Bursa Română de Mărfuri (BRM) solicită acționarilor Bursei de Valori București (BVB), operatorul pieței bursiere din România, aprobarea unui program de austeritate pentru următorii 3 ani și răspunsuri suplimentare cu privire la situația actuală a proiectului Contrapărții Centrale, blocat cronic de câțiva ani și fără a cărei operaționalizare nu se vor putea face tranzacții cu derivate pe piața financiară din România.
Contrapartea Centrală este entitatea menită să faciliteze lansarea derivatelor în țara noastră și a unor operațiuni specifice pieței de capital, precum vânzarea în lipsă, ce acum nu pot fi efectuate.
BRM detaliază motivele într-o adresă publicată de operatorul bursei locale, atașată la o solicitare de completare a ordinii de zi a adunării acționarilor Bursei de Valori București din data de 29 aprilie.
BRM este acționar semnificativ al BVB, cu o deținere mai mare de 5%, iar BRM solicitase deja, în februarie, explicații de la conducerea BVB cu privire la eșecul în operaționalizarea Contrapărții Centrale, care ar fi trebuit să aibă loc acum câțiva ani.
Bursa Română de Mărfuri acuză BVB de lipsă de transparență în ceea ce privește proiectul Contrapărții Centrale
BRM solicită:
• revizuirea răspunsului Consiliului de Administrație al BVB la unele întrebări adresate de BRM, în sensul completării acestora cu răspunsuri care să asigure acționarilor o imagine clară și completă privind situația actuală a societății CCP.RO;
• aprobarea unui program de austeritate pe următorii trei ani pentru refacerea rezervelor financiare ale societății, cuprinzând inclusiv măsuri în respectiva perioadă de timp privind reducerea indemnizațiilor de conducere într-un procent de până la 50% și adaptarea politicii de remunerație în acest sens, reducerea cheltuielilor de promovare, precum și eliminarea oricăror bonificații pentru personalul de conducere al societății.
„În condițiile în care societatea se află în mod evident pe o pantă descendentă și într-o fază de evoluție relativ critică din punct de vedere financiar, inclusiv și mai ales prin participările masive la capitalul contrapărții centrale, pentru stabilizarea acestei situații, acționarul BRM propune Adunării Generale să decidă reducerea cheltuielilor prin adoptarea unor măsuri optime care să conducă la rentabilizarea activității”, arată BRM în motivarea solicitării sale.
BRM reclamă lipsa explicațiilor convingătoare privind „responsabilitatea pentru starea de avarie a proiectului Contrapărții Centrale”
Potrivit BRM, în răspunsurile primite la solicitarea anterioară, ce vor fi discutate la adunarea generală a acționarilor de la finalul lunii aprilie, nu s-au primit explicații convingătoare privind:
- motivele care au condus la întârzierile grave privind operaționalizarea efectivă și intrarea în producție a contrapărții centrale;
- justificarea consumării resurselor financiare ale societății, care au condus la noi aporturi masive de capital din partea BVB în cursul anului 2024, fără certitudinea că acestea vor fi și ultimele;
- obiectivitatea și eficiența criteriilor de selecție ale furnizorului soluției tehnice și justificarea prevederilor contractuale convenite cu acesta, inclusiv sub aspect pecuniar și al experienței și expertizei acestuia în materie;
- stabilirea responsabilității pentru starea de avarie a proiectului, prin depășirea termenelor de autorizare și intrare în funcțiune și epuizarea resurselor financiare mobilizate.
„În esență, se înțelege din Nota Consiliului de Administrație al BVB că opinia acestuia este că tot ce părea nespus, neexplicat sau neclar este de fapt inclus în raportările anterioare, limpezi și complete, iar orice alte informații date în completare ar putea fi critice și de natură a periclita siguranța și finalizarea proiectului. Este răspunsul-scut tipic pentru a justifica lipsa de transparență, deși solicitările subscrisei privind informațiile esențiale pentru investitori referitoare la situația contrapărții centrale făceau trimitere la aspecte contractuale și de afaceri, ce este firesc să fie cunoscute de acționari, și nu la aspecte tehnice sau comerciale confidențiale”, mai arată BRM.
Bursa Română de Mărfuri cere reducerea indemnizațiilor conducerii BVB cu până la 50% și eliminarea oricăror bonificații pentru personalul de conducere
Bursa Română de Mărfuri atrage de altfel atenția că, în prezent, acționarii BVB nu au cunoștință nici măcar de situația financiară curentă a societății CCP.RO, neavând acces la situațiile financiare ale anului 2024, iar documentele menționate în așa-zisul răspuns al Consiliului BVB nu sunt decât referiri la ședințe AGOA/AGEA începând cu anul 2019, care reprezintă, în fapt, simple angajamente, din nefericire nerespectate până în prezent.
„Pe cale de consecință, avem rugămintea legitimă de a fi transparentizate informațiile solicitate (și nu cele care sunt considerate de interes comercial), aspect de interes pentru orice acționar al BVB și, în principiu, pentru investitori, pentru a se oferi tuturor posibilitatea de a înțelege în ce fază se află proiectul, precum și situația financiară a societății”, se arată în solicitarea BRM.
Întârzierea majoră sau eșecul proiectului Contrapărții Centrale constituie o sursă majoră de risipire a capitalurilor BVB, susține Bursa Română de Mărfuri
În ceea ce privește planul de austeritate pentru următorii trei ani, BRM susține că analiza atentă a execuției bugetare, a rezultatelor și a situației financiare actuale a Bursei de Valori București, raportate ca o normalitate prezentei AGOA, poate conduce, în opinia sa, la îngrijorări majore pentru acționari.
„Activele financiare ale societății ce pot fi valorificate imediat (numerar, depozite la bănci și titluri de stat) reprezintă un total de numai 29,17 milioane lei, valoare pe care o considerăm complet insuficientă pentru o societate de talia BVB, care administrează o piață de capital de circa 250 miliarde lei. De asemenea, în aceste sume se regăsește și rezerva legală de 12,2 milioane lei, care este intangibilă, reducându-se astfel disponibilitatea bănească a societății la circa 13 milioane lei. Această situație poate fi considerată insuficientă de către ASF în cadrul cerințelor necesare solicitării de adecvare a capitalurilor și respectarea regulilor și normativelor impuse unor operatori de piață de capital”, se mai arată în solicitarea BRM.â
BRM: Resursele financiare ale BVB par diminuate, punând în pericol – la o verificare exigentă – chiar și capitalul minim necesar pentru funcționarea autorizată a societății
Conform documentului, circa 40% din activele societății, anume 52 milioane lei, reprezintă investiția în CCP.RO, investiție care în perioada cel puțin imediat următoare (următorii doi ani de zile) nu va fi profitabilă, necesitând probabil o nouă participare la o majorare de capital.
„Până în acest moment, finanțarea de către Bursa de Valori București a proiectului contrapărții centrale amenință să fie un eșec costisitor. Întârzierea majoră sau eșecul acestuia nu numai că privează societatea de niște venituri consistente previzionate (mai mult sau mai puțin fundamentale la startul proiectului) pe termen mediu și lung, nu numai că amenință să conducă la irelevanța instituției din punct de vedere bursier în contextul regional, dar constituie o sursă majoră de risipire a capitalurilor sale”, se arată în raport.
BVB a anunțat, vineri, înlocuirea lui Adrian Tănase cu Remus Vulpescu în funcția de director general
Potrivit BRM, situația BVB este îngrijorătoare pentru un investitor de bună credință.
„Concluzionând, o investiție într-un proiect declarat major se dovedește a fi excesiv de costisitoare, finalizarea acestuia – de care, așa cum s-a declarat public în mod repetat, depinde însăși dezvoltarea și evoluția bursei – este mult întârziată și pusă chiar sub semnul întrebării. Pe de altă parte, situația financiară a instituției însăși, care integrează major în dinamica sa un acționar semnificativ, poate stârni, la rândul ei, semne mari de întrebare”, mai arată BRM.
În acest context, în care inclusiv proiectul de venituri și cheltuieli al BVB este neconvingător pentru BRM, Bursa Română de Mărfuri susține că sunt necesare măsuri ferme și coerente de austeritate pentru un termen de trei ani, care să limiteze cheltuielile inutile ale societății BVB, incluzând:
- reducerea indemnizațiilor conducerii societății cu 30% până la 50%;
- eliminarea oricăror bonificații pentru personalul de conducere;
- o gestionare corespunzătoare a tuturor cheltuielilor societății, care să aibă în vedere reducerea cheltuielilor de marketing și promovare și adaptarea lor la interesele reale ale societății.
Cel mai recent blocaj în operaționalizarea CCP.RO provine din faptul că societatea trebuie să reia procesul de autorizare a Contrapărții Centrale, în condițiile în care, începând cu data de 24 decembrie 2024 a intrat în vigoare regulamentul EMIR 3, ce reglementează autorizarea și funcționarea CCP-urilor în Uniunea Europeană.
Contrapartea Centrală este entitatea menită să faciliteze lansarea derivatelor în țara noastră și a unor operațiuni specifice pieței de capital, precum vânzarea în lipsă, ce acum nu pot fi efectuate. Bursa de Valori București deţine 53% din CCP.RO, în acționariatul căreia mai sunt OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri și case de brokeraj. Societatea este condusă de Rodica Popa în calitate de director general.
Consiliul Bursei de Valori București a anunțat, vineri, numirea lui Remus Vulpescu în funcția de director general în locul lui Adrian Tănase, al cărui mandat a tot fost prelungit pentru operaționalizarea CCP.RO și care expiră la finele lunii iunie a acestui an. Din acționariatul Bursei de Valori București mai fac parte SIF-urile, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiții, societăți de brokeraj și persoane fizice.
(Citește și: ”Remus Vulpescu – noul director general al BVB, de la 1 iulie”)
***