Cei mai importanţi experţi în informaţii din Bundestag, parlamentul german, propun o reţea europeană de spionaj și schimb de intelligence, pe fondul incertitudinii în creştere în relaţiile cu partenerul transatlantic, relatează Politico, citată de News.ro.
Konstantin von Notz, preşedintele comisiei de supraveghere a serviciilor de informaţii din Parlamentul german, a îndemnat Germania şi aliaţii săi europeni să îşi creeze propria reţea pentru schimbul de informaţii.
„Avem nevoie de un format european de cooperare în domeniul informaţiilor – numiţi-l „Euro Eyes” (Ochii Europeni – n.r.) – pentru a ne asigura că statele puternice pot face schimb de informaţii rapid şi sigur, pe baze juridice clare”, a declarat parlamentarul german.
„Nu există altă cale pentru creşterea propriilor noastre capacităţi de informaţii în viitor”, a adăugat el.
Bundestag: Trebuie să dezvoltăm rapid structuri alternative
Propunerea sa vine în contextul în care fracturile în materie de schimb de informaţii între Statele Unite şi aliaţii săi trag un semnal de alarmă la Berlin. Decizia bruscă a CIA de a suspenda schimbul de informaţii cu Ucraina – confirmată miercuri de directorul John Ratcliffe – a sporit îngrijorarea că restricţii similare s-ar putea extinde la Germania.
„Aceasta este o schimbare de paradigmă care ne-ar putea lovi puternic”, a declarat Roderich Kiesewetter, vicepreşedinte al comisiei de supraveghere a serviciilor de informaţii din Bundestag.
„Ne-am bazat timp de decenii pe capacităţile de informaţii ale SUA. Dacă acest lucru ne este luat, trebuie să dezvoltăm rapid structuri alternative”, a subliniat el.
Interes mai vechi pentru stabilirea unei cooperări interne în domeniul serviciilor de informații europene
Agenţiile de securitate din Germania au depins mult timp de serviciile de informaţii americane pentru a urmări ameninţările teroriste, atacurile cibernetice şi activităţile de spionaj.
Von Notz (foto) a subliniat totodată că o cooperare în domeniul informaţiilor este reciproc avantajoasă. „Nu a fost niciodată o stradă cu sens unic – Germania, împreună cu alţi parteneri, contribuie, de asemenea, la eforturile de informaţii pentru SUA”, a punctat el.
„Nu există nicio îndoială că partenerii Five Eyes împărtăşesc obiectivul de apărare a libertăţilor democratice”, a declarat von Notz. „Germania şi Europa trebuie să investească mai mult în structuri de informaţii şi să creeze parteneriate mai profunde bazate exact pe aceste valori comune”, a spus parlamentarul german.
Sugerarea unui „Euro Eyes” se face în ecoul unei presiuni mai ample în cadrul Uniunii Europene de a stabili o cooperare internă în domeniul serviciilor de informaţii, menţionează Politico.
Un raport al fostului preşedinte finlandez Sauli Niinistö, comandat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi publicat la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, a propus crearea unui „serviciu de cooperare în domeniul informaţiilor cu drepturi depline” la nivelul UE pentru a contracara spionajul şi interferenţele străine.
Fostul președinte al Finlandei susţine că Europa are nevoie de propria sa reţea de schimb de informaţii pentru a reduce dependenţa de SUA
Între timp, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a indicat că Kievul caută deja alternative pentru serviciile de informaţii.
„În ceea ce priveşte serviciile de informaţii, nu am primit încă detalii cu privire la modul în care acestea vor fi restricţionate”, a declarat el în timp ce se întâlnea joi cu omologul său german Boris Pistorius la Berlin. „Dar lucrăm deja pentru alternative, inclusiv unele pe care – dacă este necesar – le vom solicita şi Germaniei”, a menţionat ministrul ucrainean.
(Citește și: ”O realiniere geopolitică? Cum văd economiștii evenimentele ultimelor două săptămâni, de la negocierile pentru Ucraina până la alegerile din Germania”)
***