Franța și Germania sunt obișnuite să facă agenda Uniunii Europene. Dar când cele două cele mai mari economii ale UE s-au prezentat la summitul european crucial de joi, împovărate de propriile probleme interne, le-a fost practic imposibil să-și impună autoritatea.
Mai multe state membre UE au reacționat furios când președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz au încercat să forțeze o schimare de ultimă oră a priorităților lor politice pe termen lung, potrivit celor prezenți la negocierile confidențiale. Aproape toate amendamentele Franței și Germaniei au fost respinse, notează Bloomberg.
Este rar ca o propunere a celor două state să atragă o reacție atât de adversă, potrivit unui diplomat al UE. Dar ambii lideri au ajuns la summit cu handicapul înfrângerilor zdobitoare de la alegerile europarlamnetare de la începutul lunii.
Tensiunile s-au manifestat în timpul discuțiilor despre așa-numita agendă strategică a UE, care stabilește principiile direcții ale modului în care UE va răspunde la cele mai mari provocări ale sale, cum ar fi imigrația, clima și războiul din Rusia. Macron și Scholz au cerut modificări ale formulării pe subiecte sensibile precum apărarea.
Dar mai puțin substanța modificărilor a fost cea care i-a înfuriat pe omologii din celelate state membre, ci modalitatea de ultimă oră în care au fost solicitate, potrivit a numeroși diplomați, având în vedere că documentul fusese deja negociat cu atenție de toate părțile încă de la începutul săptămânii. În cele din urmă, s-au acceptat doar ajustări minore.
„Nu a existat nicio dorință pentru a rescrie întregul text”, a spus după aceea prim-ministrul danez Mette Frederiksen.
Miniștri epuizați
Președintele francez vrea să întoarcă rezultatul dezamăgitor de la alegerile europene convocând alegeri anticipate acasă. Ideea a fost să-și revigoreze zestrea politică cu o campanie electrorală de suscces, dar sondajele sugerează că se îndreaptă către o altă înfrângere zdrobitoare care ar facilita transferul puterii către dreapta reprezentată de Marine Le Pen.
Comportamentul impulsiv ale celor mai mari două puteri ale blocului comunitar este un semn îngrijorător pentru liderii UE, în momentul în care încearcă să facă față unei liste tot mai mari de provocări, de la agresiunea Rusiei în Ucraina, la tensiunile comerciale cu SUA și China și creștere economică dezamăgitoare. Scholz a sugerat după summit că a discutat despre situația din Franța cu președintele Macron, fără a oferi însă detalii.
„Desigur, toată lumea vorbește despre asta”, a spus premierul ungar Viktor Orban despre viitoarele alegeri din Franța, când a ajuns la summitul de joi.
Miniștrii francezi păreau epuizați în timpul întâlnirilor de la Bruxelles de săptămâna aceasta, potrivit unui diplomat european. Aceștia au stat o oră la reuniuni după care s-au retras în grabă pentru a lucra la campania din Franța.
Un diplomat a spus că este îngrijorat de efectul pe care l-ar avea înfrângerile succesive ale lui Macron la viitoarele summit-uri, când aproape sigur va avea o poziție și mai șubredă. O persoană apropiată echipei lui Macron a spus că starea de spirit în rândul oficialilor francezi este sumbră.
Ca dovadă a eforturilor din ce în ce mai disperate de a aranja lucrurile la Bruxelles înainte de alegerile din Franța, Macron a anunțat că îl susține pentru un nou manfat european pe compratotul său Thierry Breton
„El are experiența și calitatea”, a spus Macron, în timp ce a atacat „aroganța” oponenților săi de a elabora planuri pentru numirile în cabinet înainte ca francezii să-și dea votul.
Dacă Mitingul Național al lui Le Pen câștigă majoritatea absolută la alegerile parlamentare al căror prim tur este duminică, partidul eurosceptic ar putea alege un prim-ministru și ar putea interveni asupra numirilor cheie europene. Breton, în vârstă de 69 de ani, deține în prezent postul de comisar pentru piețele interne.
***