Biserica Ortodoxă Română (BOR) a sancționat joi, prin hotărâre a Sfântului Sinod, mai mulți preoți și ierarhi care s-au implicat în politică și au făcut chiar campanie electorală pentru diferite partide și candidați la președinție. Aceștia au fost pedepsiți cu ”dojană sinodală scrisă”, conform Biroului de presă al Patriarhiei.
Patriarhia nu a devăzluit niciun nume și nici măcar numărul celor sancționați astfel. Comunicatul precizează doar:
Sfântul Sinod „a aprobat dojană sinodală scrisă pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile sinodale referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, clericilor și monahilor de a respecta aceste prevederi”.
Nu a existat unanimitate în luarea acestei decizii.
De asemenea, Sfântul Sinod „a reafirmat obligația tuturor ierarhilor de a respecta disciplina eclezială precum și hotărârile sinodale referitoare la hirotonia de clerici și la numirea în posturile clericale și didactice în eparhii”.
Sinodul este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, este prezidat de patriarhul României, și este format din toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii, episcopii vicari și arhiereii vicari ai Bisericii Ortodoxe Române (numărul total al acestora fiind 58).
BOR a mai aplicat astfel de dojeni în trecut, cea mai recentă fiind avertismentul scris pentru Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică.
Petroniu a fost demis din funcție, poziția de episcop al Sălajului a fost vacantată
Tot în cadrul Sfântului Sinod de joi a fost aprobat, în unanimitate, de data aceasta, hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului de retragere a Preasfințitului Petroniu Florea din slujirea de Episcop al Sălajului, vacantarea scaunului de Episcop al Sălajului și organizarea de alegeri pentru un nou chiriarh al acestei eparhii la următoarea ședință a Sfântului Sinod.
Până la alegerea unui nou Episcop al Sălajului, locotenența eparhială va fi asigurată statutar de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Petroniu Florea a fost suspendat din funcţie în decembrie 2024, după ce, în octombrie, procurorii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii îl acuză pe vicarul Ionuţ Pop că şi-ar fi însuşit ilegal, din conturile Episcopiei Sălajului, în aproximativ trei milioane de deli, în perioada 2020 – 2024, dar adevăratul destinatar al banilor ar fi fost episcopul Petroniu, conform Monitorului de Sălaj.
Din decembrie, enoriașii i-au transmis Mitropolitului Andreicuț că vor ca Petroniu să plece din Episcopie și au cerut vacantarea funcției, amenințând că vor organiza proteste pentru a obține demiterea.
Ei au solicitat înlocuirea lui Petroniu cu un episcop nou, care să aibă „cu smerenie și frică de Dumnezeu”. Mitropolitul Andrei Andreicuț le-a promis protestatarilor că „așa va fi”, dar le-a cerut răbdare, pentru că „lucrul bun se face cu rânduială”.
(Citește și: Mitropolitul Andreicuț – presat de enoriași să-l înlocuiască pe episcopul Petroniu, acuzat că și-ar fi însușit 3 mil. lei din conturile Episcopiei)
****