joi

18 aprilie, 2024

21 august, 2016

brexitPeste 8 din 10 britanici consideră, după referendumul pentru ieşirea din blocul comunitar, că migranţii din UE care trăiesc în Regatul Unit ar trebui să li se permită să rămână, anunâă The Guardian. Printre cei care împărtăşesc această poziţie se numără şi 77% dintre cei care au votat pentru ieşirea din Uniune.

Sondajul demonstrează că una dintre temele favorite ale celor care au făcut campanie pentru ieşirea din UE- migraţia- a fost creată şi întreţinută artificial.

Şi unele dintre pericolele indicate de cei care au făcut campanie pentru rămânerea în UE par să fi fost exagerate- The Guardian scrie că vânzările au crescut, inflaţia rămâne redusă, iar deprecierea lirei sterline a avut ca efect impulsionarea comerţului şi turismul.

Percepţii despre migraţie şi refugiaţi


Datele privind migraţia sunt conţinute de cel mai recent sondaj comandat de thinktank-ul British Future, care a declanşat o “conversaţie naţională” asupra migraţiei, parte a unei analize extinse “a sistemului despre care se spune că publicul şi-a pierdut încrederea”.

Raportul British Future realizat pe baza sondajului, intitulat “Ce urmează după Brexit”, arată că majoritatea britanicilor, deşi îngrijoraţi de perspectiva unei posibile creşteri a migraţiei, recunosc beneficiile pe care migranţii le aduc economiei şi societăţii în ansamblu.

Potrivit cercetării sociologice, trei sferturi dintre cei care au fost chestionaţi sunt de acord cu implementarea unor politici de management a migraţiei în care “să se permită migraţia benefică economiei şi societăţii şi să se păstreze tradiţia de a oferi adăpost celor care au nevoie de protecţie”.

Principalele tendinţe reliefate de sondaj:

  • 84% afirmă că cetăţenilor UE care deja locuiesc în Marea Britanie ar trebui să li se permită să rămână. La acest procent contribuie 77% dintre cei care au fost de acord cu Brexitul şi 78% dintre simpatizanţii Ukip
  • 12% îşi doresc reducerea numărului migranţilor care deţin calificări înalte, 46% cred că numărul acestora ar trebui să crească, iar 42% consideră că nivelul acestora ar trebui menţinut neschimbat
  • 62% doresc ca numărul persoanelor slab calificate ar trebui să scadă
  • 53% consideră că numărul refugiaţilor acceptaţi de Marea Britanie ar trebui să scadă, 33% spun că numărul acestora ar trebui păstrat şi doar 14% afirmă că Regatul ar trebui să primească mai mulţi refugiaţi

Ultimele cifre ale statisticii economice


Ultimele cifre oficiale arată că numărul celor care cer ajutor de şomaj a scăzut în luna de după referendum, prima astfel de scădere după luna februarie. Statisticile arată şi că procentul celor angajaţi a fost la un nivel record: 74,5% .

Inflaţia a urcat în iulie la cel mai înalt nivel din ultimele 20 de luni, dar cota de 0,6% este deocamdată una relativ scăzută, mult sub ţinta de 2 procente a Băncii Angliei.

Pe lângă cifrele solide privind angajările, au venit si unele care au arată un salt în retail. Potrivit datelor oficiale, vânzarile din comerţ au crescut cu 1,4% în iulie, după o scădere de 0,9% in iunie. Comerţul a fost impulsionat şi de turiştii care au cumpărat bunuri de lux, devenite mai ieftine datorită lirei mai slabe.

Indicele bursier britanic FTSE 100 a atins cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni şi nu este departe de stabilirea unui nou maxim istoric.

Deocamdată, Banca Angliei este prudent-optimistă că recesiunea va fi evitată, după ce a „pornit tiparniţa” şi a tăiat dobânzile la minime record.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: