fbpx

10 martie, 2025

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), se confruntă cu presiuni interne tot mai mari în Consiliul Guvernatorilor pentru confiscarea activelor rusești din Europa, care acum sunt doar înghețate, relatează Politico.

În prezent, veniturile pe care le generează activele rusești sunt folosite pentru a sprijini financiar Ucraina, iar tot mai mulți guvernatori și bancheri centrali, în special cei din țările baltice, aflate la granița cu Rusia, susțin o confiscare totală.

Mārtiņš Kazāks, guvernatorul Băncii Letoniei, este primul membru al Consiliului de Guvernanță al BCE care susține public confiscarea, el declarând pentru Politico că este o „opțiune viabilă pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru libertate și împotriva agresiunii”.

Președinta BCE, Christine Lagarde, a reiterat poziția prudentă a băncii centrale, dar opoziția crește din partea țărilor aflate la granița cu Rusia


Decizia este una sensibilă pentru sistemul financiar european, Lagarde spunând că orice decizie referitoare la activele rusești îngheţate trebuie să respecte legislația internațională. Ea a recunoscut totuși că rolul BCE este doar consultativ și că decizia aparține guvernelor.

Liderii europeni discută de mai mult timp despre utilizarea activelor ruseşti în valoare de 300-350 miliarde de dolari – în mare parte obligaţiuni guvernamentale europene, britanice şi americane – pentru a sprijini reconstrucţia Ucrainei. Cu toate acestea, persistă provocări juridice şi îngrijorări legate de posibilele efecte asupra pieţelor internaţionale.

BCE a avertizat împotriva oricăror acțiuni mai agresive, susținând că acestea ar putea afecta poziția euro pe piețele financiare globale, cu o potențială diminuare a încrederii investitorilor în activele denominate în euro, precum și a încrederii altor bănci centrale că activele deținute în Europa sunt sigure.

„Nu este de competența BCE să intervină în această dezbatere, dar subliniez că baza legală internațională a oricărei decizii va influența percepția investitorilor”, a declarat Lagarde joia trecută.

Fisuri în rezistența tehnocratică a BCE, care are doar rol consultativ. Decizia stă în mâinile liderilor UE

Discuțiile în BCE s-au intensificat pe măsură ce nevoia urgentă de bani pentru reînarmarea Europei și susținerea Ucrainei amenință să depășească preocupările legale și tehnocratice privind gestionarea monedei unice, arată Politico.


Politicienii europeni analizează acum posibilitatea de a confisca aproximativ 200 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale Ruse, înghețate în prezent în Belgia și folosite ca garanție pentru un împrumut de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei de G7.

Pe lângă guvernatorul Băncii Letoniei, Kazāks, oficiali de la alte bănci centrale baltice susțin, de asemenea, în privat, confiscarea directă, chiar dacă poziția lor oficială este diferită, a declarat o persoană familiarizată cu subiectul pentru Politico.

Criticii spun însă că confiscarea activelor rusești ar anula ani de eforturi europene de a construi euro ca o alternativă la dolar – exact în momentul în care comportamentul din ce în ce mai imprevizibil al SUA pe scena internațională reduce apetitul pentru active denominate în dolari.

Judith Arnal, cercetător asociat la CEPS, explică faptul că această mișcare ar eroda, de asemenea, încrederea în sistemele de clearing și decontare ale regiunii, care acționează ca depozitari nu doar pentru activele în euro, ci și pentru cele în dolari (inclusiv unele deținute de China).

„Confiscarea și precedentul pe care l-ar crea confiscarea ar putea izola și mai mult UE într-un moment în care SUA urmărește să se reconcilieze cu Rusia. (…) Fără sprijinul SUA, această mișcare ar putea fi mai greu de justificat și de implementat, în timp ce ar amplifica riscul unor măsuri de represalii din partea unor actori non-occidentali”, a spus Arnal.

Susținătorii deciziei de confiscare spun că BCE poate interveni oricând pe piețe pentru a le calma


Alți analiști susțin că BCE are instrumentele necesare pentru a face față oricăror probleme pe care confiscarea le-ar putea provoca.

Elina Ribakova, analist la Peterson Institute for International Economics din Washington, a susținut că invocarea riscurilor de stabilitate financiară a fost de obicei un eufemism pentru eventuale decizii de vânzare de obligațiuni guvernamentale ale zonei euro de către țări precum China sau Arabia Saudită, care ar putea simți că inclusiv activele lor sunt în pericol.

Dar BCE, a spus Ribakova, ar putea contracara acest lucru prin relaxare cantitativă, respectiv prin instrumentele sale prin care poate interveni pe piețe.

(Citește și: ”UE pregătește un ajutor militar de 20 mld. euro pentru Ucraina pentru a suplini retragerea sprijinului SUA pentru Kiev”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: