fbpx

13 aprilie, 2025

Banca Centrală Europeană își intensifică avertismentele cu privire la adoptarea stablecoins (monede stabile – criptomonede care urmăresc să își mențină valoarea stabilă prin legarea de un alt activ, cum ar fi o monedă, o marfă sau o altă criptomonedă). Unul dintre cei mai înalți oficiali ai BCE solicită adoptarea cât mai rapidă a euro digital pentru a limita influența stablecoins legate de dolarul american (USD) în Europa.

Piero Cipollone, membru al consiliului executiv al BCE, a scris un editorial chiar pe site-ul băncii, subliniind preocupările cu privire la popularitatea tot mai mare a stablecoins legate de dolarul american, argumentând că lansarea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) ar putea contribui la păstrarea suveranității monetare a zonei euro.

Un proiect de euro digital „ar limita potențialul ca stablecoins (monedele stabile) legate de o valută străină să devină un mijloc comun de schimb în zona euro”, a scris Cipollone într-un editoriasl publicat pe site-ul oficial al BCE.


Comentariile urmează unui lung șir de declarații similare din partea lui Cipollone, un susținător vocal al introducerii monedei virtuale eurodigital ca răspuns strategic la dominația în Europa a stablecoins cu baza în dolari.

„Parteneriat public-privat pentru păstrarea suveranității”

În cea mai recentă luare de poziție, Cipollone a reiterat ideea că dependența excesivă de furnizorii străini de instrumente financiare – inclusiv stablecoins, precum și sistemele internaționale de plăți cu cardul – compromit suveranitatea monetară a Europei.

„De asemenea, acestea subliniază nevoia urgentă pentru adoptarea unui euro digital. Lipsa de acțiune nu numai că ne-ar expune la riscuri semnificative, ci ne-ar priva și de o mare oportunitate”, a spus bancherul central.

Cipollone a menționat, de asemenea, îngrijorările cu privire la atitudinea tot mai prietenoasă a Statelor Unite față de criptomonede, sub actuala administrație, inclusiv eforturile de a promova stablecoins legate de USD la nivel global.

„Ar putea duce nu doar la pierderi suplimentare de comisioane și date, ci și la mutarea depozitelor în euro în SUA și la o întărire suplimentară a rolului dolarului în plățile transfrontaliere”, a spus el, adăugând: „Confruntați cu aceste provocări, avem nevoie de un parteneriat public-privat pentru a ne păstra suveranitatea. Euro digital – ca mijloc de plată european suveran bazat pe legislația UE – ar fi piatra de temelie a acestui parteneriat”.

BCE vrea să promoveze numerarul, dar nu o poate face online


Cipollone a subliniat, de asemenea, „rolul vital al numerarului” în asigurarea incluziunii financiare și a rezilienței, afirmând că numerarul rămâne „piatra de temelie a sistemului financiar european” și că este singurul său mijloc suveran de plată.

Cu toate acestea, o preferință tot mai mare pentru plățile digitale a limitat utilizarea numerarului pe fondul creșterii rapide a cumpărăturilor online, care acum reprezintă o treime din comerțul cu amănuntul la nivel european, a spus el.

„Numerarul nu poate fi folosit online și adesea nu este posibil să plătiți folosind un serviciu de plată european, ceea ce înseamnă că trebuie să ne bazăm pe sistemele de plată non-europene”, a adăugat Cipollone.

Euro digital se confruntă cu scepticismul consumatorilor

„Este momentul să acționăm acum”, a spus el. „Progresele atât în ceea ce privește reglementarea unei monede virtuale euro digital, cât și reglementarea privind statul legal al numerarului ca mijloc de plată sunt obligatorii dacă ne dorim să ne creștem reziliența la posibelele perturbări și să eliminăm dependența noastră din ce în ce mai mare față de companiile străine”.

În ciuda eforturilor continue ale BCE, euro digital s-a confruntat cu critici și scepticism în rândul consumatorilor europeni, în special în ceea ce privește preocupările privind confidențialitatea datelor personale.


Un document de lucru al BCE privind moneda euro digitală publicat în martie a arătat că consumatorii europeni nu sunt interesați să adopte un euro digital, mulți văzând o valoare mică în potențialul CBDC.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: