marți

23 aprilie, 2024

7 mai, 2015

aurescuMinistrul de externe Bogdan Aurescu  aflat joi în vizită la Budapesta a îndemnat la evitarea oricărei “abordări emoţionale” în dialogul dintre cele două ţări, în favoarea unei relaţii bilaterale “pragmatică, stabilă şi eficientă”.

Trebuie eliminate ”abordările de tip unilateral”, crede ministrul, care a solicitat omologului său o ”abordare consensuală a problemelor”, ca fiind singura modalitate care permite ”evitarea oricăror tensiuni artificiale create prin recurgerea la alte canale decât cele diplomatice, inclusiv mass-media”.

„Am venit să discutăm în spiritul acestui parteneriat strategic pentru a rezolva acele probleme care se află încă pe masa relaţiei bilaterale, dar care cred că pot fi rezolvate tocmai făcând apel la acest spirit al parteneriatului strategic”, a spus ministrul.


Nu trebuie să ne ascundem după deget, trebuie să recunoaştem că există probleme chiar dificile în relaţiile bilaterale. Dacă continuăm să avem dezbateri ţipând unul la altul, având tot felul de fraze (…) în faţa publicului, nu cred că este o soluţie bună. (…) Putem să facem o listă chiar lungă cu tot felul de probleme, tensiuni, conflicte, dar ar fi foarte indicat să negociem aceste lucruri, să ne aşezăm la masa tratativelor şi (…) să ajungem la un consens pentru toată lista de probleme„, a spus ministrul ungar, citat de Agerpres.

Bogdan Aurescu s-a referit la multiplele aspecte ale relaţiei dintre România şi Ungaria şi la subiectele tensionate.

Autonomie  – Autonomia pe criterii etnice nu corespunde Constituţiei României şi sprijinirea ei nu face parte din standardele europene în materie, a spus ministrul român.

Minorităţi – Bogdan Aurescu s-a declarat ”dezamăgit” de faptul că România şi Ungaria nu au reuşit finalizarea protocolului privitor la protecţia minorităţilor. El a amintit că au existat pe parcursul acestui an mai multe runde de negocieri româno-ungare pe acest subiect, ultima având loc miercuri, dar nu s-a ajuns la un consens.


Moştenirea Gojdu – Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că a fost convenită, la propunerea sa, reluarea discuțiilor la nivel de experți pentru a identifica soluții în acest dosar.

Refugiul la Budapesta a deputatului Marko Attila – În cadrul discuţiilor, şeful diplomaţiei române a solicitat părţii ungare să pună în aplicare mandatul european de arestare emis în cursul zilei de miercuri pe numele fostului deputat Marko Attila. Aceasta a arătat că aşteptarea părţii române este ca partea ungară să dea curs acestei solicitări.

Referitor la cooperarea economică, Ungaria este al treilea partener comercial al României, în anul 2014 valoarea schimburilor economice fiind de 7,3 miliarde de euro.

Cei doi miniştri au vorbit despre :

  • finalizarea Programului de cooperare transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020 – partea română l-a aprobat deja
  • progresele în ceea ce priveşte interconectarea şi darea în folosinţă a autostrăzii A1-M43 Nădlac-Arad (RO) – Szeged-Makó-Csanádpalota (H) în cursul lunii iulie 2015.
  • au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind interconectarea la frontiera de stat româno-ungară a unei infrastructuri transfrontaliere de reţea optică.
  • Ministrul ungar a calificat drept „inacceptabil” faptul că nu există o legătură între autostrăzile A1 şi M43, din România şi Ungaria, dar a precizat că în luna iulie această legătură va fi realizată.
  • colaborarea celor două state în ceea ce priveşte depunerea aplicaţiei pentru fonduri UE pentru proiectul Bulgaria-România-Ungaria- Austria din programul de Proiecte de Interes Comun aprobat de UE, necesare pentru finanţarea staţiilor de comprimare, ca parte a acestui coridor.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: