acea limită de 4% nu va fi respectată în acest an pentru că ar însemna să mergem cu măsuri economice pro-ciclice”, a declarat Florin Cîțu.

”Reducerea risipei”

Ministrul Finanțelor nu a oferit o cifră concretă cu privire la reducerea numărului de angajați din sectorul public. El a precizat că prima etapă a reorganizării aparatului administrativ a vizat reducerea numărului de ministere de la 24 la 16, urmând ca acum, fiecare ministru să își reconfigureze echipa în funcție de necesități.

”Nu căutăm o cifră. Căutăm să avem un rezultat la final, un aparat administrativ cât mai eficient”, a explicat Cîțu.

(Citiți și: ”Ministrul Cîțu prezintă documente din guvernul Dăncilă: Orlando Teodorovici știa din ianuarie că veniturile sunt supraevaluate și din aprilie că deficitul va ajunge la 4%”)


Sâmbătă, vicepremierul Raluca Turcan a dat exemplul Ministerului Dezvoltării Regionale, de unde ar urma să plece 40% la nivel de demnitate, 30% la nivel de conducere și 20% la nivel de execuție.

Un alt capitol bugetar unde cheltuielile vor fi analizate la sânge este cel legat de bunuri și servicii. ”Nu cred că este nevoie să ne mai reînnoim parcul de mașini în fiecare an la ministere”, a explicat ministrul Finanțelor.

Cum va fi abordată OUG 114

În ceea ce privește prevederile OUG 114, Cîțu a precizat că o parte din prevederi nu vor fi abrogate, dar nu s-a luat o decizie finală, urmând ca fiecare minister cu atribuții să vină cu clarificări și propuneri de eliminare sau de menținere a unor articole.

”OUG 114 va fi aprobată mâine în Guvern. (Creșterea pensiei minime, prevăzută în forma actuală a OUG 114, n.r.) Nu este o decizie doar a MFP, este o decizie a Ministerului Muncii sau a Guvernului. Eu vă spun despre măsurile care ține de Ministerul Finanțelor Publice, Pilonul II de pensie (majorarea contribuției, n.r.), ne uităm să eliminăm taxa bancară și alte măsuri. Dar, despre energie, despre pensia minimă, sunt multe alte măsuri acolo, sunt șapte sectoare, taxa pentru telecomunicații, fiecare minister vine cu propuneri și vom vedea care este decizia finală”, a detaliat Cîțu.

Ministrul Finanțelor a avut un răspuns similar și în ceea ce privește interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat, precizând că așteaptă proiectul Ministerului Muncii pentru a analiza impactul bugetar. La fel se va proceda și cu celelalte măsuri anunțate de cabinetul liberal, cum ar fi înghețarea indemnizațiilor sau anularea pensiilor speciale.

Cifrele din spatele bugetului

Bugetul pe 2020 va fi construit pe o creștere economică de 4,1%, un curs mediu de 4,75 lei/euro și o inflație medie anuală de 3,1%, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), cea folosită în mod uzual ca punct de pornire pentru buget.

De asemenea, aceasta are în vedere o creștere cu 1,9% a numărului de angajați, la 5,26 milioane de persoane, respectiv o creștere a salariului mediu net de 9,8%, la 5.429 de lei pe lună.

Bugetul ar urma să fie făcut public între 15 și 20 decembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: